Formule 3

F3: Conclusies na het tweede FIA EK F3-weekeinde op de Hungaroring

180603 F3 Opening
Dan Ticktum (nr. 27, in Red Bull-kleuren) en Enaam Ahmed (65) waren de racewinnaars in Hongarije

Drie weken na de seizoensstart op het stratencircuit van Pau in Zuid-Frankrijk werd het tweede raceweekeinde van het FIA EK Formule 3 op een permanente baan verreden, de Hungaroring nabij Boedapest. AUTOSPORT.NL was ter plaatse om de races te volgen en trekt na afloop van de drie wedstrijden, met twee overwinningen voor Hitech-rijder Enaam Ahmed en één zege voor Motopark-coureur Dan Ticktum, de nodige conclusies.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

180603 F3 Fenestraz
Renault-junior Sacha Fenestraz, bij Carlin op zoek naar snelheid

Eén constatering was al na de vrije training van anderhalf uur op vrijdag mogelijk, namelijk dat het Carlin-team niet de nodige snelheid kon vinden. "Alleen op het rechte stuk verlies ik al drie, vier tienden", zei de Franse rijder Sacha Fenestraz, die als leider in de tussenstand naar Hongarije kwam. Op de Hungaroring scoorde hij ook wel weer met een zesde, een achtste en een negende plaats uit de drie races, maar was daarmee wel de enige Carlin-rijder die in alle races punten behaalde. Vor de rest bleef het bij individuele uitschieters, zoals de negende plaats van de Rus Nikita Troitckii in race drie en de achtste plaats van Ferdinand Habsburg in de tweede race. Opmerkelijk: dat waren pas de eerste punten van het seizoen voor Habsburg, die voor het seizoen als kampioenskandidaat gold...

180603 F3 Ahmed
Enaam Ahmed presteert het hele seizoen tot nu toe al sterk

Het Hitech-team daarentegen was sterk, en dan vooral de Britse rijder Enaam Ahmed. Op zondag won hij beide wedstrijden en was daarmee ook de beste rookie. Tevens nam hij de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. "Dat ik gelijk tijdens mijn tweede weekeinde in het EK al zou kunnen winnen, had ik niet gedacht", gaf Ahmed ruiterlijk toe. De Brit is de enige rijder die in alle zes de tot nu toe verreden wedstrijden punten scoorde – het is interessant om te zien of hij deze constante vorm kan vasthouden. In de race op zondagochtend reed ook zijn Spaanse teamgenoot Alex Palou als derde op het podium, maar op zondagmiddag viel Palou in de slotrace voortijdig uit, evenals Ben Hingeley in de derde Hitech-Dallara.

De Brit Dan Ticktum kwam na een gastoptreden in de Japanse Superformula-serie terug naar de Formule 3 – hij had zijn horloge nog op Japanse tijd staan... In de eerste race won hij met ogenschijnlijk gemak, maar in de tweede race moest hij een "nul-score" laten aantekenen, omdat de remkabel van zijn auto door een brokstuk op de baan beschadigd raakte en hij aan de leiding rijdend in de vijfde ronde uitviel. In de derde race nam hij bij de start de leiding, maar ging wijd in de eerste bocht, verloor de kop aan Enaam Ahmed en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Zijn achterstand in de tussenstand op Ahmed is 20 punten, een aanzienlijk aantal.

180603 F3 Schumacher
Podium voor Mick Schumacher, derde in race drie, tot vreugde van Prema-teambaas René Rosin (l.)

Het Prema-team was vooral in de eerste race sterk, met rijders Guanyu Zhou, Robert Schvartzman, Mick Schumacher en Ralf Aron achter winnaar Ticktum op de plaatsen twee tot en met vijf. Ook de andere twee races leverden podiumplaatsen op, met Marcus Armstrong als tweede in race twee en Mick Schumacher als derde in race drie, het eerste podium van het seizoen voor de Duitser.

180603 F3 VAR
VAR-rijders Soori en Petrov (r.) bij de handtekeningsessie

De beide Van Amersfoort-rijders Keyvan Soori en Artem Petrov jagen nog steeds hun eerste punten na, maar behaalden als 13e en 14e in de derde race van het weekeinde wel hun beste resultaten van het seizoen tot nu toe. De opgaande lijn zit er dus in ieder geval in. Dat geldt ook voor de omvang van het veld: na een tijdlang afwezigheid keerde het Fortec-team terug in de serie met de Roemeen Petru Florescu als rijder. Hij kon nog geen potten breken, maar wil in ieder geval het hele seizoen rijden, inclusief Macau. Wordt vervolgd, over een kleine drie weken op de Norisring in Neurenberg.

180602 FIA EK F3 Hungaroring uitslag race 1

180603 FIA EK F3 Hungaroring uitslag race 2

180603 FIA EK F3 Hungaroring uitslag race 3

180603 FIA EK F3 stand na 6 van 30 races

180603 F3 Ahmed portret
Enaam Ahmed leidt na twee weekeinden in de tussenstand

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 05 juni 2018 09:37

  Dat geldt voor de F3 al heel lang: de kwalificatie is veruit het belangrijkst. Daar moet je het verschil maken. De races zijn doorgaans optochten, helaas.

  • 1
  • 0
   
  René de Boer 05 juni 2018 09:45

  Dat wordt over een kleine drie weken op de Norisring anders, daar heb je lange rechte stukken waar je kunt uitremmen en inhalen. De races daar zijn, ook in de Formule 3, doorgaans goed voor volop spektakel. Watch this space!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 05 juni 2018 12:02

  Het is wel heel jammer dat Frits van Amersfoort niet één echte kandidaat heeft weten aan te trekken. Zo mist hij ook belangrijke info voor de afstelling van zijn B coureurs.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet