TCR Series

WTCR: Chaos na massacrash in Vila Real, Muller wint na herstart

180623 WTCR R1 Crash
Gestapelde Golfs na de botsing van Huff en Bennani

Routinier Yvan Muller heeft de eerste van de drie FIA WTCR-wedstrijden van dit weekeinde op het stratencircuit in het Portugese Vila Real op zijn naam geschreven. De race werd na een massacarambolage in de eerste ronde onderbroken. Het incident werd veroorzaakt door de beide SLR-Volkswagen-teamgenoten Rob Huff en Mehdi Bennani, waarbij laatstgenoemde nog niet nader gespecificeerde verwondingen opliep. Na een onderbreking van twee uur werd de racer hervat, waarop Muller vanaf de pole-position de wedstrijd controleerde en de overwinning naar huis reed. Esteban Guerrieri en Pepe Oriola completeerden het podium.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PRDe uitgangspositie voor de beide coureurs Rob Huff en Mehdi Bennani met hun Volkswagen Golf GTI TCR's van Sébastien Loeb Racing leek optimaal, met hun 'clean sweep' van de eerste startrij met Huff op pole-position en Bennani naast hem op de eerste rij. Het veld kwam ongeschonden de eerste bocht door, maar in de tweede bocht ging het mis: Huff raakte na herhaald contact met teamgenoot Bennani de vangrail aan de linker kant van de baan, gleed terug, raakte de Hyundai van Michelisz en Bennani reed vol op Huffs auto in. Vervolgens ontstond er een kettingbotsing, toen de rest van het veld eraan kwam en het contact niet meer kon vermijden. Herinneringen aan de GT-race in Macau doemden op, zeker toen de auto van Bennani bovenop die van Huff belandde en er ook nog eens een klein brandje ontstond. Uiteraard werd de race direct gestaakt, Huff en Bennani werden voor controle overgebracht naar het medisch centrum op het circuit en vervolgens naar het ziekenhuis. Volgens eerste berichten is Huff ongedeerd, maar heeft Bennani enkele verwondingen. Uiteraard rijden beide coureurs morgen niet meer, daarvoor zijn hun auto's te zwaar beschadigd.

Na zo'n twee uur kon de race worden hervat, waarbij naast de beide Volkswagen-rijders ook Michelisz ontbrak, omdat de rolkooi van zijn Hyundai beschadigd was. Andere ontbrekende rijders waren Yann Ehrlacher en Thed Björk. Yvan Muller vertrok op pole, voor Guerrieri in de Allinkl.com-Honda en Tarquini in de BRC-Hyundai. Muller nam de leiding en hield die vast tot aan het eind, terwijl Guerrieri goed kon volgen en als tweede finishte. Tarquini leek op weg naar de derde plaats, maar verloor zijn positie vanwege een lekke band in de slotronde aan de sterk opgeklommen Pepe Oriola, die eerder na de jokerronde al Jean-Karl Vernay gepasseerd was. Zo werd Oriola in de Cupra van Campos Racing derde, Tarquini kwam nog als vierde over de eindstreep.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet