Sportscars

Sportscars: Toyota nummer 8 op pole voor 24 Uur Le Mans dankzij Kazuki Nakajima

180615 24h kwali pole
Pole voor Alonso, Nakajima en Buemi in de nummer 8-Toyota

De nummer 8-Toyota (Buemi/Nakajima/Alonso) start vanaf de pole-position voor de 86e editie van de 24 Uur van Le Mans. Al vroeg in de derde en laatste kwalificatiesessie reed Kazuki Nakajima een tijd van 3:15,377 minuten, waarmee hij bijna twee seconden onder zijn snelste tijd van gisteren bleef. Geheel volgens verwachting heeft Toyota de volledige eerste startrij in handen, want de nummer 7 (Conway/Kobayashi/López) reed met exact twee seconden achterstand op de pole-winnende auto de op één na snelste tijd. Zo'n anderhalf uur voor het einde zette regen in, die nooit echt heel intensief werd, maar uiteindelijk de baan toch nat genoeg maakte om aanzienlijke tijdverbeteringen onmogelijk te maken.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Mans, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Bob van der Wolf

Le Mans 2018 BVDW-1
De pole-winnende Toyota nummer 8

De beide Rebellions bezetten de startplaatsen drie en vier, met de nummer 3-auto (Laurent/Beche/Menezes) op de derde en de nummer 1 (Lotterer/Jani/Senna) op de vierde positie. Achter de snelste van de beide SMP-BR1's, de nummer 17 (Sarrazin/Orudzhev/Isaakyan), die als vijfde start, kwalificeerde de Dragonspeed-BR1 met Renger van der Zande en teamgenoten Henrik Hedman en Ben Hanley zich als zesde.

Le Mans 2018 BVDW-2
De IDEC Sport-Oreca start vanaf pole in de LMP2-klasse

Snelste auto in de LMP2-klasse was de Oreca 07-Gibson van TDS Racing met het startnummer 28 (Perrodo/Vaxiviere/Duval), die met de tijd van 3:24,816 minuten van Loïc Duval het snelste team van gisteren, IDEC Sport met de nummer 48-Oreca (Lafargue/Chatin/Rojas) van de eerste plek verdrong. De IDEC Sport-Oreca start echter toch vanaf de pole-position in LMP2, omdat alle tijden van de TDS-Oreca die voor 22.15 uur gereden werden, geschrapt werden. De reden voor deze bestraffing is dat de auto niet zoals verlangd was gestopt voor de technische controle tijdens de kwalificatie. Daarmee start de TDS-auto vanaf de vierde plaats, achter de nummer 31-Dragonspeed-Oreca (Gonzalez/Maldonado/Berthon) en de nummer 25-G-Drive-Oreca (Rusinov/Pizzitola/Vergne).

Le Mans 2018 BVDW-5
De Racing Team Nederland-Dallara in de regen

Best geklasseerde Nederlander in de LMP2-klasse is Ho Pin Tung, wiens auto, de nummer 38-Jackie Chan DC Racing-Oreca (Tung/Richelmy/Aubry) vanaf de negende positie start. De nummer 29-Racing Team Nederland-Dallara (Van Eerd/Van der Garde/Lammers) start vanaf de 13e plaats in de klasse met een achterstand van 3,8 seconden op de pole-winnende Oreca. Nog eens elf seconden daarachter staat de Algarve Pro Racing-Ligier (Patterson/De Jong/Kim) op de 20e en laatste plaats in de klasse.

Le Mans 2018 BVDW-4
De Porsche in Rothmans-kleuren bleef bovenaan in de LMGTE-Pro-klasse

In de LMGTE-Pro-klasse bleef de voorste startrij met de beide fabrieks-Porsches in de historische designs ten opzichte van gisteren ongewijzigd. Zo start de nummer 91-Porsche (Lietz/Bruni/Makowiecki) dankzij de tijd van 3:47,504 minuten, die Gianmaria Bruni gisteren op de klokken zette, vanaf de pole-position. Achter de Porsche in Rothmans-kleuren start de roze Porsche nummer 92 (Christensen/Estre/Vanthoor) vanaf de tweede plaats, voor de nummer 68-Ford (Hand/Müller/Bourdais), die na de vijfde plaats van gisteren in de derde kwalificatiesessie opklom naar de derde startplaats . De AF Corse-Ferrari met het startnummer 51 (Pier Guidi/Calado/Serra) start als vierde in de klasse. Op de twaalfde en 13e plaats staan de beide nieuwe BMW M8 GTE's van het BMW Team MTEK met zo'n drie seconden achterstand op de snelste Porsche. De auto met Nicky Catsburg, de nummer 81 (Tomczyk/Catsburg/Eng) bezet daarbij de 13e positie in de klasse, al is het verschil met de zusterauto (Farfus/Félix da Costa/Sims) met 17 duizendste van een seconde minimaal te noemen.

Le Mans 2018 BVDW-3
Dempsey-Proton-Porsche op pole in GTE-Am

Ook in de GTE-Am-klasse bleef de pole-winnende tijd van gisteren van de nummer 88-Dempsey-Porsche (Cairoli/Al Qubaisi/Roda) van 3:50,728 minuten onaangetast. In totaal eindigden er ook in het eindklassement drie Porsches op de eerste drie plaatsen, hoewel ten opzichte van gisteren de nummer 86-Gulf Racing-Porsche (Wainwright/Barker/Davison) en de nummer 77-Dempsey-Proton-Porsche (Campbell/Ried/Andlauer) van positie wisselden. De Gulf-Porsche start daarmee vanaf de tweede plaats in de klasse. De Keating Motorsports-Ferrari (Keating/Bleekemolen/Stolz) vertrekt vanaf de tiende plaats in de klasse.

180615 24h Le Mans uitslag kwalificatie

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 15 juni 2018 09:15

  Toyota mag eigenlijk niet verliezen. Zonder noemenswaardige tegenstand kunnen ze - ondanks een verbruikshandicap - met een onderdrukt tempo naar de finish rijden. Maar we kennen de Hitchcockfinale van 2016 en vorig jaar waren de overwinningskansen voor Toyota na 11 uur al tot nul gereduceerd. Le Mans kent zijn eigen ijzeren wetten. "To finish first you first have to finish,"

  • 0
  • 0
   
  Dirk 15 juni 2018 15:56

  Toch heb ik vertrouwen in Toyota, nu zal het toch wel lukken...

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet