GT

GT4 European Series: Phoenix Racing wint openingsrace op Spa-Francorchamps

20180722 GT4Series podiumsilver


Phoenix Racing-rijders Milan Dontje en Nicolaj Møller-Madsen hebben de eerste van de twee races gewonnen die de European GT4 Series dit weekend rijdt op Spa-Francorchamps. Een foutloos optreden van het rijdersduo dat ook de openingsraces in Zolder en Brands Hatch won leverde het paar hun derde overwinning van het seizoen op. Equipe Verschuur en CMR finishten respectievelijk als tweede en derde, zowel in de algemene klassering als in de Silver Cup. De overige klassenzeges gingen naar Racing One en Porsche Zentrum Oberer Zürichsee by TFT Racing.

Tekst: Sandra Michiels/PR
Foto's: PR

20180722 GT4Series start

Overall zege bengt Phoenix Racing belangrijke Silver Cup punten
Will Tregurtha ving de race namens HHC Motorsport aan vanaf de polepositie, maar de Ginetta-coureur viel gedurende de openingsronde terug naar de vierde plaats. Team GT-rijder Paul Rees nam de leiding over, voor Muehlner Motorsport's Moritz Kranz en CMR-piloot Stéphane Tribaudini. Rees slaagde er in om Kranz en Tribaudini achter zich te houden tot aan het openen van het pit window, maar kort nadat de eerste rijders waren binnengekomen voor de verplichte rijderswissel kreeg Rees' McLaren een lekke band. De leiding in de wedstrijd ging hierdoor over op de #69 Muehlner Motorsport Porsche van Kranz.

Nadat het pit window was gesloten had Kranz een voorsprong van zeven seconden op Nicolaj Møller-Madsen, die optimaal had kunnen profiteren van de foutloze run van zijn teamgenoot Milan Dontje en de probleemloze pitstop van zijn Phoenix Racing crew. De stop van raceleider Kranz bleek echter te kort te zijn, wat resulteerde in een stop and go-penalty van 1 seconde. Toen Kranz de pitstraat binnen reed om deze penalty in te lossen kreeg Møller-Madsen de eerste plaats in handen, op de voet gevolgd door de #10 Equipe Verschuur McLaren van Ricardo van der Ende en de #1 MDM Motorsport BMW van Max Koebolt.

  20180722 GT4Series verschuur

Møller-Madsen bleef tot het vallen van de vlag aan kop en pakte zo de overall en de Silver Cup overwinning. Achter de Deen eindigde Van der Ende op de tweede plaats. Koebolt werd twee ronden voor de finish ingehaald door CMR's Pierre-Alexandre Jean, die zodoende derde werd in zowel de Silver Cup als de algemene klassering. Stuart Middleton pakte de vierde plaats, voor de #22 TrueRacing KTM die vijfde werd en Max Koebolt op de zesde plaats.

Racing One wint in de Pro-Am klasse; Leutwiler pakt de Am-victory
In de Pro-Am klasse stelden Racing One-rijders Markus Lungstrass en Hamza Owega hun tweede overwinning van het seizoen veilig. Lungstrass begon de race en Owega reed de wagen over de eindstreep, met een voorsprong van zo'n 10 seconden op de #112 RN Vision BMW van Miguel Cristovao en Pavel Lefterov. Het duo had lang vast gezeten achter de #38 BMW van 3Y Technology, maar had deze kunnen passeren toen het Franse team vanwege een penalty de pits in moest. De derde plaats ging naar de #13 Schwede Motorsport Porsche van Pro-Am kampioenschapsleiders Marc Basseng en Phillip Bethke.

  20180722 Gt4Series PAMpodium

In de Am-klasse ging het maximaal aantal haalbare punten naar Porsche Zentrum Oberer Zürichsee by TFT Racing. Hun rijder Niki Leutwiler lag het grootste gedeelte van de race tweede, maar kon opklimmen naar de leidende positie nadat Muehlner Motorsport-rijder Moritz Kranz een stop and go-penalty toebedeeld had gekregen. Kranz viel hierdoor terug naar de tweede plaats. De laatste podiumplek werd opgeëist door het ERC Sport-duo Egidio Perfetti en Katarina Kyvalova.

Uitslag race 1


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet