GT

GT3: Indrukwekkend deelnemersveld voor Total 24 Hours of Spa, Aston Martin snelste op testdag

18073 Spa
Dit jaar mag met zo'n sterk veld ongetwijfeld ook weer minstens zo'n drukte worden verwacht

Tijdens de traditionele testdag voorafgaand aan de Total 24 Hours of Spa maakte promotor SRO de deelnemerslijst voor de lange-afstandsklassieker van eind deze maand bekend. En denken we ieder jaar weer: 'Nu zal het maximum toch wel zijn bereikt', dan weet de immer actieve organisatie rondom Stéphane Ratel, Patricia Kiefer en Laurent Godin toch weer te verrassen met een 'entry' die nog meer superlatieven biedt. Er worden niet minder dan tien Nederlanders aan de start verwacht, maar de totale cijfers zijn nog indrukwekkender. Een deelnemersveld van 68 auto's, waaronder 30 in de Pro-klasse, en een record van 13 verschillende merken, doen ons nu al reikhalzend uitkijken naar de race van over ruim drie weken. De snelste tijd op de testdag werd gerealiseerd door het Britse Optimum Racing met een Aston Martin Vantage, dat de dag gebruikte ter voorbereiding op de Britse GT-race tijdens het weekeinde voorafgaand aan de 24-uursrace. Snelste team dat ook aan de Total 24 Hours of Spa deelneemt was de Porsche-équipe Herberth Motorsport uit de Am-klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO, Rebocar

De 13 merken die eind deze maand in Spa vertegenwoordigd zijn, in alfabetische volgorde Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Honda, Jaguar, Lamborghini, Lexus, McLaren, Mercedes-AMG, Nissan en Porsche, betekenen een nieuw record voor de GT3-klasse. Uiteraard gaat de meeste aandacht uit naar de teams in de Pro-klasse. Hierin beleeft Aston Martin zijn terugkeer met het Zwitserse team R-Motorsport, met ondermeer lokale held Maxime Martin als een van de rijders. Audi start na het succes van vorig jaar ditmaal als titelverdediger in Spa. Het merk heeft drie fabrieksondersteunde R8's in de Pro-klasse, ondermeer van het winnende team van vorig jaar, het Franse Saintéloc, met Markus Winkelhock, Christopher Haase en Fred Vervisch. Het Belgische WRT zet twee Audi's onder fabrieksvlag in, ondermeer met onze landgenoot Robin Frijns, die een team vormt met zijn DTM-collega's Nico Müller en René Rast. Pieter en Steijn Schothorst starten met een Audi van het Duitse Attempto-team, samen met DTM-coureur Jamie Green. Loris Hezemans vond onderdak bij het Duitse Aust Motorsport en rijdt eveneens met een R8. Hij komt uit in de Silver Cup.

Bentley schrijft via het fabrieksteam M-Sport twee nieuwe Continentals in de Pro-klasse in, waarbij Jules Gounon, vorig jaar nog een van de drie rijders in de winnende Audi, nu voor het Britse merk uitkomt. Bij BMW, met 23 overwinningen het succesvolste merk in de historie van de etmaalrace in de Ardennen, zijn er drie Pro-auto's, waarbij alleen bij Walkenhorst de rijders al vast staan. De bezetting van de twee ROWE-BMW's moet nog bekendgemaakt worden, maar we verwachten hier Nicky Catsburg zeker aan boord. Ferrari is traditioneel vooral sterk in de Pro-Am- en de Am-klasses, de enige Pro-Ferrari is de auto van SMP Racing, gerund door het Franse AKKA ASP, dat onder andere oud-F1-rijder Vitaly Petrov binnen de gelederen heeft. In een van de Pro-Am-Ferrari's van AF Corse rijdt met Niek Hommerson een Nederlander. Honda is erbij met één Pro-Am-auto, waarin Bertrand Baguette en WTCC-rijder Esteban Guerrieri tot de rijders behoren. Het wordt het Europese 24-uursdebuut van de NSX GT3, precies een jaar na de presentatie in Spa. Jaguar is via het team van Emil Frey vertegenwoordigd in de Silver Cup, waar de XK G3 zijn laatste optreden krijgt.

170727 Liveblog NXS
Vorig jaar werd de Honda NSX GT3 in Spa gepresenteerd

Lamborghini zet via het Oostenrijkse GRT Grasser Racing Team drie auto's in de Pro-klasse in. Ook de jonge Limburger Rik Breukers komt met een Lamborghini in actie, en wel met de Huracán van het Britse Barwell Motorsport in de Silver Cup. Lexus behaalde met het team van Emil Frey Racing vorige maand verrassend de overwinning tijdens de meest recente Blancpain-Endurance-race op Paul Ricard en is nu voor het eerst ook in Spa van de partij. Met Stéphane Ortelli en Markus Palttala, afgelopen zondag nog klassewinnaar in de IMSA-race op Watkins Glen, heeft het team twee oud-Spa-winnaars in de gelederen. McLaren is er met twee 650 S GT3's van het Garage 59-team bij, waarvan één in de Pro-klasse. Mercedes-AMG heeft met 13 auto's, inclusief zes Pro-inschrijvingen, getalsmatig de grootste vertegenwoordiging. Yelmer Buurman, uitkomend voor Black Falcon, en Renger van der Zande, die Mann-Filter-HTP-Mercedes deelt met DTM-coureurs Gary Paffett en Edo Mortara, zitten beide in fabrieksauto's. Opmerkelijk is de deelname van oud-F1-coureur Rubens Barrichello, die in een Mercedes van het Britse Strakka Racing zijn eerste optreden in de Total 24 Hours of Spa beleeft. Jules Szymkowiak start met een Mercedes-AMG GT3 van het Akka ASP-team.

Via het Britse team RJN brengt Nissan de nieuwe GT-R Nismo GT3 aan de start in de Pro-klasse, terwijl Porsche met twee sterke Pro-auto's wil proberen om na de Nürburgring ook Spa te winnen. De Manthey-Porsche komt zoals al het hele seizoen met Romain Dumas, Fred Makowiecki en Dirk Werner in actie, terwijl Timo Bernhard, Earl Bamber en Laurens Vanthoor de bezetting van de 911 GT3 R van het KÜS Team75 Bernhard vormen. Ook Jeroen Bleekemolen start in een Porsche, en wel dePro-Am-auto van Black Swan Racing, die hij deelt met fabrieksrijder Marc Lieb alsmede Tim Pappas en Mark Miller.

180703 Testdag Spa

Tijdens de testdag werd de snelste tijd gerealiseerd door de Optimum Racing-Aston Martin van Flick Haig en Jonny Adam, op slechts 31 duizendste gevolgd door Jürgen Häring, Edward Lewis Brauner, Wolfgang Triller en Alfred Renauer in de Herberth Motorsport-Porsche uit de Am-Cup. Nog eens 55 duizendste daarachter volgde de snelste Pro-auto, de RJN-Nissan met Lucas Ordonez, Alex Buncombe en Matt Parry. Vele teams testen ook morgen nog in Spa, nadat het WRT-team de baan gehuurd heeft, maar ook andere teams de mogelijkheid tot testen biedt.

180703 Total 24 Hours of Spa Voorlopige inschrijflijst

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet