Formula E

Formule E: Jean-Eric Vergne kampioen op '14 Juillet', 1-2 voor Audi met discussie

180714 FE Vergne
Jean-Eric Vergne is de nieuwe kampioen in de ABB FIA Formule E

Jean-Eric Vergne is de nieuwe kampioen in de ABB FIA Formule E. Omdat zijn enig overgebleven concurrent, de Brit Sam Bird, in de voorlaatste race van het seizoen op het stratencircuit in Brooklyn niet verder kwam dan de negende plaats, had Vergne, na diskwalificatie in de tijdtraining van achteraan gestart, genoeg aan de vijfde positie om de titel veilig te stellen. Een prachtig succes voor de rijder van het Techeetah-team, uitgerekend op de Franse nationale feestdag, 'quatorze Juillet'. Vergne droeg zijn titel op aan de betreurde Jules Bianchi. De overwinning in de race ging naar uittredend kampioen Lucas Di Grassi, voor zijn Audi-teamgenoot Daniel Abt. Dat was echter een succes met de nodige discussie. Het team Audi Sport Abt Schaeffler is nu in een riante positie om tijdens de slotrace het teamkampioenschap binnen te halen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling

In de kwalificatie behaalde Sébastien Buemi de pole-position, voor Mitch Evans en Nicolas Prost, terwijl de beide rivalen in de titelstrijd, Jean-Eric Vergne en Sam Bird, beide niet in de top tien terechtkwamen. Bird moest na een matige ronde slechts als 14e starten, Vergne raakte, evenals teamgenoot André Lotterer, alle gereden tijden kwijt doordat er meer energie was verbruikt dan toegestaan. Techeetah-teambaas Mark Preston verklaarde later dat dit het gevolg was van een software-update met het oog op meer betrouwbaarheid.

180714 FE Buemi
Sébastien Buemi was in New York het snelst in de kwalificatie

In de race wist Vergne de ene na de andere concurrent te passeren, inclusief zijn titelrivaal Sam Bird, die een lastige wedstrijd kende. Zo kwam Vergne uiteindelijk als vijfde over de eindstreep, ruimschoots genoeg om zich kampioen te mogen noemen. Vooraan in het veld waren de Audi's oppermachtig. Daniel Abt veroverde in de tweede ronde al de tweede plaats van Nico Prost en passeerde vier ronden later ook diens Zwitserse teamgenoot Sébastien Buemi.

180714 FE Aui
De Audi-rijders, met Abt nog voor Di Grassi. Korte tijd later zou dat andersom zijn.

Toch lukte het de Duitser niet om zijn derde seizoenszege te laten aantekenen. Dat kwam door teamgenoot Lucas Di Grassi, die ook een sterke opmars beleefde en na de pitstop met autowissel de leiding van Abt wist over te nemen. Dat was blijkbaar tegen de eerder in het team gemaakte afspraak in en zo was de Braziliaan dolgelukkig na de overwinning, terwijl de als tweede geklasseerde Abt met een gezicht als een oorwurm op het podium stond. Buemi kwam als derde over de eindstreep, voor de verrassend sterke Venturi-rijder Tom Dillmann. De Fransman vervangt dit weekeinde in New York Edoardo Mortara, die in de DTM op Zandvoort rijdt. Daarachter eindigde de nieuwe kampioen Vergne als vijfde, gevolgd door de Duitsers Nick Heidfeld, André Lotterer en Maro Engel. Sam Bird zag als negende zijn laatste resterende hoop op de titel in rook opgaan, Nico Prost completeerde de top tien.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet