GT

GT Open: Debuutzeges voor Cioci/Serra en Hahn/Khodair in Hongarije

20180807 GTOpen startr2

Ondanks de grote droogte die Europa momenteel teistert werd de vierde ronde van het International GT Open op de Hungaroring verreden onder wisselende weersomstandigheden. Tijdens de kwalificatie op zaterdag ochtend viel de regen met bakken uit de lucht, wat er voor zorgde dat veel rijders in hun snelle ronde van de baan gleden. Marco Cioci (Luzich Racing Ferari #52) kon het beste omgaan met de lastige condities en trainde de polepositietijd. Nadat het circuit weer was opgedroogd pakte hij zaterdag middag, samen met zijn nieuwe teamgenoot Daniel Serra, voor het eerst de overwinning. Tijdens de zondag sessies bleven de hemelsluizen gesloten. In de Hongaarse hitte claimden Marcelo Hahn en Allam Khodair (Drivex School Mercedes #16) zowel de pole als de zege. Voor hen was het eveneens hun debuutzege.

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

Nadat Marco Cioci in de verregende zaterdag kwalificatie de polepositie had getraind, ving hij de zevende GT Open-race van het seizoen aan op een droge baan. De coureur van Luzich Racing kwam goed weg en wist zijn koppositie bij het ingaan van de eerste bocht met succes te verdedigen. Enkele plaatsen achter hem had Jeroen Mul (Imperiale Lamborghini #63) minder geluk; hij kwam in aanraking met de wagen van Fioravanti en viel uit als gevolg van de opgelopen schade. In ronde 3 keerde ook Cioci's geluk. Vanaf het begin van de wedstrijd had hij zijn eerste plaats moeten verdedigen tegen de snellere Tom Onslow-Cole (SPS Mercedes #20) en nu kon hij de Brit niet langer achter zich houden. Kort daarna kwamen ook Fabrizio Crestani (Lazarus Lamborghini #27) en Daniel Keilwitz (Rinaldi Ferrari #33) aan Cioci voorbij, waardoor de Ferrari-rijder terugviel naar rang vier.
  20180807 GTOpen cioci

Tot aan het openen van het pit window bleef de leiding in handen van Onslow-Cole, waarna de efficiënte rijderswissels van Daniel Keilwitz/Christian Hook en Marco Cioci/Daniel Serra de wedstrijdvolgorde flink opschudde. Na het sluiten van het pit window was het Hook die leidde, voor Onslow-Cole's teamgenoot Valentin Pierburg en Serra. De bronzen rijder kon zich niet tegen hen verdedigen en werd relatief snel door zowel Pierburg als Serra gepasseerd. Gedurende de rest van zijn stint verloor Hook nog eens vier plaatsen, waardoor hij uiteindelijk als zevende onder het zwart-wit geblokt door kwam. Ook Pierburg verloor in de slotfase van de wedstrijd nog een plek. Door het inhalen van Hook was hij aan de leiding gekomen, maar hij slaagde er niet in om Serra van zich af te houden. Met zes ronden te gaan stak de Spanjaard aan hem voorbij. Pierburg finishte als tweede, voor Fabrizio Crestani/Miguel Ramos. Rik Breukers en zijn wagenpartner Riccardo Agostini (Imperiale Lamborghini #25) werden vierde.

Een dag later bleef het tijdens de kwalificatie voor de achtste GT Open-race droog. Mede dankzij de droge omstandigheden waren de onderlinge tijdsverschillen tussen de rijders klein; de top 16 bleef binnen 1,1 seconde van elkaar. Allam Khodair (Drivex School Mercedes #16) was met een 1:42.316 de snelste man in de sessie en mocht race 2 daarom aanvangen vanaf de polepositie. Khodair deed dit met verve. Hij behield de leidende positie en bouwde in no time een voorsprong op van 2,7 seconde. Door een korte safety car periode, veroorzaakt door de stilgevallen Lamborghini van Stefano Costantini, raakte Khodair deze voorsprong weer kwijt, maar na de herstart liep hij opnieuw weg van zijn concurrenten. Na de rijderswissel kwam zijn teamgenoot Marcelo Hahn de pitstraat uit met een voorsprong van bijna 12 seconden op Riccardo Agostini (Imperiale Lamborghini #25). In de slotrondes lukte het Agostini om deze voorsprong terug te brengen tot 1,792 seconden, maar dit was niet genoeg om Khodair/Hahn van de overwinning af te houden. Agostini en zijn teamgenoot Rik Breukers eindigden als tweede, voor Lamborghini-collega's Edoardo Liberati/Kang Ling (Sospiri #6), Fernando Rees/Damiano Fioravanti (Ombra #12) en Giovanni Venturini/Jeroen Mul (Imperiale #63).

20180807 GTOpen hahnkhodair

De twee wedstrijden op de Hungaroring hebben niet veel verandering te weeg gebracht in de stand om het kampioenschap. Dit komt voornamelijk doordat de belangrijkste titelkandidaten een matig weekend kenden. Kampioenschapsleider Mikkel Mac en zijn teamgenoot Alessandro Pier Guidi, die apart geklasseerd staat als derde omdat hij in Paul Ricard afwezig was, eindigden in race 1 als vijfde en vielen in race 2 uit. Hun grootste concurrenten Andrés Saravia en Fran Rueda konden hier nauwelijks van profiteren omdat hun BMW het hele weekend lang niet goed kon concurreren met de Lamborghini's, de Ferrari's en de SPS Mercedes. In beide races eindigde het duo daarom buiten de top vijf, op respectievelijk de achtste en zesde plaats. Titel underdogs Venturini/Mul scoorden alleen punten met hun vijfde plaats in race 2; in race 1 zagen zij de finishvlag niet.

Tussenstand rijderskampioenschap

1. Mikkel Mac – 72
2. Andrés Saravia/Fran Rueda – 62
3. Alessandro Pier Guidi – 56
4. Giovanni Venturini/Jeroen Mul – 48

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet