Sportscars

Sportscars: Inzet Indy Dontje blijft onbeloond na crash teamgenoot op Watkins Glen

180701 CTSC Dontje 1
Indy Dontje in de Winward Racing-HTP Motorsport-Mercedes-AMG GT4

Tijdens de vier-uursrace van de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge op het circuit van Watkins Glen liet Indy Dontje in de nummer 57-Winward Racing-HTP Motorsport-Mercedes-AMG GT4 weer eens zien, uit het juiste racehout gesneden te zijn. Gestart als vierde maakte hij tijdens zijn rijbeurt binnen korte tijd meerdere plaatsen goed, maar uiteindelijk bleef onze landgenootonbeloond voor zijn inzet, nadat teamgenoot Bryce Ward kort na de rijderswissel de controle over de auto verloor en in de 'Esses' achterwaarts in de vangrails belandde. Dat betekende een 'DNF' voor Dontje en Ward en een gevoelige slag in de strijd om het kampioenschap, waarin ze uiteraard puntloos bleven. Het is zelfs de vraag of de auto tijdig kan worden gerepareerd voor de race van volgende week in het Canadese Mosport.

Tekst: René de Boer (vanuit Watkins Glen, Twitter: @renedeboer)
Foto's: MBUSA/Brian Cleary

"Een prachtig circuit, lekker snel en uitdagend", vond Indy Dontje na zijn eerste ervaringen in Watkins Glen. De aanloop naar de race verliep voor de rijder uit Schoorl en zijn teamgenoot nog niet optimaal. "In de eerste vrije training was de baan nat, dus aanvankelijk wilden we alleen de remblokken inrijden, maar toen droogde het toch vrij snel op, dus konden we alsnog aardig wat ronden rijden. In de tweede vrije training was er een probleem met een sensor, wat ons de nodige tijd kostte, maar in de derde vrije training was ik de snelste, vier tienden van een seconde los, dus dat stemde ons optimistisch voor de kwalificatie."

180701 CTSC Dontje 2

Dat optimisme bleek gerechtvaardigd, getuige de vierde tijd die Dontje in de tijdtraining op de klokken wist te zetten. "Meestal doen we het zo dat Bryce de kwalificatie rijdt, dan dus ook de race start en ik kan finishen, maar omdat de race hier langer is, hadden we besloten dat ik de kwalificatie zou doen en zou starten, dan Bryce erin en dan ik voor de laatste stint." De eerste tien ronden van de race reed het veld achter de safety-car na een botsing van meerdere auto's in de openingsronde. Toen de race eenmaal weer was vrijgegeven, reed Dontje op de zevende plaats, nadat hij in de mêlee na de start wat terrein verloren had. Dat maakte hij echter in vlot tempo weer goed en zo reed onze landgenoot in de 25e ronde op de tweede positie, kort voordat hij binnenkwam voor de pitstop en de rijderswissel. In de 31e ronde ging het vervolgens mis voor teamgenoot Bryce Ward, die de auto in de vangrails zette. Hij moest zelfs even naar het ziekenhuis, waar een lichte hersenschudding werd vastgesteld.

De overwinning in de vier-uursrace was voor het duo Chad McCumbee/Patrick Gallagher met de Multimatic-Ford Mustang GT4, voor Clay/Cooke in de BimmerWorld Racing-BMW M4 GT4 en Stacy/Marcelli in deRoush Performance/KohR Motorsports-Mustang. In de TCR-klasse bezette het Compass Racing-team de eerste twee plaatsen met de Audi RS3 LMS TCR's van Casey/Long en Sales/Wittmer.

180701 IMSA CTSC Watkins Glen uitslag race

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet