NASCAR

NASCAR: Erik Jones wint Daytona 400 destruction derby

JGR-coureur Erik Jones behaalde na 57 Cup starts zijn allereerste overwinning in de Daytona 400. Een crashfestival waarbij de gemoederen soms hoog liepen. Achter Jones eindigden Martin Truex Jr, A.J. Allmendinger en Kasey Kahne resp. als tweede, derde en vierde in de twee ronden durende shoot out.

2018 Erik Jones Mens girls
Zo dit had Erik Jones wel verdiend na de Daytona 400 crash derby overleefd te hebben...

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR

Erik Jones wint Daytona 400 destruction derby
Bij de tweede verlenging nam Jones de buitenkant naast zijn voormalige teamgenoot Martin Truex Jr. en nam de leiding in een wedstrijd waarbij slechts dertien coureurs in dezelfde ronde eindigden en de gemoederen soms behoorlijk hoog opliepen. Jones was overigens de enig overgebleven JGR Toyota in de wedstrijd en was in de 65e ronde bij een crash betrokken en eigenlijk kansloos voor de overwinning.

Erik Jones: "Wat een race jongens en meisjes. Dit was wel bijzonder. Dacht dat ik geen kans meer had en die deed zich opnieuw voor. Plotseling aan de leiding, ging er vandoor. Prachtig, wat een geweldige dag." Overigens Jones de jongste rijder van de nieuwe generatie die dit seizoen een wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. In 18 wedstrijden telde de Cup-series nu zeven verschillende winnaars. Overigens is Jones de 19e coureur op de eeuwige ranglijst die zijn eerste Daytona-overwinning behaalde. Martin Truex Jr. eindigde als tweede.

2018 Daytona Zonsondergang op Daytona. Er gebeurde nogal wat.

Martin Truex Jr: " Gewoon krankzinnig hoeveel auto's er vanavond kapot gereden zijn. Jammer dat ik het voor mijn team nog niet beter heb kunnen doen. Wij beschikten over een snelle auto en ik had het tijdens het afblokken gewoon beter moeten doen. Dit is nooit mij sterkste kant geweest. En ik heb er altijd moeite mee."A.J. Allmendinger: " In plaats van een wedstrijd was dit een destruction derby. Felicitaties aan Erik Jones en team. Ik weet wat het is om je eerste wedstrijd te winnen. Hij heeft het gewoon verdiend. Wij probeerden achteraan te blijven en dan raak je nog ergens bij betrokken. Dit is gewoon een kwestie van survival. Dacht wel dat mijn kans was om te winnen en maakte de juiste beslissingen. Elke keer als je hier met een goed resultaat vertrekt en met twee auto's in de Top 5 eindigt dan is dit goed voor je gehele organisatie. Hier wil je met een overwinning vertrekken maar Top 3 is een goed resultaat."

2018 Restrictor Plate Racing
Restrictor Plate Racing blijft close en mooi om te zien behalve...

De eerste Big One deed zich al in de 54e ronde voor en daarbij was de helft van het 40 auto's tellende startveld betrokken. Brad Keselowski legde de schuld hiervan duidelijk bij William Byron die op dat moment aan de leiding reed.

Keselowski: "Ricky Stenhouse deed werkelijk zijn best om mij een goed push te geven en de auto voor mij blokte plotseling wel heel erg af. Ik maakte de fout om van het gas af te gaan maar had gewoon bij hem binnen moeten rijden. Ik had gewoon beter moeten weten" Bovendien waarschuwde Keselowski zijn concurrenten al voor Talladega. "Als we naar Talladega gaan en iedereen die zo blokt rij ik er vanaf" aldus Keselowski.

Elliott Hamlin crash
Als rijders elkaar verkeerd afblokken. Hier een crash veroorzaakt door Hamlin en Elliott.

Beide wedstrijdsegmenten werden overigens door Ricky Stenhouse Jr. gewonnen. Voor Stenhouse Jr. werd het overigens niet zo'n beste dag. Hij was bij drie "Big Ones" betrokken. 37 ronden voor het einde waren Stenhouse Jr. en Kyle Larson bij een crash betrokken. Elf ronden voor het einde zorgde hij met een klapband voor een neutralisatie en spinde. Het incident zorgde ervoor dat Jimmie Johnson weer in dezelfde ronde de aansluiting wist te vinden.

De eerste verlenging zorgde voor een rode vlag situatie nadat Bubba Wallace contact maakte met Clint Bowyer die vervolgens spinde en Jimmie Johnson, Kevin Harvick, Trevor Bayne en Ross Chastain geen ruimte meer hadden om uit te wijken. Paul Menard maakte in de beginfase nog een fraaie luchtreis na contact met Jimmie Johnson en landde op alle vier zijn wielen. Wel kwam de motorkap nog bijna los. Kyle Busch behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap maar gaf zijn samenvattende oordeel in drie woorden weer. "Beesten zijn het"

Truex Jones
De voormalige teamgenoten Erik Jones (20) en Martin Truex Jr (78) strijden om de overwinning.

Uitslag
1. Erik Jones Toyota 168 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 168 ronden
3. A.J. Allmendinger Chevrolet 168 ronden
4. Kasey Kahne Chevrolet 168 ronden
5. Chris Buescher Chevrolet 168 ronden
6. Ty Dillon Chevrolet 168 ronden
7. Matt Di Benedetto Ford 168 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 168 ronden
9. Austin Dillon Chevrolet 168 ronden
10. Alex Bowman Chevrolet 168 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet