IndyCar

Indycar: Scott Dixon zegeviert in Toronto. Newgarden in de fout

Ganassi-coureur Scott Dixon zegevierde voor de derde maal in Toronto. De Nieuw Zeelander die de pole nipt miste profiteerde in de 33e ronde van een fout van Josef Newgarden en daarmee was de weg vrij voor de overwinning en de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

2018 Scott Dixon
Met zijn zege in Toronto verrichtte Scott Dixon goede zaken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Scott Dixon zegeviert in Toronto. Newgarden in de fout
Een fout van Penske-coureur Josef Newgarden in de 33e ronde leverde Scott Dixon de overwinning in Toronto op. Maar niet alleen Newgarden zorgde voor commotie. Dat deden ook Ryan Hunter Reay, Graham Rahal, Will Power, Max Chilton, Ed Jones, Alexander Rossi en Sebastien Bourdais. Alle brokkenmakers konden hun wedstrijd vervolgen maar hun kansen waren geruïneerd.

Door dit incident promoveerden de Canadezen Robert Wickens en James Hinchcliffe resp. naar de derde en vierde plek op hun thuiscircuit. Wickens racete zelfs in 2007 voor de laatste maal in zijn geboorteland. De enige Canadees die erin slaagde om in Montreal te winnen was Paul Tracy in 1993 voor Team Penske en in 2002 voor Player's Forsythe Racing.

Met zijn overwinning in Toronto lijkt Dixon nu op een vijfde titel af te stevenen. Saillant detail is dat Dixon eveneens door Zak Brown voor een McLaren F1 zitje gepolst is. Het contract tussen Dixon en Ganassi m.b.t Indycar wordt waarschijnlijk niet meer verlengd. Op de eeuwige ranglijst beschikt Dixon nu over maar liefst 44 Indycar-overwinningen. Voor de tweede plek komt hij nog acht overwinningen te kort. A.J Foyt en Mario Andretti voeren de ranglijst aan.

Penske-coureur Simon Pagenaud eindigde voor Team Penske als tweede. Vooral op de stratencircuits had hij het dit seizoen bijzonder moeilijk.

Pagenaud: "Het was bijzonder zwaar. De baan condities veranderden constant. Als je over dit resultaat beschikt dan is dit werkelijk een beloning. We hebben laten zien dat weer helemaal terug zijn. Ik ben erg verheugd."

Voor Robert Wickens betekende het na de GP Indianapolis zijn derde podium dit seizoen. Wickens: "Vandaag had gewoon niemand iets in huis om Dixon te verslaan." Wel zorgde de ex-DTM coureur voor een adembenemend momentje door met één move drie auto's tegelijk te passeren.

Met zijn overwinning in Toronto beschikt de Nieuw Zeelander over maar liefst 62 punten voorsprong over Josef Newgarden en legde daarmee de bouwstenen voor een eventuele vijfde titel.

Pech ook voor Spencer Pigot. Die leek op een goed resultaat af te stevenen maar die raakte kort voor het einde de muur waardoor een achtste plek in rook opging. Charlie Kimball deed het met een achtste plek nog uitstekend voor het team van Trevor Carlin. Door een splash/dash in de slotfase zag ook Marco Andretti een Top 10 bijna in rook opgaan.


2018 Wickens Weer een goede resultaat voor Robert Wickens.

Uitslag
1 Scott Dixon Chip Ganassi Racing Dallara/Honda 1u37m00.3100s
2 Simon Pagenaud Team Penske Dallara/Chevrolet 5.2701s
3 Robert Wickens Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda 6.7753s
4 James Hinchcliffe Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda 18.3362s
5 Charlie Kimball Carlin Dallara/Chevrolet 18.8439s
6 Tony Kanaan AJ Foyt Enterprises Dallara/Chevrolet 30.4354s
7 Zach Veach Andretti Autosport Dallara/Honda 32.2732s
8 Alexander Rossi Andretti Autosport Dallara/Honda 34.5257s
9 Josef Newgarden Team Penske Dallara/Chevrolet 35.5755s
10 Marco Andretti Andretti Herta Dallara/Honda 38.9089s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet