DTM: Conclusies na de DTM-races op Zandvoort

Het DTM-raceweekeinde op Zandvoort is weer achter de rug. Met de beide races van de Nederlandse DTM-ronde kwam er een einde aan de eerste helft van het seizoen in de toerwagenserie. Het wedstrijdverloop hebben we gedurende het weekeinde al belicht in de vorm van ons uitgebreide liveblog, maar het is de moeite waard om met één of twee dagen afstand nogmaals op de races terug te blikken. Bij deze.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, Co van der Gragt
Met twee pole-positions, de overwinning op zaterdag en de tweede plaats op zondag was Mercedes-AMG-rijder Gary Paffett zonder meer de man van het weekeinde. Als drievoudig DTM-racewinnaar in Nederland had hij al lang zijn eigen welverdiende spandoek van 'Zandvoort Legend' onderaan de Hunserug, maar dit weekeinde was Paffett op Zandvoort een klasse apart. "Ik voel me hier altijd goed, heb het op Zandvoort erg naar mijn zin, en gelukkig is de race nu ook weer in de vakantietijd, zodat mijn vrouw Lisa en onze drie kinderen erbij kunnen zijn. Dat maakt het geluk compleet", zei Paffett.
Paffett heeft nu een totaal van 148 punten, mede dankzij drie overwinningen en nog eens drie podiumplaatsen uit de eerste tien races van het seizoen. Zijn voorsprong op merkgenoot Di Resta, de enige rijder die in alle races punten scoorde, bedraagt 27 punten, terwijl BMW-coureur Timo Glock als derde in de tussenstand met 101 punten toch al een behoorlijke achterstand heeft. Natuurlijk is het inmiddels duidelijk dat bij Mercedes-AMG alles op Paffett gezet wordt. Dat bleek ondermeer in de zaterdagsrace op Zandvoort, toen Paffett, Di Resta en Wehrlein vooraan konden wegrijden, en Lucas Auer daarachter de rest van het veld moest afstoppen. Paffett lijkt bezig aan zijn tweede jeugd en in een zetel op weg naar het kampioenschap.

Sinds de races op de Hungaroring, waar Lucas Auer plaats maakte voor Paul Di Resta, weten we ook dat de tactiek bij Mercedes is dat degene die vanaf de pole-position start, in de race vrij baan heeft. Wat dat betreft hoefde Paffett zich dus ook niet teveel zorgen te maken over druk van zijn merkgenoten, wat gisteren bij de herstart na de safety-car-fase ook wel bleek toen Paul Di Resta zich duidelijk inhield ten opzichte van Paffett. Alleen voor Pascal Wehrlein leken de druiven zuur: op zaterdag klaagde hij na de kwalificatie al dat Paffett hem had opgehouden (laconieke reactie van de Brit: "Hij kan waarschijnlijk gewoon niet hebben dat ik sneller was") en gisteren viel hij, na aanvankelijk nog uitzicht te hebben gehad op een plaats in de top drie, terug naar de zesde positie in de einduitslag. Na twee jaar in de Formule 1 heeft Wehrlein het bij zijn terugkeer in de DTM moeilijker dan hij zelf had verwacht.
Zoals Paffett domineerde op zaterdag, zette René Rast in de zondagsrace de zaken naar zijn hand. Daags tevoren koos hij voor een gewaagde strategie in de vorm van een late pitstop, maar wist dat hij kansloos was toen de safety-car de baan op kwam na de crash van Nico Müller en hij als enige nog zijn stop moest maken. Op zondag kwam Rast na het daags tevoren betaalde leergeld al aan het eind van de eerste ronde binnen voor zijn stop, zodat hij die in ieder geval achter de rug had. Dat je met de Hankook DTM-banden een volledige race kunt rijden, bleek al bij vele evenementen – al stopten enkelen gisteren tijdens de race uit voorzorg een tweede keer om lekke banden vanwege het agressieve Zandvoortse asfalt te voorkomen. Het is jammer dat Hankook banden maakt waarmee je een lange-afstandsrace kunt rijden – de angst van de Koreanen voor klapbanden zit diep – want een band met een duidelijke 'drop' zou voor veel meer spanning zorgen.
Ook op Zandvoort liep niet alles vlekkeloos voor René Rast, maar hij won er wel
Maar dat terzijde, we hadden het over de prestatie van René Rast, die niet alleen zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde, maar ook zijn werkgever Audi aan de eerste DTM-zege van dit jaar hielp. De opluchting, zowel bij Rast als bij Audi, was groot. Rast had het de laatste weken lastig: crash op de Lausitzring, waardoor hij er op zondag niet kon rijden, crash in de kwalificatie op de Norisring, waardoor hij van achteraan moest starten, crash in de training van de IMSA-race op Watkins Glen... Niettemin bleef hij optimistisch, een eigenschap waar hij om bekend staat. Naar verluidt heeft hij voor volgend jaar een riant aanbod in de sportwagens op zak, dus hij kan vrij ontspannen tegen de dingen aankijken. En zeker na het succes van gisteren. "Krijg ik nou ook zo'n spandoek? Dat vind ik misschien nog wel het mooist", zei hij tegen uw verslaggever.
Terwijl Rast de 15e verschillende racewinnaar in de DTM op Zandvoort werd, was zijn succes de elfde Zandvoort-zege voor Audi, dat daarmee het eigen record nog scherper stelde. De baan ligt de Audi's qua karakteristiek, veel meer dan bijvoorbeeld de Norisring, maar dan moet je daar natuurlijk wel van kunnen profiteren, en Rast was gisteren feitelijk de enige die in een positie was om dat te doen. De rest had problemen: Green de aanrijding met Spengler en de drive-through die daarop volgde, Duval een extra pitstop, Rockenfeller een lekke band, Müller die een beetje snelheid miste en Frijns die de enige uitvaller van de race was.

Robin Frijns (4), hier in duel met Lucas Auer
Voor onze landgenoot was de uitval voor eigen publiek extra zuur, want hij leek, nadat hij op zaterdag als vijfde – zijn beste DTM-resultaat tot nu toe – de beste Audi-rijder was, op zondag zomaar een kandidaat voor het podium. Problemen met de elektronica speelden hem echter gisteren in de vrije training al parten, zorgden ervoor dat hij in de kwalificatie slechts één run kon rijden en leidden in de race ook tot de voortijdige uitval. "Een probleem in de elektronica is altijd heel moeilijk om te lokaliseren, dus ik snap wel dat dat zo snel niet kon worden opgelost, maar het is wel enorm frustrerend", vond Frijns. "Zeker in mijn thuisrace, waarin ik graag goed had willen scoren nadat het zaterdag zo lekker ging!" Positief is in ieder geval de constatering dat de opgaande lijn er bij Frijns in zit, nadat hij bij eerdere evenementen al liet zien over voldoende 'racepace' te beschikken.
BMW kende een behoorlijk weekeinde op Zandvoort, met de vierde plaats van de zeer sterk rijdende Philipp Eng op zondag als beste resultaat, gevolgd door Augusto Farfus, die als vijfde op zondag en als achtste op zaterdag op Zandvoort bijna net zoveel punten scoorde als in alle vier de weekeinden daarvoor bij elkaar! Ook Timo Glock reed op Zandvoort twee keer in de punten, maar erkende wel dat Gary Paffett in de strijd om de kampioenstitel een beetje bij hem begint weg te lopen. Het heeft er inderdaad alle schijn van dat er dit jaar een Mercedes-rijder kampioen wordt. En afgaande op zijn uitstekende vorm in Zandvoort zou het ons niet verbazen als dat Gary Paffett is.

En voor de rest kijken we terug op een bijzonder geslaagd weekeinde. Het prachtige zomerweer werkte natuurlijk mee, de DTM-races boden meer spektakel dan we vooraf verwacht hadden, de merken waren redelijk gelijkwaardig en er waren flink wat mensen op en rondom het circuit aanwezig. Zo zien niet alleen wij, maar ook de DTM-organisatie dat graag, dus we gaan er maar vast van uit dat we de DTM ook volgend jaar op Zandvoort weer in actie zien!
Het is weer duidelijk, dat in de DTM merkgenoten zo weinig mogelijk met elkaar strijden. Dat is slecht voor de sport, te meer aangezien elk merk zoveel wagens inschrijft. Neem een voorbeeld aan de Australische Supercars, waar merkgenoten, zelfs teamgenoten elkaar geen kwartier geven!
Qua geluid en racebeleving is DTM natuurlijk geweldig. Daarom komen de mensen (denk ik) ook naar het circuit. Logisch redenerend is DTM totaal onzinnig. 3 fabrikanten geven bakken met geld uit aan de ontwikkeling van een koolstofvezel auto die 0 relevant is met de straat auto's. Ik wacht nog op de input van de GT500 fabrikanten en een clash tussen oost en west.
@Dirk Mercedes is in 2019 dan er niet meer bij. Maar in 2020 komen daar Aston Martin, Lexus en Maserati voor terug.
Ik wist niet dat dat al definitief was. Leuk! Dan wordt het weer een echt kampioenschap :-)
Dat is ook helemaal niet definitief, sowieso eerst zien dan geloven.
Aston Martin in GTE, Formule 1 EN DTM? Ik zie het niet gebeuren...
De DTM marketingmachine boeit mij echt niet meer. Het is geen wedstrijd, de commerciële belangen zijn te groot, auto's te kwetsbaar en de coureurs te schijterig om merkgenoten aan te vallen. Eén wedstrijdje WTCR is boeiender dan een seizoen DTM.
Daar sluit ik me volledig bij aan.
Sinds de DTM zich heeft vervreemd van de echte toerwagens kan het me niet meer boeien. Men probeert met verplichte pitstops en DRS de show te bevorderen, met echt racen heeft dat niet veel meer te maken. Dat werd op Zandvoort weer nadrukkelijk bevestigd. DTM? Love or hate it.
Het aantal bezoekers op vooral de zondag viel mij tegen. Geen overvolle duinen, was in het verleden volgens mij drukker. Het circuit heeft volgens mij ook geen bezoekersaantallen bekend gemaakt, terwijl daar voorheen wel mee werd gestrooid. Zeker op zondag was er wel actie in de DTM, zeer vermakelijk en een geluid waar de F1 nog een puntje aan kan zuigen!
De DTM maakt het hele jaar al geen bezoekersaantallen meer bekend.Ik had inderdaad ook de indruk dat het op zaterdag het drukst was, maar vond het ook op zondag prima. En was zeer positief verrast over de belangstelling op vrijdag, dat maak je op Duitse circuits nog wel eens anders mee!
De Duitsers komen maar voor 1 iemand Schumi Schumi en nog eens Schumi. en die is er al een tijdje niet meer.