Groeten uit ...

Sportscars: Groeten uit Le Mans 2018

Opening

Toegegeven, de race in Le Mans van afgelopen weekeinde gaat niet de boeken in als de spannendste ooit, maar dat neemt niet weg dat het evenement als geheel toch weer bijzonder de moeite waard was. Le Mans verveelt nooit: de traditie en de sfeer van het evenement en alles daaromheen, de prachtige auto's en de interessante mensen die je er ziet, de heroïek van de deelnemers, de monteurs, de teamleden, de baanposten en iedereen die verder op welke manier dan ook deel uitmaakt van de race. Je leeft er weken naartoe, en als het dan zover is, gaat de raceweek altijd weer verbazend snel voorbij. Natuurlijk is het intensief, maar toch komt er uiterlijk op dinsdag, na een nacht goed slapen, alweer zo'n gevoel van 'Jammer dat het voorbij is'. Nou ja, gelukkig hebben we de foto's nog. Meer dan genoeg voor een zeer uitvoerige 'Groeten uit'.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bob van der Wolf, Rebocar

IMG 3532 2

Wat waarschijnlijk vrijwel iedere 'petrolhead' doet, is een foto van de eigen auto (of testauto, in dit geval) voor de hoofdingang van het circuit. Op dinsdag kon dat nog in alle rust.

IMG 3534

Al werd er ook volop reclame gemaakt voor het nemen van 'le tramway', ofte wel de tram. Passend in Michel Vaillant-stijl.

IMG 3537

De plaatselijke Carrefour was berekend op een grote toestroom van dorstlustige fans.

IMG 3539

Deze foto stond ergens op een tafeltje in de perszaal, het is inderdaad alweer tien jaar geleden dat de Belgische oud-Le Mans-winnaar en journalist Paul Frère ons ontviel. De laatste jaren deelde uw verslaggever in Le Mans regelmatig een tafeltje met de aimabele Belg in zaal 1, die inmiddels niet meer als zodanig in gebruik is. Mooie herinneringen.

IMG 3542

Buiten was het ondertussen op dinsdagmiddag tijd voor de traditionele handtekeningsessie, en deze ellenlange rij stond voor de Toyota-pitbox. En die mensen kwamen niet voor Kobayashi, López of Nakajima.

IMG 3555

Bruno Vandestick, al jarenlang de vaste speaker in Le Mans, zorgde voor de interviews. Tijdens de raceweek was hij vrijwel constant in touw, inclusief 24 uur tijdens de wedstrijd, maar afgelopen maandagmorgen om zes uur deed hij ook net zo makkelijk weer het ochtendprogramma op Radio Maine Bleue, de regionale zender waarvoor hij werkt.

IMG 3586

BMW-rijder Nicky Catsburg was een van de drie Nederlandse coureurs die dit jaar hun wedstrijddebuut in Le Mans maakten en had het duidelijk naar zijn zin.

IMG 3591

Ook Renger van der Zande (midden) debuteerde.

IMG 3599

Jan Lammers tekent het t-shirt van een Nederlandse fan.

IMG 3604

Juan-Pablo Montoya kwam in actie voor United Autosports.

IMG 3652

Overal waar Fernando Alonso liep, waren er fans die handtekeningen wilden.

IMG 3661

Camper van Indy Dontje, maar in gebruik door Renger van der Zande.

IMG 3679

Wij hielden het de eerste dagen toch maar liever bij ons favoriete Hotel de France, waar we ondermeer Jacky Ickx troffen, die er al decennialang een vaste gast is. Ickx was dit jaar de 'Grand Marshal' van het evenement.

IMG 3932

De 'Pink Pig'-Porsche, die de GTE-Pro-categorie won, was een van de grote aandachtstrekkers tijdens de race van dit jaar en de bijbehorende merchandise ging grif van de hand. De roze t-shirts waren bij Porsche op vrijdag al uitverkocht.

IMG 3692

De voorraad modelauto's was nog genoeg tot zaterdagochtend, maar was toen ook definitief op, net als die van de 911 in Rothmans-kleuren.

IMG 3700

In de winkel van modelautofabrikant Spark troffen we Nick Tandy, die wel heel verlekkerd stond te kijken naar een model in 1:8 van de Porsche 919 Hybrid waarmee hij in 2015 Le Mans won. De prijs van 3.800 Euro vond hij wel een beetje fors. "Hoe vertel ik het mijn vrouw", zo vroeg de Brit zich af.

IMG 3712

Elders stond een Porsche 917 als blikvanger.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet