NASCAR

NASCAR Whelen: Overwinningen voor Day en Gabillon. Weer Junior succes voor Loris Hezemans

Afgelopen weekend was het NASCAR Whelen circus in het Franse Tours te gast. De eerste wedstrijd leverde een overwinning op voor de Fransman Gabillon terwijl Alon Day en Bobby Labonte in de tweede een prachtig duel om de leiding leverden waarbij de Israëliër als winnaar in de Elite I wedstrijd uit de bus kwam. Loris Hezemans was met een derde en een vierde plek tweemaal de beste Junior rijder.

Alon Day
Geweldige wedstrijd van Alon Day in Tours.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Whelen

Overwinningen voor Day en Gabillon. Weer Junior succes voor Loris Hezemans
Nadat Frederic Gabillon met zijn Tepac TDV Toyota Camry eerder op de zaterdag de semi finale op zijn naam schreef pakte hij ook in de Finale de overwinning en versloeg regerend kampioen Alon Day. Voor Gabillon betekende het zijn 11e overwinning in de NWES series.

Gabillon: " Het is erg bijzonder om in mijn thuisland te winnen. De auto was fantastisch maar vanwege de hitte in de cockpit was het niet gemakkelijk." Op het slecht 0.650m korte baantje waren crashes schering en inslag en moest er viermaal geneutraliseerd worden.

Titelkandidaten Marc Goossens en Anthony Kumpen waren in een zware crash verwikkeld waarbij laatstgenoemde door een voetblessure voor de rest van het weekend niet meer in actie kwam. Ook Marc Goossens kwam niet meer in actie.Achter Gabillon eindigde Loris Hezemans in de Hendriks Ford Mustang als derde en pakte daarmee de Junior Trophy. Daarachter volgde Stienis Longin in de PK Carsport Chevrolet SS.

Voor de Finale op zondag was er een prachtig duel tussen Alon Day en Bobby Labonte. Voor de Israëliër betekende het zijn 14e NASCAR Whelen zege en de eerste op een oval waardoor hij nog eens een extra bonus van 5000 Euro mocht ontvangen. Voor Day betekende het zijn vierde seizoensoverwinning.

Alon Day: "Ik was zeker niet de snelste vandaag maar dankzij het teamwork van CAAL Racing was het fantastisch. Omdat ik in de semi-finale sneller was mocht ik voor de finale vanaf pole vertrekken en heb mij als een idioot weten te verdedigen. Ongelofelijk dat ik vandaag een NASCAR Cup-kampioen wist te verslaan. De laatste paar ronden zat hij boven op mijn bumper. Eigenlijk dacht ik niet dat ik het ging halen maar ik op tot mijn laatste snik gevochten. Erg verheugd maar ik ben wel opgebrand."

In de wedstrijd op zaterdag viel Labonte met koppelingsproblemen uit en eindigde als vierde in zijn semi finale. Ook in de Finale op zondag reed Labonte in vierde stelling totdat een neutralisatie het gehele veld weer bij elkaar bracht. Bij de herstart koos Gabillon voor de buitenkant en Labonte aan de binnenkant en deed er werkelijk alles aan om Day te kunnen verslaan. Maar slaagde daar niet in en behaalde met een tweede plek zijn eerste NWES podium.

Labonte: " Vanwege het gripgehalte en de bandenslijtage een bijzonder zware wedstrijd. De auto veranderde nogal en de onderste lijnen lagen altijd in "de groove" Alon verrichtte fantastisch werk door zijn lijn te behouden. Ik zat bovenop zijn bumper maar ik niet iemand uit de wedstrijd crashen om te winnen. Met een paar ronden meer had ik misschien een kans gehad. Mijn team heeft fantastisch werk verricht maar eerste zou beter geweest zijn." Roman Iannetta eindigde met zijn Ford Mustang als derde terwijl Loris Hezemans voor de tweede maal dit weekend de Junior Trophy op zijn naam schreef.

De beide Elite II wedstrijden leverden een overwinning op voor Ulysse Delsaux met de Tepac RDV Competition Toyota. Ook hij kreeg een bonus van 5000 Euro voor zijn oval overwinning.

2018 Tours
Tours een kort baantje waar nogal wat schades gereden werden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet