IndyCar

Indycar: Scott Dixon wint DXC Technology 600. Ganassi-coureur derde op eeuwige ranglijst

Onder de Texaanse hitte bleef "Iceman" Scott Dixon koel en schreef de viervoudige Indycar kampioen de DXC Technology 600 op zijn naam. Het betekende zijn 43e overwinning en daarmee passeerde hij op de eeuwige ranglijst Michael Andretti. Alleen A. J. Foyt(67) en Mario Andretti(52) beschikken over meer overwinningen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Scott Dixon
De Nieuw Zeelander Scott Dixon mag zichzelf best nu een Indycar legende noemen.


Scott Dixon wint DXC Technology 600. Ganassi-coureur derde op eeuwige ranglijst
Voor de DXC Technology 600 startte Dixon als zevende en pakte pas in de 130e van 248 ronden tellende wedstrijd de leiding op de high banking superspeedway. Nadat Dixon de kop genomen had was er eigenlijk geen houden meer aan. De laatste 119 ronden reed hij op kop en versloeg Penske-coureur Simon Pagenaud met een voorsprong van 4.2943 sens. Voor Dixon betekende het zijn tweede overwinning binnen een week. In Detroit won hij vorige week zaterdag de eerste wedstrijd en nam daarmee voor de eerste maal de leiding in de tussenstand van het kampioenschap sinds juni 2017.

Start in Texas
Start in Texas met de beide Penske auto's voorop.

Scott Dixon: "Dit is werkelijk "cool". Ik heb enorm veel respect voor al die grootheden, maar als je naar al hun namen kijkt, Foyt, Mario and Michael Andretti, dan is het voor mij erg vreemd dat de naam Dixon zich daar ook onder bevindt. Ik hou van de Verizon Indycar series. Met al zijn diversiteit is Indycar toch één van de beste raceseries op onze planeet. Ik hoop dat ik zo nog een tijdje kan doorgaan en er nog een paar overwinningen aan kan toevoegen.

Een teamprestatie. Iedereen bij de PNC Bank crew deed het goed. De set-up was fenomenaal, de strategie was perfect. Prachtig om zo'n avond te hebben. Gebeurt niet vaak dat je zomaar weg kunt rijden. Zeker niet zoals der serie nu is."


Newgarden Wickens
Newgarden en Wickens crashten.

Polesitter Josef Newgarden en zijn Penske teamgenoot Simon Pagenaud domineerden de eerste 85 ronden terwijl Dixon eigenlijk langzaam naar voren kwam. In de 123e ronde maakte Dixon zijn tweede reguliere stop en pakte zeven ronden later de leiding. Vanaf dat moment wist Dixon een voorsprong van ruim 12 seconden op de concurrentie op te bouwen. Het betekende zijn derde overwinning op de Texas Motor Speedway. In 2008 en 2015 won hij eveneens en pakte in beide jaren de titel.

Penske-coureur Simon Pagenaud reed 26 ronden aan de leiding en was erg verheugd met zijn beste resultaat dit seizoen. Simon Pagenaud: "Fysiek gezien een erg snelle wedstrijd. Ik probeerde alleen maar de balans in de auto te behouden. Ik heb ervan genoten. De juiste banden, de balans dat was hetgeen dat je hier nodig had. Van het duel met Alexander Rossi kreeg ik wel grijze haren maar ik wist hem achter mij te houden."

Girls Texaanse gridgirls.

Alexander Rossi eindigde als tweede en heeft nu in de tussenstand van het kampioenschap 23 punten achterstand op Scott Dixon. Alexander Rossi: "Simon verdedigde zich ontzettend goed, ik probeerde het aan de bovenkant maar wilde ook niet forceren en eindigde als derde. De NAPA Auto Parts auto was direct vanaf het begin fantastisch. Tijdens de long runs kon ik nogal wat auto's inhalen. De levensduur van de banden was goed. Een prachtige prestatie. We gaan weer voor een podium op Road America."

Zonsondergang
Racen bij zonsondergang.

De wedstrijd in Texas telde maar liefst 686 inhaalmanoeuvres en drie neutralisaties. In de zevende ronde vloog kwam Matt Leist met een brandende achterkant tot stilstand. In de 173e ronde reden Robert Wickens en Ed Carpenter tegen elkaar. In de 205e ronde deed het laatste incident zich voor tussen Will Power en Zachary Claman de Melo. Die botsten bij het uitkomen van Turn 4 tegen elkaar. Alleen Will Power liep een lichte borst blessure op.

Ganassi Team
Succesvolle dag voor het team van Chip Ganassi.

Uitslag
1. Scott Dixon Dallara Honda 248 ronden
2. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 248 ronden
3. Alexander Rossi Dallara Honda 248 ronden
4. James Hinchcliffe Dallara Honda 248 ronden
5. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 248 ronden
6. Graham Rahal Dallara Honda 248 ronden
7. Takuma Sato Dallara Honda 248 ronden
8. Sebastien Bourdais Dallara Honda 248 ronden
9. Ed Jones Dallara Honda 248 ronden
10. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 248 ronden

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet