Formule 3

F3: Rookies sterk, Van Amersfoort Racing behaalt eerste podiumplaats seizoen op Norisring

180624 Armstrong
Marcus Armstrong eindigde in alledrie de races op het podium en leidt in de tussenstand

De rookies waren sterk dit weekeinde in het FIA EK Formule 3 op de Norisring. Nieuwkomers Marcus Armstrong en Jüri Vips scoorden elk hun eerste overwinning in de serie, Dan Ticktum won de afsluitende wedstrijd, nadat zijn auto na een zware crash weer gerepareerd was. Armstrong nam met in totaal drie podiumplaatsen in Neurenberg de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over, Ticktum staat één punt daarachter op de tweede plaats. Voor Van Amersfoort Racing was het ook een positief weekeinde: na het eerste kampioenschapspunt van het seizoen dankzij de tiende plaats van Keyvan Soori Andres in de eerste race volgde in de tweede race zelfs de eerste podiumplaats, omdat Soori als derde geklasseerd werd.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

180624 Start R2
Prema en Motopark waren dominant op de Norisring

Prema Theodore Racing en Motopark waren duidelijk de sterkste teams op de Norisring. De eerste race van het weekeinde resulteerde in een overwinning van Prema-rijder Marcus Armstrong, voor teamgenoot Ralf Aron. Carlin-coureur Jehan Daruvala kwam als derde over de eindstreep. De eerste race bood in verhouding weinig actie, de tweede en derde wedstrijd daarentegen des te meer.

180624 Ticktum R3 Winnaar
Ticktum won de derde race met een snel gerepareerde auto

Goed nieuws is zonder meer de stevige constructie van de Dallara F312-Formule 3-auto's. Dat bleek weer eens duidelijk tijdens de zware startcrash aan het begin van de tweede race van het weekeinde. De Brit Dan Ticktum, die tijdens de voorgaande races al regelmatig problemen had om goed van zijn startplek te komen, liet nu zelfs de motor van zijn auto volledig afslaan. De meeste rijders kwamen er zonder problemen omheen, maar de Indiër Ameya Vaidyanathan, die als drie na laatste startte en dus eigenlijk meer dan voldoende tijd en ruimte had om te kunnen uitwijken, knalde vol achterin de stilstaande auto van Ticktum. Het leek er merkwaardig genoeg ook nog op dat Vaidyanathan zelfs naar de auto van Ticktum toe stuurde. Waarom zal altijd wel een raadsel blijven. Positief was dat beide rijders ongedeerd bleven. Ticktum kon zelfs na snelle reparatie weer starten in de derde race en beloonde de inzet van zijn team met de overwinning.

180624 Keyvan Soori Andres
Keyvan Soori Andres bezorgde Van Amersfoort de eerste podiumplaats van het seizoen

Bij Van Amersfoort Racing lijkt men eindelijk de juiste vorm een beetje te pakken te hebben. Op zaterdag was er al het lang verwachte eerste kampioenschapspunt van het seizoen, nadat Keyvan Soori vanwege een straf voor de Spanjaard Alex Palou naar de tiende plaats promoveerde. Daags erna had Soori als vijfde op de grid al een goede uitgangspositie. In de race wist hij zich rondenlang de hevig aandringende Ferdinand Habsburg van het lijf te houden en kwam als vierde over de eindstreep, verreweg zijn beste resultaat tot nu toe. Dat veranderde zelfs in het eerste podium toen Enaam Ahmed vanwege de aanrijding met Shvartzman in de startronde een straf kreeg.

180624 Safetycarchaos
Chaotische situaties tijdens de safety-car-interventie

In de tweede race ging de winst uiteindelijk naar Prema-rijder Jüri Vips, terwijl Marcus Armstrong als tweede het succes van het team completeerde. Soori werd zoals gemeld derde. In de derde race waren er maar liefst drie safety-car-fases na aanrijdingen en crashes. Het rijgedrag van sommigen was bijna van Formule 4-niveau, wat de wedstrijdleiding ook tot diverse straffen noopte. De winst ging uiteindelijk naar Dan Ticktum, voor de beide Prema-rijders Vips en Armstrong.

180623 FIA EK F3 Norisring uitslag race 1

180624 FIA EK F3 Norisring uitslag race 2

180624 FIA EK F3 Norisring uitslag race 3

180624 FIA EK F3 stand na 9 van 30 races

180624 Fenestraz Duel
Anders dan in Pau beleefde Renault-F1-junior Fenestraz (11) op de Norisring een lastig weekeinde

180624 Hingely Schroot
De defecte auto van Ben Hingeley na de crash in de startronde van race drie

180624 Petrov
Artem Petrov werd in de derde race geraakt door Schumacher en reed vervolgens in de auto van Fenestraz

180624 VAR Schade
Soori haalde in de derde race de eindstreep niet, ook na een aanrijding met Schumacher

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet