Porsche Cups

Porsche Supercup: Florian Latorre wint Silverstone, fraaie vierde plaats voor Larry ten Voorde

latorre

De van poleposition gestartte Florian Latorre behaalde na een overtuigende race zijn eerste Supercup overwinning. De beste zaken op Silverstone deed echter Michael Ammermüller. Nadat de Duitser eerst met Mattia Drudi had afgerekend en naar een tweede plaats reed, pakte hij kostbare punten in de titelstrijd. Hij vergrootte zijn voorsprong op zijn grote concurrent Dylan Pereira, die na een flinke schuiver niet aan de finish kwam. Wederom maakte Larry ten Voorde indruk in deze competitieve cup. Onze landgenoot startte van de achtste startplaats en wist zich op te werken naar een vierde plaats. Het duurt niet lang meer voordat we Ten Voorde op het podium kunnen zien. Een teleurstellend weekend voor Jaap van Lagen, die op zaterdag zijn kwalificatie zag mislukken, van een 17de plaats moest vertrekken en in de race na een touché niet verder kwam dan de derde bocht.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: RaceCam.de

De 21-jarige rookie Latorre uit Bordeaux had vanaf pole de beste start en pakte gelijk een voorsprong, geholpen door een flink strijdende groep achter hem. Drudi zette vanaf een derde plaats gelijk druk op Ammermüller, die in de vierde ronde zijn meerdere moest erkennen in de Italiaan. De geslepen Duitse routinier kon echter drie ronden later de tweede plek weer heroveren en voerde de druk op bij koploper Latorre. Larry ten Voorde had een prima start en had zich al opgewerkt naar een fraaie vierde plaats ten koste van Dylan Pereira, maar moest zich wel breed houden voor de oprukkende Nick Yelloly.

In de negende van de dertien ronden bracht een de safetycarperiode de wagens weer bij elkaar. Latorre en Ammermüller vochten na de herstart voor de volle tribunes om de kop. Latorre maakte echter geen fout en Ammermüller nam geen risico's meer, wetende dat zijn grote concurrent Dylan Pereira na contact met Julien Andlauer, hard de baan was afgevlogen en met een nul-resultaat naar Luxemburg moest terugkeren.
  drudi

Drudi moet Ammermüller laten gaan

Bij 25 graden celsius en onder zonnige omstandigheden behaalde Drudi op 0,7 seconde achterstand de derde plaats achter Ammermüller. Voor de rijder uit Misano Adriatico was dit zijn eerste podiumplaats dit seizoen. "Ik had een prima start, maar in het verloop van de race werd Ammermüller steeds sneller en ik moest hem laten gaan", vertelde de pas 19-jarige Italiaan.


ten-voorde2

Larry ten Voorde kunnen we binnenkort ook op het podium verwachten. De Team Project 1-coureur maakte wederom indruk, maakte geen enkele fout en wist zich goed te verdedigen tegen een aandringende groep met Yelloly, Ashkanani en Zamparelli. In de slotfase moest Ten Voorde nog wel een gat laten op de drie koplopers, maar hij was uiteindelijk zeer tevreden met zijn beste prestatie van dit seizoen.

  ammermuller

Ammermüller breidt zijn koppositie in de titelstijd uit

Na de race op Silverstone Circuit voert Ammermüller de titelstrijd aan met 65 punten. Negen punten daarachter volgt Yelloly, die op Silverstone niet verder kwam dan een vijfde plaats. Dylan Pereira bleef door zijn crash puntloos en staat met 46 punten op de derde plaats. De vijfde wedstrijd van de Porsche Supercup wordt op 22 juli gereden op de Hockenheimring, wederom in het voorprogramma van de Formule 1. Daarmee keert de internationale merkencup, na een jaar afwezigheid, weer terug naar Duitsland. Sinds het debuutseizoen in 1993 ging de Porsche Mobil 1 Supercup op de Hockenheimring Baden-Württemberg bij elkaar 20 maal van start.
  van-lagen

Een weekend om snel te vergeten voor Jaap van Lagen

Na analyse van de kwalificatiesessie van vorig jaar concludeerde het team van Van Lagen dat de strijd om de poleposition in het eerste deel van de kwalificatie zou worden uitgevochten. Dus stapte Jaap in de Porsche van Fach Auto Tech voor een vliegende ronde op de eerste van twee sets nieuwe banden. Resultaat, een vijfde positie.

Totdat drie minuten voor het einde van de sessie de andere toprijders ineens toch snellere tijden klokten. "Tja, en toen moest het ineens gebeuren in één ronde, zonder warming up", vertelde Jaap van Lagen over de stressvolle situatie. Ondanks de druk perste Jaap er een ijzersterke ronde uit op het technische en snelle Britse circuit, tot de beruchte snelle Maggots knik.

"Ik zag op mijn display dat ik 1,2 seconde sneller was dan mijn vorige snelste ronde en 0,5 seconde sneller dan mijn teamgenoot Nick Yelloly. In Maggots brak mijn auto iets uit, maar ik besloot het gas erop te houden omdat ik dacht dat de drift wel mee zou vallen", haalde Jaap de film terug.

"Helaas brak de auto nog net iets verder uit, zodat ik buiten de baan kwam. Tja, en dan ben je je ronde kwijt omdat je de tracklimits hebt overschreden..." Inmiddels was de sessie beëindigd, zodat Jaap geen herkansing kreeg. Zo werd het geen top 3-tijd, maar een 17e startpositie.

Korte race
Na het doven van de lichten slalomde Van Lagen naar voren met de 475 pk sterke 911. Op weg naar de derde bocht koos hij de buitenste lijn. "Alleen was het gladder dan gedacht, dus ging ik net iets te wijd." Bij het terugkeren op de baan liet de Deen Mikkel Pedersen zijn 911 naar buiten lopen. "Hij had ook ruimte kunnen laten, maar dat deed hij niet. Hij remde bovendien vroeg, zodat ik een touché niet kon voorkomen." Bij het contact begaf de rechter voorwielophanging het en was de race meteen over.

De wedstrijdleiding bekeek nadien het incident, oordeelde dat het een vermijdbare aanrijding was van Jaap en deelde een stevige straf uit: vijf plekken terug op de grid voor de volgende race. "Een extra hindernis voor de volgende wedstrijd op Hockenheim. Vervelend maar we moeten het ermee doen."
  podium-silverstone

Uitslag race 4 Silverstone:

1. Florian Latorre (Rookie) (martinet by ALMERAS) 13 ronden in 28:44.909
2. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) +0.301
3. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +1.073
4. Larry ten Voorde (Rookie) (Team Project 1) +2.286
5. Nick Yelloly (FACH AUTO TECH) +3.412
6. Zaid Ashkanani (MRS GT-Racing) +4.378
7. Dino Zamparelli (BWT Lechner Racing) +4.898
8. Thomas Preining (BWT Lechner Racing) +5.484
9. Josh Webster (Momo Megatron Lechner Racing) +5.746
10. Tom Wrigley (JTR) +9.026

Stand na 4 races:
1. Michael Ammermüller 65
2. Nick Yelloly 56
3. Dylan Pereira 46
  ten-voorde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet