NASCAR

NASCAR: Slimme misleiding concurrentie bezorgt Martin Truex Jr. de zege op Sonoma

Regerend kampioen Martin Truex Jr. heeft voor de tweede maal in zijn carrière de roadcourse wedstrijd op zijn naam geschreven. Een gehaaide strategie call bezorgde Truex Jr. de overwinning. Voor Truex Jr. betekende het zijn derde zege dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Truex Jr  Pootje
Toch een prachtig gezicht zo'n NASCAR bolide op een roadcourse. Martin Truex Jr. versloeg op slimme wijze de concurrentie.

Slimme misleiding concurrentie bezorgt Martin Truex Jr. de zege op Sonoma
Een gehaaide strategie bezorgde Martin Truex Jr. de overwinning op Sonoma, de eerste roadcourse wedstrijd dit seizoen. Truex versloeg SHR-coureur Kevin Harvick met een voorsprong van ruim 10.51 secs. Met minder dan 40 ronden te gaan kreeg Truex Jr. van zijn crewchief de opdracht om naar binnen te komen. Kevin Harvick, op dat moment leider in de wedstrijd, ging direct naar binnen terwijl Truex Jr van zijn crew op het allerlaatste moment de opdracht kreeg om toch nog maar een ronde door te gaan. Bij SHR Racing trapte men in de val van Furniture Row Racing en verloor het team later op toch wel bijzondere wijze de wedstrijd.....

Harvick Bandenstapels Kevin Harvick trapt in de val van Furniture Row Racing en gaat naar binnen. Dit had hij dus beter niet kunnen doen.....

Clint Bowyer eindigde achter Truex Jr. en Harvick als derde. Daarachter volgden Chase Elliott en Kyle Busch.Martin Truex Jr: "Dit heb ik aan crewchief Cole Pearn te danken. Ik heb heel vertrouwen in hem. Samen winnen en verliezen we. Ik doe hetgeen wat hij van mij wil. Een prachtige dag hier op Sonoma Erg "cool" om hier weer te winnen."

Teleurstelling bij A.J. Allmendinger
Voor A.J. Allmendinger werd het na het winnen van het eerste wedstrijdsegment eigenlijk een teleurstellende dag. Vijf ronden na de herstart van het eerste segment moest Allmendinger met een opgeblazen motor de strijd staken. A.J. Allmendinger: "Ruim tien jaar lang heb ik op de roadcourses nog geen versnelling gemist. Bovendien was dit nog één van de beste bakken die ik ooit gehad heb. Ik kon het nauwelijks geloven toen dit gebeurde. Ik was er niet op voorbereid en heb iedereen binnen het team behoorlijk teleurgesteld." Het tweede segment kwam op naam van Denny Hamlin te staan. Tot nu toe wist de JGR-coureur dit seizoen nog geen wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Larson Truex Jr
Larson en Truex Jr. in de openingsfase op het schitterende circuit van Sonoma.

Voor polesitter Kyle Larson werd het eveneens een teleurstellende dag. Via de boordradio liet Kyle weten dat hij met zijn banden volgens de teaminstructies inging maar nauwelijks vooruitgang boekte. Een teleurstellende 14e plek was het resultaat voor de Ganassi-rijder.

Nadat men bij Furniture Row Racing veertig ronden voor het einde de concurrentie misleid had, ging Truex Jr. pas zeven ronden later naar binnen en 20 ronden voor het einde nam de Toyota rijder definitief de kop. Door deze move beschikte Truex Jr. aan het slot over versere banden dan de concurrentie.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 110 ronden
2. Kevin Harvick Ford 110 ronden
3. Clint Bowyer Ford 110 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 110 ronden
5. Kyle Busch Toyota 110 ronden
6. Kurt Busch Ford 110 ronden
7. Erik Jones Toyota 110 ronden
8. Aric Almirola Ford 110 ronden
9. Alex Bowman Chevrolet 110 ronden
10. Denny Hamlin Toyota 110 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet