Porsche Cups

Porsche Supercup: Thomas Preining viert thuisoverwinning op Spielberg

preining

Na een spannende wedstrijd in de derde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup won Porsche-Junior Thomas Preining voor zijn Oostenrijkse thuispubliek. De 19-jarige rijder pakte de winst voor de tweede Porsche-Junior Julien Andlauer, die maar nipt zijn Franse landgenoot Florian Latorre voor bleef. Larry ten Voorde kon zijn mooie vierde kwalificatietijd in de race niet behouden en finishte na een zware race, als achtste. Na de verplichte weging vergeten te zijn werd Jaap van Lagen van een zesde kwalificatietijd helemaal teruggezet naar de laatste 32ste startplek. Een inhaalactie bracht de weegschaal schuwende rijder toch nog naar een 16de finishplaats. De onaantastbaar geachte koploper in de titelstrijd Michael Ammermüller had niet helemaal zijn raceweekend. Hij werd als zevende afgevlagd en zag zijn grote concurrent in de titelstrijd Dylan Perreira tot slechts 1 punt achterstand naderen.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: RaceCam.de/PR

ten-voorde


Na de start verloor Larry ten Voorde, vanaf een prima vierde startplek, één plaats en kwam in een strijdende groep terecht, waar de nodige tikken werden uitgedeeld. Ten Voorde kwam te wijd een bocht uit en verloor enkele plaatsen en kwam onder druk te staan van kampioenschapleider Ammermüller. Na een flinke tik van Zaid Ashkanani, moest hij de rijder uit Koeweit voor zich dulden waarbij hij ook Ammermüller moest laten gaan. De jonge rijder uit Boekelo werd uiteindelijk als tweede rookie als achtste afgevlagd.
  portret-van-lagen

Liefhebber

Het kenmerkt de liefhebber die Jaap van Lagen is: "Ja, het was vandaag wel gaaf racen. Op scherp rijden, alles uit jezelf en de auto persen en heel veel auto's inhalen. Maar de aanleiding is natuurlijk niet leuk. Ik had echt goede zaken voor het kampioenschap kunnen doen."

Zijn vliegende ronde was zaterdagmiddag goed genoeg voor een zesde plek. Jaap kon er mee leven, vooral omdat zijn concurrenten in de titelstrijd allemaal achter hem stonden. Na de sessie parkeerde de Edenaar zijn auto en liep in gezelschap van een aantal collega coureurs richting de Porsche hospitality.
"In het ontspannen samenzijn ben ik vergeten me te melden bij de weging. Ik heb niet op de weegschaal gestaan." Een uur na de kwalificatie volgde de forse straf: alle rondetijden werden afgenomen, met als gevolg dat de Nederlander moest starten van de laatste plaats. Dus vloog Jaap er zondagmiddag bij het doven de lichten vol in.

Allerfijnste maatpak
Bij het ingaan van de eerste bocht had hij al 6 concurrenten verschalkt. Met het mes tussen de tanden slalomde Van Lagen zich op de Red Bull Ring een weg naar voren. De Porsche van Fach Auto Tech voelde daarbij als het allerfijnste maatpak. "Ten opzichte van de kwalificatie had ik de stand van de stabilisator aangepast, waardoor de auto echt geweldig stuurde."
  van-lagen

De stopwatch onderstreepte het gevoel van de Edenaar. Tijdens het knokken om posities zette Van Lagen een top drie rondetijd neer. Het ziedende tempo bracht hem op drie ronden voor de finish op de 16e positie. Op weg naar plek 15 blokte Marius Nakken Van Lagen nogal onbehouwen. "Ik probeerde hem buitenom in te halen, maar hij gooide de deur dicht en ik kwam met de linkerachterband in het grind terecht."

Twee punten
Van Lagen hield de Porsche wonderwel op de baan, maar werd wel teruggeworpen naar de 20e positie. In de drie resterende ronden deed hij het bijna onmogelijke: terug knokken naar de plaats 16. En omdat twee gastrijders voor hem eindigden kon de routinier toch nog twee kampioenschappunten bijschrijven. "Aankomend weekend racen we opnieuw, dan op het Engelse Silverstone. Daar ga ik het duidelijk anders aanpakken", besluit Jaap van Lagen strijdbaar.
  porsches

Uitslag race 3 Red Bull Ring:

1. Thomas Preining (BWT Lechner Racing) 16 ronden in 25:58,033
2. Julien Andlauer (martinet by Almeras) +0,686
3. Florian Latorre (Rookie) (martinet by Almeras) +1,146
4. Dylan Pereira (Momo Megatron Lechner Racing) +1,680
5. Nick Yelloly (FACH AUTO TECH) +1,967
6. Zaid Ashkanani (MRS GT-Racing) +5,650
7. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) +6,282
8. Larry ten Voorde (Rookie) (Team Project 1) +9,366
9. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +10,015
10. Alberto Cerqui (Rookie) (Dinamic Motorsport)+10,465
16. Jaap van Lagen (FACH AUTO TECH) +13,780

Stand na 3 races:
1. Michael Ammermüller 47
2. Dylan Pereira 46
3. Nick Yelloly 44
4. Julien Andlauer 38
5. Jaap van Lagen 34
6. Larry ten Voorde 25
7. Florian Latorre 23
8. Thomas Preining 22
9. Mattia Drudi 22
10. Zaid Ashkanani 20

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet