TCR Series

WTCR: Mat'o Homola en Thed Björk racewinnaars op slotdag Vila Real

180624 WTCR Homola
Peugeot-rijder Mat'o Homola behaalde zijn eerste overwinning

DG Sport-Peugeot-rijder Mat'o Homola en YMR-Hyundai-coureur Thed Björk waren de respectievelijke winnaars van de tweede en derde FIA WTCR-wedstrijden op het stratencircuit van Vila Real in Portugal. Hoewel qua locatie prachtig, bleek maar weer eens dat het circuit eigenlijk niet echt geschikt is voor toerwagenraces, want spannende actie bleef grotendeels uit. Tom Coronel eindigde in de eerste race van de dag als 14e en strandde in de slotwedstrijd al na één ronde met een lekke band.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De Schot Gordon Shedden startte race twee vanaf de pole-position en nam de leiding voor Yvan Muller en Mat'o Homola. Toen Muller nog in de eerste ronde een aanval plaatste op Audi-rijder Shedden, profiteerde Homola en nam de tweedeplaats van Muller over. Natuurlijk verliep de race niet zonder contact en schade: Homola raakte licht de muur bij de uitgang van de chicane, terwijl Vervisch de Honda van Guerrieri van de baan tikte. Ook Lesennes raakte betrokken bij een botsing, beide Belgen liepen een drive-through op. Shedden zag alle kansen op een goede klassering in rook opgaan vanwege een tijdstraf voor het afsnijden van de chicane. Homola reed in de achtste ronde zijn jokerronde en kwam achter Muller weer de baan op, maar reed aan de leiding nadat Muller op zijn jokerronde meer tijd verloren had. Zo kwam Homola tenslotte als winnaar over de eindstreep, voor Muller en Oriola, die de derde plaats erfde na het terugzetten van Shedden. Voor Homola was het de eerste WTCR-zege.

180624 WTCR Bjork
Thed Björk won met een straatlengte voorsprong de slotrace

In de slotrace nam Thed Björk vanaf pole de leiding, terwijl Tarquini zijn teamgenoot Michelisz passeerde en zo de tweede plaats veroverde. Björk bouwde snel een voorsprong op die zo groot was, dat zijn leidende positie ook na de jokerronde intact bleef en hij voor Tarquini weer de baan op kwam. Enkele incidenten (het stilvallen van Nagy, een crash van Giovanardi en de uitval van Shedden met schade) leidden tot drie interventies van de safety-car, zodat er nauwelijks normaal geracet werd. Björk won uiteindelijk voor Tarquini en Michelisz, opnieuw een volledig podium voor Hyundai.

Tom Coronel was niet erg gelukkig over het weekeinde in Portugal: "Een heel raar weekeinde. Gisteren natuurlijk die megaklapper, waarbij ik heel veel mazzel had dat ik niet geraakt werd, en toen viel ik in de race uit door een losgeraakte kabel van de turbo. In de kwalificatie vandaag had ik een klapband rechtsvoor, waardoor ik geen tijd kon rijden. In de eerste race werd ik 14e, niks bijzonders. De tweede race was voortijdig over na een lekke band. Geen idee waarom, ik heb niks geraakt. Ook bij Yokohama wisten ze het niet, er zat een gat in. Op zich kun je hier nauwelijks inhalen, maar een paar punten hadden er misschien toch wel in gezeten."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet