DTM

DTM: Mercedes en BMW verdelen de buit, Audi heeft niets in te brengen in eerste race Norisring

180623 Mortara Podium
Edoardo Mortara won voor de tweede keer dit seizoen

"Die letzte Sause", stond er boven een artikel in een van de lokale dagbladen in Neurenberg over het laatste optreden van Mercedes-AMG op de Norisring, met het aangekondigde vertrek van het merk uit Stuttgart uit de DTM aan het eind van dit seizoen in het vooruitzicht. Dat weerhield Mercedes-AMG er echter geenszins van, de gang van zaken in de eerste race van het weekeinde op het stratencircuit in Neurenberg te domineren. In totaal won Mercedes-AMG voorafgaand aan dit weekeinde al 15 van de in totaal 22 DTM-races, die sinds 2000 op de Norisring verreden werden. Vandaag kwam daar door het succes van Edoardo Mortara de 16e overwinning bij en in totaal reden vijf van de zes Mercedes-coureurs in de top acht. Ook BMW was sterk, met de lang verwachte eerste Norisring-podiumplaats voor lokale held Marco Wittmann als beste resultaat. De tweevoudig kampioen eindigde achter routinier en klassementsaanvoerder Gary Paffett als derde. Voor Audi was er geen succes weggelegd, er reed zelfs geen enkele Audi-rijder in de punten...

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

In de kwalificatie was het al duidelijk dat Mercedes-AMG en BMW tijdens de eerste DTM-race van dit weekeinde op de Norisring de lakens gingen uitdelen. Edoardo Mortara veroverde met een tijd van 47,843 seconden zijn eerste pole-position sinds hij in de DTM voor Mercedes uitkomt. Achter hem volgden Philipp Eng en Marco Wittman, beide met BMW, en een kwartet Mercedes-rijders, bestaande uit Gary Paffett, Paul Di Resta, Daniel Juncadella en Lucas Auer op de plaatsen vier tot en met zeven. Achter nog eens twee BMW's, de auto's van Timo Glock en Bruno Spengler, was Nico Müller als tiende de enige Audi-rijder in de eerste vijf rijen op de grid. Robin Frijns kwalificeerde zich als 16e, titelverdediger René Rast kwam na een crash in de kwalificatie niet verder dan de laatste plaats. Voor hem was de kwalificatie vanwege schade aan de achterpartij na enkele minuten al ten einde.

180623 StartgdrangC
Close-racing tussen Juncadella (23) en Spengler (7) in de beginfase

Bij de start van de race nam Mortara vanaf pole zonder problemen de leiding, voor Eng en Wittmann. Al in de eerste ronde kwamen enkele rijders binnen voor hun pitstop: Eng, Juncadella, Müller en Duval kwamen binnen voor vers rubber, een ronde later stopte ook Rast. Mortara leidde voor Wittmann, Di Resta, Paffett en Auer. In de zevende ronde stopte Wittmann, twee ronden later Mortara en in de twaalfde ronde Paffett. Veel positiewisselingen waren er niet, de race bood minder spektakel dan we op de Norisring doorgaans gewend zijn.

180623 Paffett 2
Gary Paffett reed goed naar voren

Gecorrigeerd voor pitstops bleef Mortara soeverein aan de leiding, maar Wittmann daarachter moest in de 43e ronde zijn meerdere erkennen in Paffett, die versere banden had en ook meer snelheid vond in zijn Mercedes dan Wittmann in zijn BMW. In de resterende ronden reed Paffett vervolgens relatief gemakkelijk het gat naar Mortara dicht, maar tot een scherp duel tussen de merkgenoten kwam het niet. In ronde 52 plaatste Paffett een kortstondige aanval, maar Mortara verdedigde met succes en reed vervolgens de overwinning naar huis. Het was zijn tweede succes van het seizoen na zijn eerdere winst in de zaterdagsrace op de Lausitzring. Paffett completeerde als tweede het dubbele succes voor Mercedes-AMG, terwijl Wittmann als derde dolblij was met zijn eerste podiumplaats in zijn DTM-thuisrace op de Norisring. De overige plaatsen in de top tien waren met Di Resta, Eng, Spengler, Auer, Juncadella en Eriksson mooi verdeeld tussen Mercedes en BMW.

180623 Rearview
Audi figureerde slechts in de achterhoede

Audi daarentegen zag geen van zijn rijders punten scoren: Jamie Green was als elfde de best geklasseerde rijder van het merk met de vier ringen. Een plaats daarachter werd Robin Frijns twaalfde. Terwijl de meeste Audi-rijders al vroeg stopten, bleef onze landgenoot tot de voorlaatste ronde op de baan alvorens zijn pitstop te maken. "We hadden wel gepland om laat te stoppen, maar niet zo laat, dat was wel vrij extreem", aldus Frijns. "In de race was mijn tempo opnieuw redelijk, maar we kwamen hier als Audi-rijders gewoon tekort." Nico Müller leek als enige vanuit de Audi-brigade nog kans op punten te maken, maar raakte in botsing met Timo Glock en moest uiteindelijk met een lekke band in de 18e ronde een tweede keer naar de pits en werd met één ronde achterstand als laatste geklasseerd.

180623 DTM Norisring uitslag race 1

180623 Frijns Wehrlein
Robin Frijns passeert oud-kampioen Wehrlein, maar moest nog wel naar binnen voor zijn pitstop

180623 Eng
Philipp Eng kwam opnieuw goed voor de dag, maar kon zijn tweede startplek niet omzetten in een podium

180623 Green
Jamie Green was als elfde de beste Audi-rijder

180623 Parc Ferme
De top drie in het parc fermé

180623 Podium
Het podium met vlnr Paffett, Mortara en Wittmann

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet