GT

GT Sprint Cup: Mies en Riberas versterken leiding in kampioenschap met dubbelzege

misano

Christopher Mies en Alex Riberas hebben tijdens de derde ronde van de Blancpain GT Sprint Cup op het circuit van Misano goede zaken gedaan in het kampioenschap. Het WRT-duo kwalificeerde zich sterk, met een tweede startplaats voor race 1 en een derde startplaats voor race 2, en passeerde aan het einde van beide wedstrijden als winnaar de finishvlag. In de strijd om de rijderstitel staan Mies en Riberas nu eerste, met een puntentotaal van 66,5. Zij liggen daarmee ruim 20 punten voor op hun grootste concurrenten, Stuart Leonard (43,5 punten) en Mercedes-rijders Raffaele Marciello/Michael Meadows (eveneens 43,5 punten).

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

In Misano stonden er voor de deelnemers van de Blancpain GT Sprint Cup twee races op het programma. De eerste race werd op zaterdagavond verreden, in het schemerdonker. De tweede manche vond plaats op zondagmiddag, in het volle daglicht. Voor de Sprint Cup-rijders die over enkele weken deelnemen aan de 24 Uur van Spa-Francorchamps, de belangrijkste wedstrijd op de Blancpain GT-kalender, waren deze twee races de laatste mogelijkheid zich voor te bereiden op de wisselende omstandigheden die zich in België zullen voordoen.

De polepositie voor de zaterdagavondrace ging aanvankelijk naar Michael Meadows (AKKA Mercedes #88). Na afloop van de kwalificatie bleek echter dat Meadows in zijn snelste ronde een track limits-overtreding had begaan. Als straf werd hij teruggezet naar plaats 4, achter zijn teamgenoten Nicolas Jamin/Denis Bulatov (AKKA Mercedes #87), Riberas/Mies (WRT Audi #1) en Silver Cup-coureurs Nico Bastian/Jack Manchester (AKKA Mercedes #90). Bij het uitgaan van de startlichten kwam Jamin prima weg. Hij behield de leiding en kon gemakkelijk weglopen bij de rest van het veld, maar kon zijn mooie start niet omzetten in een mooie finish: al na enkele ronden viel de Fransman op het rechte stuk stil met elektrische problemen.
  20180624 BGTS Misano bastian

Na het uitvallen van Jamin erfde Nico Bastian de eerste plaats. Het circuit van Misano ligt de Duitser goed en hij kon zijn stint nagenoeg foutloos uitrijden. Hij bouwde een forse voorsprong van bijna 3,5 seconde op de concurrentie op, welke tijdens de pitstop door een verkeerde strategie weer verloren ging. Bastian stopte laat, pas vlak voor het sluiten van het pit window, terwijl zijn opponenten al enkele ronden eerder waren binnengekomen voor nieuw rubber. Op hun versere banden konden zowel Christopher Mies (WRT Audi #1) als Raffaele Marciello (AKKA Mercedes #88) aan de #90 voorbij steken. Toen Bastians teamgenoot Jack Manchester de baan weer op reed, lag hij derde. Die podiumplek werd hem al snel afgenomen door Mirko Bortolotti (Grasser Lamborghini #63), wiens banden veel beter op temperatuur waren. Vanaf dat moment veranderde er niets meer aan de samenstelling van de top drie.

Voor Manchester veranderde er nog wel één en ander. In de slotfase van de race moest hij ook Andrea Caldarelli (Grasser Lamborghini #19) en Stéphane Ortelli (Emil Frey Lexus #114) aan zich voorbij laten gaan, waardoor hij terugviel naar de zesde plaats overall. Deze positie was nog wel voldoende om de zege in de Silver-klasse veilig te stellen. In de Pro-Am categorie ging de winst naar Nyls Stievenart en Markus Winkelhock (Saintéloc Audi #26). Carlo van Dam en Piti Bhirombhakdi (Kessel Racing Ferrari #39) werden tweede.
  20180624 BGTS Misano finishr1

Op zondag werden alle kaarten opnieuw geschud en was het Marciello die de wedstrijd vanaf de polepositie mocht aanvangen. Hij deelde de eerste startrij met de Grasser Lamborghini #82 van Franck Perera en Loris Hezemans. De winnaars van de eerste race, Riberas en Mies, kwalificeerden zich pal achter hen op de derde plaats, vol vertrouwen dat een dubbelzege tot de mogelijkheden behoorde.

Bij de start moest Mies eenmalig een pas op de plaats maken, omdat Marciello en Perera dusdanig vlot weg kwamen dat inhalen onmogelijk was. Toen Perera in ronde 2 echter een klein foutje maakte zag Mies zijn kans schoon en eiste de tweede plaats op. Vanaf dat moment opende hij de jacht op Marciello. De Italiaan moest alle zeilen bij zetten om Mies voor te blijven. Hij overschreed hierdoor meerdere keren de baangrenzen, wat hem op een zwart-witte waarschuwingsvlag kwam te staan. De druk op Marciello's schouders liep zodoende nog verder op, wat leidde tot een stuurfout. Marciello reed te agressief over de curbstones en beschadigde daarbij de linkervoorkant van zijn Mercedes. Terwijl Marciello worstelde om in het juiste spoor te blijven, kwam Mies binnendoor en pakte de leiding in de wedstrijd. Perera probeerde direct mee te klappen, maar toucheerde tijdens zijn inhaalpoging Marciello's wagen. Het leverde hem een lekke band en groot positieverlies op. Perera/Hezemans eindigden de wedstrijd uiteindelijk als zevende. Ook Marciello viel in zijn beschadigde wagen ver terug. Zijn teamgenoot Meadows kwam na een uur racen als tiende aan de finish.
  20180624 BGTS Misano hezemans

Eenmaal aan de leiding reden Mies/Riberas onbedreigd naar de zege. Zij kwamen 10 seconden eerder aan de eindstreep dan hun WRT Audi-teamgenoten Will Stevens en Dries Vanthoor, die als tweede eindigden en daarmee maximaal profiteerden van de chaos rondom de Mercedes van Marciello/Meadows. Christopher Haase en Simon Gachet (Saintéloc Audi #25) werden derde, Steijn Schothorst en Kelvin van der Linde (Attempto Audi #66) vierde. De kerst op de Audi-taart was de Pro-Am dubbelzege van Stievenart/Winkelhock (Saintéloc Audi #26). Zij eindigden opnieuw voor Carlo van Dam en Piti Bhirombhakdi. Mercedes moest genoegen nemen met slechts de zege van Jamin/Bulatov in de Silver-klasse.
  20180624 BGTS Misano podium

BGTS Sprint Cup: uitslag race
1
1. Alex Riberas/Christopher Mies
2. Michael Meadows/Raffaele Marciello
3. Christian Engelhart/Mirko Bortolotti
4. Ezequiel Perez Companç/Andrea Caldarelli
5. Norbert Siedler/Stéphane Ortelli

BGTS Sprint Cup: uitslag race 2
1. Alex Riberas/Christopher Mies
2. Will Stevens/Dries Vanthoor
3. Simon Gachet/Christopher Haase
4. Steijn Schothorst/Kelvin van der Linde
5. Nicolas Jamin/Denis Bulatov

BGTS Sprint Cup: tussenstand rijders
1. Alex Riberas/Christopher Mies – 66,5
2. Stuart Leonard – 43,5
3. Raffaele Marciello/Michael Meadows – 43,5
4. Kelvin van der Linde/Steijn Schothorst – 43
5. Dries Vanthoor/Will Stevens – 42,5

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet