Clio Cup

Clio Cup Central Europe: Pekar wint opnieuw, Bleekemolen valt uit. Koprol Groeneveld

clio2018

De tweede wedstrijd van de Renault Clio Cup Central Europe op de Red Bull Ring in Oostenrijk is net net als gisteren gewonnen door Tomas Pekar. Waar de Tsjech gisteren nog heer en meester was, was het vandaag een heel ander verhaal. Door het tegelijkertijd uitvallen van de nummers één en twee in de wedstrijd, waaronder Sebastiaan Bleekemolen, kreeg Pekar de leiding in zijn schoot geworpen en stond deze vervolgens niet meer af.

Tekst: Niels van der Peet
Foto's: PR

De start verliep relatief rustig voor een Clio wedstrijd, en op een kleine glijpartij in de achterhoede na, kwam iedereen ongeschonden de eerste bocht door. Karol Urbaniak zette zijn pole positie direct om in de leiding van de wedstrijd, met achter zich Niklas Mackschin die vrijwel direct Sebastiaan Bleekemolen op de achterbumper had zitten. Logisch gevolg hiervan was dat Bleekemolen in bocht drie meteen de aanval inzette, en doorschoof naar de tweede plaats.

Ondanks de hoge temperaturen op de Red Bull Ring begon het in de tweede ronde zachtjes te regenen en gleden diverse Clio's van het asfalt af. In de ogen van de wedstrijdleiding te veel Clio's en dus reden om de wedstrijd stil te leggen, en alle teams de gelegenheid te geven de slicks te vervangen voor regenrubber. Iets wat slechts beperkt werd gedaan door teams en rijders. Bleekemolen was op het moment van de rode vlag terug gevallen naar de vierde positie, maar mocht vanaf de tweede plaats herstarten omdat de startopstelling werd bepaald door de tussenstand na één raceronde.

Na de herstart, die achter de safety car plaats vond, gingen Karol Urbaniak en Sebastiaan Bleekemolen er als een haas vandoor en sloegen direct een gaatje naar hun achtervolgers. Bleekemolen bleef geduldig achter de leider zitten en loerde op zijn kans om de aanval in te zetten voor de leiding in de wedstrijd. Die kans diende zich sneller aan dan gedacht, want Urbaniak ging plots dwars door de bocht waar Bleekemolen zijn kans schoon zag de aanval in te zetten. Bij het corrigeren van zijn slip kwam Urbaniak met zijn linkerzijkant hard in contact met de rechterzijkant van Bleekemolen. Op het oog een typisch Clio Cup momentje, en er leek niets aan de hand, maar de werkelijkheid was anders, want zowel Urbaniak als Bleekemolen hadden flinke schade aan de ophanging en moesten hun strijd staken.
 

De koppositie werd hiermee cadeau gedaan aan Tomas Pekar, gevolgd door Andreas Stucki en Pawel Wysmyk die ook twee plekjes opschoven. Echt spannend aan de kop van het veld werd het niet meer, zelfs niet na de safety car periode die werd veroorzaakt door een van de Clio's van Certainty Racing. Het was Lucas Groeneveld die zichzelf lanceerde via de curbstone van de eerste bocht na het rechte stuk, en op op zijn dak, achterwaarts de bandenstapel inschoof.

Toen de Clio van Groeneveld was opgeruimd, reed Pekar naar zijn tweede zege van dit weekend, gevolgd door Stucki en Wysmyk op de plaatsen twee en drie. Voor Pekar natuurlijk een meer dan uitstekend weekend, temeer omdat hij ook nog eens de snelste raceronde van race 2 achter zijn naam kreeg, wat hem nog een extra punt opleverde. Samen met nulscores van Urbaniak en Bleekemolen in de tweede race betekende dit dat Pekar nu de leiding in het kampioenschap had overgenomen van Urbaniak, en Bleekemolen een plekje is gezakt van twee naar drie.

Het volgende weekend van de Renault Clio Cup Central Europe is in het weekend van 4 en 5 augustus. Plaats van handeling is dan de Nürburgring.
  pekar1


Uitslag Race 2 Clio Cup Central Europe (top 6) :
1. Tomas Pekar 12 ronden
2. Andreas Stucki + 1.242
3. Pawel Wysmyk + 2.282
4. Niklas Mackschin + 2.619
5. Roland Schmid +3.107
6. Aarni Salminen +8.595
20. Dillon Koster +19.549
21. Sebastiaan Bleekemolen DNF
22. Lucas Groeneveld DNF

Eerste drie kampioenschap na vier races:
1. Tomas Pekar 87 p.
2. Karol Urbaniak 76 p.
3. Sebastiaan Bleekemolen 72 p.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet