Sportscars

Sportscars: Ford-team Müller/Hand wint IMSA-race Lime Rock, zesde plaats in klasse Jeroen Bleekemolen

180722 IMSA race Start
Slechts 18 auto's aan de start voor de 'GT Only'-race op Lime Rock

Als altijd reden alleen de GTLM's en GTD's tijdens het weekeinde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het prachtige circuit van Lime Rock in de staat Connecticut, wat resulteerde in een veld van slechts 18 auto's: acht GTLM's en tien GTD's. Uiteindelijk ging de overwinning naar het Ford-duo Joey Hand en Dirk Müller, voor de tweede keer dit seizoen na Watkins Glen. In de GTD-klasse wonnen Bryan Sellers en Madison Snow met de Lamborghini Huracán van Paul Miller Racing. Jeroen Bleekemolen en zijn teamgenoot Ben Keating eindigden met de Riley-Mercedes-AMG GT3 op de zesde plaats in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

180722 IMSA race Garcia pole
Pole voor Corvette-rijder Antonio García

Er wordt op Lime Rock traditioneel altijd alleen maar op zaterdag gereden, bij de aanleg van de baan in de jaren vijftig de voorwaarde van het lokale kerkgenootschap, dat een kerkgebouw in het park heeft. Voor het eerst echter vonden ditmaal zowel de kwalificatie als de race op zaterdag plaats, met slechts enkele uren ertussen. In de GrandAm-serie werd dit vroeger wel vaker gedaan, maar in het huidige IMSA WeatherTech SportsCar Championship kwam dit nog niet eerder voor. In de kwalificatie behaalde Antonio García met een tijd van 49,754 seconden in de nummer 3-Chevrolet Corvette C7.R de pole-position, de eerste pole voor het team sinds de seizoensstart in Daytona. Lauens Vanthoor kwalificeerde de nummer 912-Porsche op de tweede plaats, de GTD-pole ging naar Patrick Long in de Wright Motorsports-Porsche.

180721 IMSA Lime Rock uitslag kwalificatie

180722 IMSA 66 Ford
De nummer 66-Ford van Müller en Hand ging met de overwinning aan de haal

In de race leek de strijd om de overwinning te gaan tussen Laurens Vanthoor en Earl Bamber in de nummer 912-Porsche en Antonio Garcia en Jan Magnussen in de nummer 3-Corvette. Met nog 55 minuten te gaan in de wedstrijd van twee uur en 40 minuten kwam Bamber in de Porsche als leider binnen voor de laatste pitstop, maar door een probleem met de pneumatische wielsleutel van het rechter voorwiel kwam hij als derde de baan weer op. Vervolgens leek Magnussen in de Corvette op weg naar de overwinning, maar hij raakte in het laatste halfuur zijn voorsprong van ruim tien seconden kwijt aan de aanvallend rijdende Joey Hand en verspeelde de overwinning defiitief door een excursie naast de baan. Daarmee reed Hand de overwinning voor hemzelf en teamgenoot Müller naar huis. Het duo nam ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van Magnussen en Garcia, die tweede werden. Vanthoor en Bamber werden met de Porsche als derde geklasseerd.

180721 IMSA Miller Lamborghini
Sellers en Snow wonnen met de Paul Miller Racing-Lamborghini de GTD-klasse

In de GTD-klasse bleven pole-sitters Patrick Long en Christina Nielsen in de Wright-Porsche onbeloond als gevolg van een technisch probleem. Ze voerden gedurende de eerste helft van de wedstrijd het veld aan, maar kwamen uiteindelijk niet verder dan de achtste positie. De overwinning was voor de Paul Miller-Lamborghini van Bryan Sellars en Madison Snow, die in het tweede uur de leiding overnamen en vervolgens onbedreigd de zege naar huis reden. John Potter en Andy Lally eindigden met de Magnus Racing-Audi R8 LMS op de tweede plaats, voor Cooper MacNeil en Gunnar Jeanette in de Scuderia Corsa-WeatherTech-Ferrari. Jeroen Bleekemolen en Ben Keating werden met de Riley-Mercedes als zesde geklasseerd.

180721 IMSA Lime Rock uitslag race

180721 IMSA Jeroen
Zesde plaats in de klasse voor Bleekemolen/Keating op Lime Rock
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet