NASCAR

NASCAR Whelen: Overwinningen voor Gabillon en Ercoli op Brands Hatch. Loris Hezemans derde in R1

Afgelopen weekend reed de NASCAR Whelen series op Brands Hatch. Beide Elite I wedstrijden werden gewonnen door de Fransman Frederic Gabillon met een Tepac RDV Competition Toyota en de Italiaan Gianmarco Ercoli die in de tweede wedstrijd op zondag met een Racers Ford Mustang zijn allereerste overwinning behaalde. Loris Hezemans behaalde voor het team van Joep Hendriks in R1 een fraaie derde plek en eindigde in R2 als achtste.

2018 Close Racing Brands Hatch
Werd er in de F1 niet ingehaald, de 100.000 toeschouwers kwamen op Brands Hatch ogen en oren te kort. Zoveel inhaalspektakel was er te bewonderen. Gabillon op weg naar zijn tiende NASCAR Whelen overwinning.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Overwinningen voor Gabillon en Ercoli op Brands Hatch. Loris Hezemans derde in R1
Tijdens de eerste wedstrijd op Brands Hatch behaalde Frederic Gabillon (Tepac RDV Competition Toyota Camry) in zijn 65e NASCAR Whelen start de tiende overwinning in zijn carrière. Tevens was het de eerste op Brands Hatch voor de Fransman. Marc Goossens eindigde in de Braxx Racing Chevrolet als tweede gevolgd door Mike Hezemans in de Hendriks Motorsport Ford Mustang.

Vooral in de laatste dertien ronden werd er door zes auto's fanatiek om de derde plek gestreden. Uiteindelijk wist Mike Hezemans zijn achtervolgers voor te blijven en pakte een fraaie podiumplek en won tevens het Junior Trophy klassement. Achter Hezemans volgden Francesco Sini (Solaris Motorsport Camaro), Anthony Kumpen (PK Carsport Chevrolet Camaro) en de Fransman Lucas Lassere met de Mavi Mishumotors Chevrolet SS. Vanaf een 15e plek in de eerste ronde wist hij zich naar de zesde plek op te werken.

Frederic Gabillon: "Met Marc Goossens achter mij werd het een zware wedstrijd. Hij was ontzettend snel en zette enorm veel druk op mij. Mijn auto was ontzettend goed en daarom wist ik hem achter mij te houden. Ik ben erg verheugd want het team heeft een hoop werk verricht. Vanwege de safetycar interventies was het een lange wedstrijd en het was moeilijk om de banden op temperatuur te houden."
Marc Goossens: " Toen ik mij in tweede positie bevond dat ik aan het grotere plaatje en wilde ik eigenlijk niets meer proberen. Als je op een baan als Brands Hatch als zesde start is het moeilijk in te halen. Met de safetycar situaties maakte ik gebruik van al mijn ervaring en wist naar voren te komen. Vooraan was het nogal smal. Als ik naar de kwalificatieresultaten kijk ben ik ontzettend verheugd over mijn tweede plek. " Florian Venturi eindigde als derde.

Voor regerend kampioen Alon Day werd het een teleurstellende eerste wedstrijd. Hij was samen met Ermanno Ercoli bij een aanrijding betrokken en moest opgeven. Ercoli liet nog wel de snelste registreren en kon daardoor vanaf pole in R2 starten. Die schreef hij tevens op zijn naam.

Ercoli winnaar 
Prachtige Elite I overwinning van Gianmarco Ercoli  in de tweede wedstrijd op zondag voor het team van Racers Motorsport.


In de tweede wedstrijd leidde Gianmarco Ercoli van start tot finish en behaalde zijn allereerste Elite I overwinning. Tevens betekende het de allereerste overwinning voor een Elite II kampioen in de Elite I klasse. Achter Ercoli eindigde Marc Goossens wederom als tweede, gevolgd door regerend kampioen Alon Day met de CAAL Racing Toyota. Het verschil tussen Ercoli en Goossens bedroeg 0.162 secs. en met Alon Day 0.651 secs.

De laatste maal dat Ercoli aan de leiding van Elite I wedstrijd reed was op Venraij 2016. Gianmarco Ercoli: "Een keiharde wedstrijd. De coureurs achter mij waren zo snel dat ik mijn positie elke ronde in elke bocht moest verdedigen. De laatste ronde was wel de zwaarste. Zeker omdat ik een beetje wijd ging en voor Marc de deur ook nog eens openzette. Erg verheugd om in Elite I te winnen. Het was voor mij een droom om op Brands Hatch een NASCAR wedstrijd te winnen. En nu hebben we het nog gedaan ook!"

In de beginfase werd de wedstrijd overschaduwd door een rode vlag situatie waarbij de auto's van Stienis Longin, Bert Longin, en Julien Schell betrokken waren. Alle drie moesten opgeven. In de allerlaatste ronde probeerde Alon Day Ercoli te verschalken, zijn poging faalde en hij werd ook nog eens door Marc Goossens gepasseerd. Wat een spektakel! Frederic Gabillon eindigde in zijn Toyota als vierde en pakte flink wat punten voor de Oval World Challenge. Zowel Anthony Kumpen als oud NASCAR kampioen Bobby Labonte (Yacco RDV Competiton Toyota Camry) vielen beide met technische problemen uit.

2018 Caffi Motorsports
Vanuit de F4 naar de NASCAR Whelen en een schitterende overwinning voor Florian Venturi uitkomend voor het team van Alex Caffi.

Elite II
In de Elite II klasse gingen de overwinningen naar oud F4 coureur Florian Venturi en de Belg Guillaume Deflandre. Voor Venturi en het Go Fas Racing betekende het de allereerste overwinning in de NASCAR Whelen series. In de 15e wedstrijdronde ging Venturi aan de PK Carsport Chevrolet van Guillaume Dumarey voorbij en pakte met een voorsprong van ruim 7.6 secs. zijn allereerste NASCAR overwinning. De 17-jarige Venturi: "Ik hou van dit circuit en het was een moeilijke wedstrijd want Dumarey was bijzonder snel. In Turn 2 greep ik mijn kans om hem te passeren en ik wist vervolgens de leiding te behouden. Ik ben er erg trots op!" De eerste wedstrijd op zaterdag leverde een overwinning op voor Guillaume Deflandre uitkomend voor het Zweedse Memphis Racing. In 2017 bezorgde Deflandre het team van Racing Total de eerste Elite II overwinning. De 19-jarige Deflandre versloeg de Braziliaan Felipe Rabello met de No 11 PK Carsport Camaro SS.

Deflandre Zaterdag
Elite II overwinning van Guillaume Deflandre op zaterdag.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet