DTM

DTM: Wittman wint eindelijk voor eigen publiek

180624 Wittmann Winner
Eenzame klasse: Marco Wittmann behaalde zijn elfde DTM-racezege, zijn eerste op de Norisring

Aangemoedigd door vrienden, familie en een ruim vertegenwoordigde fanclub liet lokale held Marco Wittmann in de DTM-race van zondag zien dat zijn podiumplaats van gisteren bepaald geen toevalstreffer was. Gestart als zevende achter een hele armada van Mercedes-rijders reed de BMW-coureur in de wedstrijd sterk naar voren en kwam voor de elfde keer in zijn loopbaan als winnaar over de eindstreep. "Mega, mega, mijn beste race ooit", vond Wittmann. Als in een tank ploegde hij door het veld, vooral na de pitstop met bandenwissel. In spannende duels maakte hij de ene na de andere positie goed en stelde uiteindelijk de overwinning veilig. Achter hem eindigden de beide Mercedes-rijders Edoardo Mortara en Dani Juncadella. Robin Frijns toonde zich in de race ook sterk en eindigde na een goede opmars als achtste, waarmee hij de op één na best geklasseerde Audi-rijder was.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

180624 Juncadella  Grid
Goed gestemd na zijn eerste DTM-pole-position: Dani Juncadella

Afgaande op het resultaat van de kwalificatie verwachtten velen een dominantie van Mercedes in de tweede DTM-race op de Norisring. Dat was niet zo verrassend, want in de tijdtraining eisten vijf Mercedes-AMG-coureurs de eerste vijf posities op de grid voor zich op. Dani Juncadella was daarbij met een tijd van 47,705 seconden de snelste van het kwintet, op 0,034 seconden gevolgd door Gary Paffett. Lucas Auer en Paul Di Resta bezetten de tweede startrij, voor Edoardo Mortara. Bruno Spengler reed als snelste BMW-coureur de zesde tijd en werd gevolgd door vier merkgenoten: Marco Wittmann, Joel Eriksson, Timo Glock en Philipp Eng. Audi kwam er opnieuw niet aan te pas: de elfde startplek van Nico Müller was het beste resultaat voor de brigade uit Ingolstadt.

180624 Start DTM 2
Startfase met Jundadella (23) en Auer (22) vooraan

Bij de start van de race nam Juncadella de leiding, terwijl Auer Paffett passeerde en zo de tweede plaats voor zich opeiste. Mortara koos voor een vroege stop en kwam al in de eerste ronde binnen. Juncadella bleef een tijdlang op kop, totdat hij in ronde 16 zijn stop maakte.

180624 Glock Paffett 1
Heerlijk gevecht tussen Paffett en Glock

In het middenveld ontspon zich een spannende strijd gedurende meerdere ronden tussen Glock en Paffett, die net als eerder dit seizoen op Hockenheim een tijdlang deurkruk aan deurkruk streden. Toerwagenracen zoals het hoort!

180624 Juncadella Wittmanm duel
Juncadella met Wittmann in duel

Wittmann, die al in ronde tien zijn pitstop gemaakt had, maakte ondertussen de ene na de andere plek goed: eerst passeerde hij Mortara, vervolgens Auer en tenslotte ook Juncadella, die een ronde later ook Mortara voor zich moest dulden. Zo ontpopte Wittmann zich meer en meer als een serieuze kandidaat voor de zege. Toen uiteindelijk in ronde 40 ook Robin Frijns als laatste zijn pitstop had gemaakt, leidde Wittmann voor Mortara, Juncadella, Spengler en Auer.

180624 Frijns
Robin Frijns had in de race de snelheid goed te pakken

In de slotfase reed Mortara met ogenschijnlijk gemak het gat naar Wittmann dicht en kwam zelfs nog binnen het DRS-venster van een seconde, maar uiteindelijk kon hij geen aanval meer plaatsen en zo kwam de dolgelukkige Wittmann eindelijk als winnaar van zijn DTM-thuisrace over de eindstreep. Mortara en Juncadella completeerden het podium, voor Spengler, Auer en Di Resta. Anders dan gisteren kon Audi in ieder geval een paar punten binnenhalen: Nico Müller werd zevende, een plaats voor Robin Frijns. "In de race had ik eindelijk dit weekeinde het tempo te pakken en liep het lekker. Nog een paar ronden meer, dan had ik Müller ook nog wel ingehaald. Met dit resultaat, op een circuit dat voor de Audi's niet ideaal is, ben ik zeker niet ontevreden", zei Frijns.

180624 DTM Norisring uitslag race 2

180624 DTM stand na 8 van 20 races

180624 Winnaar Wittmann PF
Blijdschap bij racewinnaar Marco Wittmann

180624 Nico Muller
Nico Müller was als zevende de best geklasseerde Audi-rijder

180624 Ronde 1 Achter
Het veld van achteren in de startronde

180624 Farfus muur
Farfus werd in de rondte getikt door Duval

180624 Wittmann Crowd
Winnaar Wittmann bedankt zijn fans

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet