Formula E

Formule E: Vergne sluit in stijl af, Audi wint teamkampioenschap

180716 FE R2 Start
Jean-Eric Vergne leidt en wint de laatste seizoensrace

Nadat hij daags tevoren al de kampioenstitel in het ABB FIA Formule E-kampioenschap had binnengehaald, sloot Techeetah-coureur Jean-Eric Vergne het seizoen in stijl af door het winnen van de laatste race op het stratencircuit in New York. Sébastien Buemi startte net als zaterdag vanaf de pole-position, maar in de race was het Vergne die de overwinning veiligstelde, slechts enkele uren na het voetbalsucces van de 'Equipe Tricolore' bij het WK in Moskou. Audi-coureurs Lucas Di Grassi en Daniel Abt eindigden respectievelijk als tweede en derde, waarmee het Audi Sport Abt Schaeffler-team het teamkampioenschap voor zich opeiste.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling

Even zag het ernaar uit dat er in New York helemaal niet geracet zou kunnen worden: er was een waarschuwing voor zware storm met regenbuien en onweer uitgegaan en bezoekers werd verzocht, het gebied te verlaten. Uiteindelijk bleek het slechts een storm in een glas water en kon de wedstrijd toch gewoon zoals gepland doorgang vinden. Al in de eerste bocht verschalkte Vergne pole-sitter Buemi en vond al snel teamgenoot Lotterer achter zich, waarmee de beide Techeetah-coureurs op weg leken naar een goed resultaat, ook met het oog op de teamtitel.

180716 FE R2 Vergne
Jean-Eric Vergne met de skyline van Manhattan op de achtergrond

Vervolgens echter kreeg Lotterer een drive-through opgelegd vanwege een valse start. Aanvankelijk werd ook onderzocht of Vergne niet te vroeg weggereden zou zijn, maar de Fransman mocht zijn race voortzetten en reed uiteindelijk relatief onbedreigd de overwinning naar huis.

180716 FE R2 Grassi
De strijdlustige Di Grassi eindigde zowel in de race als in het kampioenschap als tweede

Di Grassi veroverde in de twaalfde ronde de tweede plaats ten koste van Buemi en korte tijd later passeerde ook Abt de Zwitser. Abt moest echter een ronde eerder de pits in voor de autowissel, omdat hij wat teveel energie verbruikt had. Daardoor moest hij het in de tweede helft iets rustiger aan doen, zodat Buemi er weer voorbij kwam. Toen de laatste echter een foutje maakte, pakte Abt meteen zijn kans en veroverde de derde plaats, die hij tot aan het eind wist vast te houden.

180716 FE R2 Gass
Blijdschap bij Lucas Di Grassi en Audi-sportdirecteur Dieter Gass, die daarvoor Zandvoort liet schieten

Omdat Lotterer na zijn drive-through en de aansluitende opmars niet verder kwam dan de negende plaats, zorgden Di Grassi en Abt er met hun beide podiumplaatsen achter winnaar Vergne voor dat de teamtitel naar het Audi-team onder leiding van Allan McNish ging. Di Grassi, de uitgetreden kampioen, sloot het seizoen als tweede in de eindstand van het rijdersklassement af. De vierde plaats in de race was voor Sébastien Buemi, gevolgd door Rosenqvist, de beide Jaguar-rijders Evans en Piquet en Nick Heidfeld. Achter Lotterer eindidge Sam Bird als tiende en verloor daarmee ook nog de tweede plaats in de eindstand van het rijderskampioenschap met een verschil van één punt aan Di Grassi.

180716 FE R2 Podium
Het Audi-team op het podium met Lucas Di Grassi, prof. Peter Gutzmer van sponsor Schaeffler, teambaas Allan McNish en Daniel Abt (vlnr)

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet