Sportscars

IMSA: Opnieuw pole voor CORE-Oreca, Van der Zande en Bleekemolen beide vierde in klasse

180708 IMSA kwali Braun
Voor de tweede week op rij heeft Colin Braun een pole-position te vieren

Net als vorige week op Watkins Glen start ook dit weekeinde op het Canadian Tires Motorsport Park in Bowmanville, Ontario, beter bekend als Mosport, de CORE Autosport-Oreca vanaf de pole-position. Opnieuw was het Colin Braun die in de kwalificatie de snelste trainingstijd reed: met een tijd van 1:06,315 minuten was hij de concurrentie te snel af. Renger van der Zande kwalificeerde de Konica-Minolta-WTR-Cadillac DPi op de vierde plaats. De pole-position in de GTLM-klasse was voor Nick Tandy in de nummer 911-Porsche, de eerste IMSA-pole-position van het seizoen voor het Duitse merk. In GTD was net als op Watkins Glen de 3GT-Lexus het snelst, wederom in handen van Jack Hawksworth. Ben Keating reed met de Riley-Mercedes-AMG GT3, die hij deelt met Jeroen Bleekemolen, de vierde tijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Qua karakteristiek is het snelle circuit van Mosport, net als Watkins Glen een week eerder, uitstekend geschikt voor de LMP2-auto's en dat bleek wel uit het feit dat Colin Brauns pole-winnende tijd in de CORE-Oreca ruim twee tienden van een seconde sneller was dan die van de snelste DPi, de nummer 6-Penske-Acura, bestuurd door Dane Cameron. Daarachter start de JDC Miller-Oreca van Robert Alon als derde, gevolgd door Renger van der Zande, die als vierde in de tijdtraining de tweede startrij completeert.

180708 IMSA kwali Zande
Renger van der Zande kwalificeerde de Konica-Minolta-WTR-Cadillac-DPi als vierde

"Ik ben heel tevreden met de vierde plek, zeker als je naar de andere Cadillacs kijkt", zei Van der Zande. "In de vrije training hadden we heel veel problemen met onderstuur en vannacht heeft de engineer een nachtje doorgehaald om het probleem op te lossen. Dat was best gecompliceerd, dus een groot compliment voor hoe hij het voor elkaar gekregen heeft! We hebben veel aanpassingen kunnen maken en daardoor veel downforce kunnen winnen aan de voorkant, bijna 100 kilo extra, dus dat is ongelooflijk. Vooral in de eerste en tweede bocht scheelt dat enorm, want daar ga je met 235 en 245 kilometer per uur doorheen. Echt absurd hoe hard dat gaat, zeker in de kwalificatie met nieuwe banden en weinig brandstof. Dat lukt ook maar één keer, maar dan is het ook wel heel erg cool! Als je een beetje van racen houdt, dan is dit een van de gaafste banen om los te kunnen gaan. Mijn kwalificatierondje was vrijwel perfect. We komen wel veel tekort op het rechte stuk als gevolg van de BoP. Daar gaan we de wedstrijd niet mee winnen, maar we gaan kijken hoe ver we komen." Mogelijk start Van der Zande zelfs als derde, wanneer het CORE-team dezelfde tactiek als vorige week hanteert en niet Colin Braun, maar Jon Bennett de race laat starten en daarvoor van achteraan moet beginnen.

180708 IMSA Kwali 911
Eerste IMSA-pole van het seizoen voor Porsche dankzij Nick Tandy

In GTLM bevestigde Nick Tandy de sterke prestaties van de beide fabrieks-Porsches in de vrije trainingen door met een tijd van 1:13,517 minuten de pole-position voor zich op te eisen. Voor Porsche was het de eerste pole van het seizoen in de IMSA-serie. Ryan Briscoe kwalificeerde zich met de nummer 67-Ford als tweede, op de tweede startrij gevolgd door Jan Magnussen in de nummer 3-Corvette en Laurens Vanthoor in de nummer 912-Porsche, die sterk terugkwam na een spin in de beginfase van de sessie.

180708 IMSA kwali Hawksworth
Evenals op Watkins Glen behaalde Jack Hawksworth de pole in de GTD-klasse

In de GTD-klasse bezetten de beide 3GT-Lexussen (Lexi, voor Latinisten) de volledige eerste startrij, met Jack Hawksworth op pole-position in de nummer 15 met een tijd van 1:15,581 minuten. Dominik Baumann kwalificeerde de zusterauto met het nummer 14 op de tweede plaats, voor de Paul Miller Racing-Lamborghini in handen van Bryan Sellers. Ben Keating leverde zijn beste kwalificatieprestatie van het seizoen tot nu toe met de vierde tijd in de nummer 33-Riley-Mercedes-AMG GT3, die hij deelt met Jeroen Bleekemolen.

180708 IMSA-kwali 33
Goede uitgangspositie voor Jeroen Bleekemolen dankzij de vierde kwalificatietijd van Ben Keating

Reden tot tevredenheid derhalve bij onze landgenoot: "De auto gaat heel goed en we zitten er alle trainingen al lekker bij. Ben staat vierde, tussen alle pro's in, en daar zijn we heel blij mee, want dat betekent dat ik in de tweede stint ook tegen een aantal amateurs moet rijden en dan moeten we echt nog wel wat plaatsen kunnen goedmaken. De snelheid is goed, we doen heerlijk mee, maar dat moet ook wel, want het is tijd om punten goed te maken in het kampioenschap. De enige manier voor ons om nog kans te houden is om nu in de tweede seizoenshelft punten te scoren. Het is gelukkig niet zo heet als vorige week, gewoon lekker weer om te racen en ik kijk er erg naar uit!"

180707 IMSA Bowmanville uitslag kwalificatie

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet