GT

GT Open: Mikkel Mac ziet voorsprong in titelstrijd ondanks zege slinken

20180610 Gtopen Spa MacPierGuidi

Na races te hebben verreden op Estoril en Paul Ricard deed het GT Open voor haar derde kampioenschapsronde het Belgische circuit van Spa-Francorchamps aan. De Deen Mikkel Mac (Luzich Racing) kwam als leider in het tussenklassement naar Spa, met een voorsprong van 13 punten op Andrés Saravia en Fran Rueda (Team Teo Martín). Met een zege op zaterdag breidde Mac zijn voorsprong in de titelstrijd uit naar 16 punten, maar een tegenvallende zondag race en een overwinning voor Saravia/Rueda deden die voorsprong weer inkrimpen tot 12 punten.

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

De polepositie voor de zaterdag race werd een prooi voor David Perel in de Rinaldi Racing Ferrari 488. Perel deelde de eerste startrij met collega-Ferrari rijder Mikkel Mac, die hij bij het ingaan van La Source slechts met moeite achter zich kon houden. Achter het leidende duo verliep de openingsfase van de wedstrijd chaotisch. In de eerste bocht spinden Andrea Montermini en Fernando Rees samen in de rondte, wat de laatstgenoemde op een tijdstraf kwam te staan. Ook in de Busstop Chicane vonden meerdere touchés plaats, waardoor de als vijfde gestarte Lourenço Beirão da Veiga spinde en ver terugviel. Perel bleef ondertussen uit de problemen en wist zijn leidende positie te behouden tot aan de verplichte pitstop. Na de stop kon zijn AM-teamgenoot Vadim Kogay het tempo van de kop echter niet volgen en begon de Rinaldi Ferrari terug te vallen. De eerste plek werd zodoende overgedragen aan Jeroen Mul (Imperiali Racing), gevolgd door Mac's wagenpartner Alessandro Pier Guidi. Mul maakte zich breed, maar kon desondanks niet voorkomen dat Pier Guidi hem buitenom in Les Combes passeerde en voor zichzelf en Mac alweer de derde GT Open-overwinning van 2018 pakte. Mul/Venturini werden tweede. Hun teamgenoten Agostini/Breukers eindigden als derde.
  podium-gt-open-zaterdag

Op zondag werd de eerste startrij gesierd door twee BMWs: die van Andrés Saravia en Fran Rueda (Team Teo Martín) op P1 en die van Richard Gonda en Joel Eriksson (Senkyr Motorsport) op P2. Bij het uitgaan van de startlichten kwam Eriksson slecht weg. De Zweed viel ver terug, naar de zevende positie. Rueda kwam aanzienlijk beter weg en wist direct een gaatje te slaan richting de concurrentie. Gedurende de wedstrijd wist Rueda, en na de pitstop ook teamgenoot Saravia, die voorsprong goed te verdedigen.

martin-gt-open

Na 60 minuten racen passeerde het BMW-duo de finishvlag ruim zeven seconden eerder dan hun achtervolgers. Het was voor Rueda/Saravia alweer hun tweede overwinning van het seizoen. De tweede plaats ging naar Gonda/Eriksson, die na Erikssons tegenvallende start een sterke inhaalrace kenden. Na de pitstop kwam Gonda als vijfde de baan weer op. Rondenlang vocht hij met de als derde en vierde geplaatste Beirão da Veiga en Montermini, en in de slotronden van de race wist Gonda deze driestrijd in zijn eigen voordeel te beslechten. Montermini pakte met zijn teamgenoot Daniele di Amato de laatste podiumplaats.


podium-zondag

De volgende ronde van het GT Open kampioenschap zal 7 en 8 juli plaatsvinden op de Hungaroring.

Tussenstand rijderskampioenschap
1. Mikkel Mac – 66
2. Andrés Saravia/Fran Rueda – 54
3. Alessandro Pier Guidi – 50
4. Giovanni Venturini/Jeroen Mul – 42

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet