Clio Cup

Sebastiaan Bleekemolen sterk in Clio Cup Central Europe

bleekemolen2018

Tijdens de eerste wedstrijd van dit weekend van de Renault Clio Cup Central Europe op de Red Bull Ring in Oostenrijk heeft Sebastiaan Bleekemolen, gestart vanaf de vierde starpositie, een fraaie tweede plaats behaald. De winst in deze eerste race ging naar de vanaf pole position gestartte Tomas Pekar uit Tsjechië, die van start tot finish de leiding in handen had, en de derde plaats op het ereschavot was voor de Deen Roland Schmid. De Clio Cup Central Europe rijdt in Oostenrijk de derde en vierde (morgen) wedstrijd van dit seizoen in het bijprogramma van de ADAC GT Masters, na eerder dit seizoen de eerste twee wedstrijden van 2018 te hebben afgewerkt op het circuit van Oschersleben.

Tekst: Niels van der Peet
Foto's: PR

Na de start was het de van pole gestartte Pekar die de leiding wist te behouden, gevolgd door Schmid, Stucki en Bleekemolen, waarbij laatst genoemde direct fel op de huid werd gezeten door de mannen achter hem. In dit gevecht om de vierde plaats viel Bleekemolen kortstondig terug naarde zesde plaats, om honderden meters later via een mooie inhaalactie de vierde plaats weer terug in handen in te nemen en de aanval op de derde plaats in te zetten.

Aan de kop hadden Pekar en Schmid op de eerste en tweede plaats afstand van de rest van het veld genomen, en een gaatje geslagen met een achtervolgend groepje waarvan op de derde plaats de inmiddels van een vierde plek opgerukte Bleekemolen de leiding had. Dat gaatje van de twee leiders verdween als sneeuw voor de zon toen de eerste safety car situatie zich aandiende, omdat de Duitser Donar Munding iets te enthousiast zijn broer Wodan probeerde in te halen aan het einde van het rechte stuk. Het resultaat was einde wedstrijd voor de beide broers, waarbij het verdriet bij Donar zo groot was dat hij achter de bandenstapels getroost moest worden door zijn oudere broer.

Met nog ruim 11 minuten te gaan werd de race hervat en was het Bleekemolen die vanaf de derde plaats direct de aanval opende op Schmid en zijn auto bij het ingaan van de Remus bocht met een mooie actie naast die van de Deen positioneerde. Wat volgde was een zij aan zij duel richting bocht 4 waarbij de Nederlander ten opzichte van de Deense rijder het grote voordeel van de binnenbocht had, en er zodoende definitief voorbij was en opklom naar de tweede plek.

Het dichtrijden van het gaatje naar de koploper bleek vervolgens lastiger dan gedacht, tot de safety car voor de tweede maal in actie moest komen en het hele veld weer bij elkaar kwam. Veroorzakerwas de Zweed Jan Gustavsson, die nadat hij met twee wielen door grind was gegaan, vol werd geraakt door de Duitse Patricija Stalidzane, die geen kant op kon. Bij de herstart, met nog slechts drie minuten op de klok, probeerde Bleekemolen het net als na de eerste safety car periode, wederom en zat ook even kort op de achterbumper van de leider, maar zonder succes. Bleekemolen moest daarna nog even opletten op Schmid, die redelijk dichtbij kwam, maar een echte aanval op de positie van Bleekemolen bleef uit.

Daarachter was de strijd om de vierde plaats tussen Mackschin, Urbaniak, Stucki, en Legutko bijzonder fraai en vooral fair, waarbij de heren gezamelijk zij aan zij en binnen drie tienden van elkaar over de finish kwamen met Mackschin als winnaar van dit groepje, eindigend op de vierde plaats.

De rijders van Certainty Racing, Dillon Koster en Lucas Groeneveld, reden van een respectievelijk 26e en 27e startpositie naar de plaatsen 19 (Groeneveld) en 20 (Koster).

Morgen race 2 van de Clio Cup Central Europe op de Red Bull Ring.

PEKAR

Uitslag Race 1:

1. Tomas Pekar 14 ronden
2. Sebastiaan Bleekemolen +1.177
3 .Roland Schmid +1.561
4. Niklas Mackschin + 4.876
5. Karol Urbaniak +4.999
6. Andreas Stucki +5.018
7. Albert Legutko 5.191
8. Lisa Brunner +6.593

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet