IndyCar

Indycar: James Hinchcliffe met "raketauto" terug op het podium in Iowa

De Canadese Schmidt Peterson Motorsports-coureur James Hinchcliffe had door zijn niet kwalificatie voor de Indy 500 een bittere meimaand achter de rug. Maar op de short track van Iowa sloeg hij zondag genadeloos terug. Met zijn SPM Dallara Honda verpulverde hij het dominante optreden van Josef Newgarden in de slotfase van de wedstrijd.

Hinchcliffe
James Hinchcliffe behaalde in Iowa een verdiende overwinning.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

James Hinchcliffe met "raketauto" terug op het podium in Iowa
Zo kun je het optreden van Hinchcliffe tijdens de Iowa Corn 300 het beste omschrijven. Penske-coureur Josef Newgarden domineerde de eerste 250 ronden volledig. Maar daarna nam Hinchcliffe de leiding over en stond die niet meer af. Met nog amper zes ronden te gaan raakten Ed Carpenter en Takuma Sato elkaar. Door de vele Kevlar brokstukken werd de wedstrijd daarna niet meer vrij gegeven. Voor Hinchcliffe betekende het overigens zijn tweede overwinning in Iowa. Eerder won hij hier in 2013. Vorig jaar won Hinchcliffe voor de laatste maal op Long Beach. Voor de Canadees betekende het zijn zesde Indycar-overwinning en een mooie revanche voor de niet kwalificatie in de Indy 500 dit jaar.

James Hinchcliffe: "Dit geeft mij zo'n goed gevoel na wat er allemaal in mei gebeurde. Wij beschikten over een goede auto en wisten dat wij het in ons hadden. Ik had een prachtig duel met Josef en Spencer Pigot vandaag. Mijn eerste wedstrijdstint was OK, maar toen brachten wij verkeerde veranderingen aan de auto aan. Maar na de allerlaatste stop was die auto gewoon een raket. Josef reed hier een dominante wedstrijd en heeft hier al eens gewonnen. Mij lukte dit eerder in 2013. Maar het was prachtig om weer op kop te rijden."

Power Newgarden Start in Iowa

In Iowa gaat het er altijd snel aan toe. Na 120 wedstrijdronden bevonden zich nog slechts vijf coureurs in dezelfde ronde. Alleen Will Power, Hinchcliffe, Pigot en Wickens slaagden erin om het tempo bij te houden. In de 139e ronde volgde de eerste neutralisatie nadat Andretti-coureur Zach Veach de muur raakte. Vrijwel iedereen ging onder neutralisatie voor zijn tweede stop naar binnen. Newgarden liet bij zijn stop nog wat kleine veranderingen aan zijn voorvleugel aanbrengen. Het speelde hem waarschijnlijk parten.

Newgarden: " Ik was nogal verrast hoe snel Hinchcliffe de aansluiting wist te vinden. Wij hadden een fantastische auto. Maar soms heb je het gewoon niet. Het was goed maar niet fantastisch. We hebben nog van alles geprobeerd om competitief te zijn. Maar de resterende tijd keerde zich gewoon tegen ons."

Power leidt
Power en Newgarden nemen de kop.

Een meevallertje voor Newgarden was dat Scott Dixon niet verder kwam dan een 11e plek en het verschil tussen beiden in de tussenstand van het kampioenschap slechts 33 punten bedraagt. Het Ganassi Team besloot vorige week niet aan de voortests op Iowa deel te nemen. Een feit dat zich duidelijk tegen het team keerde. Achter Newgarden en Dixon volgt Alexander Rossi met 43 punten achterstand terwijl Hunter Reay door een technisch probleem als 19e geklasseerd werd. In het kampioenschap staat hij nu als vierde genoteerd op 52 punten achterstand.

Drie ronden voor het einde gingen Newgarden, Pagenaud en Wickens nog voor vers rubber naar binnen terwijl Hinchcliffe besloot om buiten te blijven. Het bleek de juist beslissing te zijn. Contact tussen Ed Carpenter en Takuma Sato leidde tot de laatste neutralisatie. De wedstrijd werd niet meer vrijgegeven.

Dixon Rossi Pigot
Dixon, Rossi en Pigot in gevecht.

Voor Spencer Pigot betekende het zijn beste Indycar resultaat ooit. Voorafgaande aan de Iowa Corn was de druk op de ECR Racing coureur bijzonder groot maar hij wist de verwachtingen in te lossen. Ook lachende gezichten bij RLR Racing. Takuma Sato eindigde als derde. Tevens betekende het zijn eerste Top 3 resultaat sinds de Indy 500 in 2017. Minder gelukkig verliep de wedstrijd voor Gabby Chaves van het nieuwe Harding Team. Uit veiligheidsoverwegingen gaf het team er maar de brui aan. Ofwel te weinig snelheid. Pech ook voor Zach Veach. Na de Indy 500 zag de Andretti Autosport-coureur zich voor de tweede maal met een pitlane brandje geconfronteerd.

Wickens
Weer een uitstekend resultaat voor Robert Wickens.

Uitslag
1 James Hinchcliffe Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda 300 ronden 1u 47 32.4666s
2 Spencer Pigot Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 300 ronden + 2.6491s
3 Takuma Sato Rahal Letterman Lanigan Dallara/Honda 300 ronden + 3.2506s
4 Josef Newgarden Team Penske Dallara/Chevrolet 300 ronden + 4.5296s
5 Robert Wickens Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda 300 ronden + 6.3214s
6 Will Power Team Penske Dallara/Chevrolet 299 ronden
7 Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Dallara/Honda 299 ronden
8 Simon Pagenaud Team Penske Dallara/Chevrolet 299 ronden
9 Ed Carpenter Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 298 ronden
10 Alexander Rossi Andretti Autosport Dallara/Honda 298 ronden

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet