IndyCar

Indycar: Ryan Hunter Reay wint R2 Detroit. Rossi verspeelt zege

Met een enorme duik in de James Scott Memorial Fontein op Belle Isle Park vierde Andretti-coureur Ryan Hunter Reay zijn welverdiende overwinning in Detroit. Voor RHR betekende het zijn 17e Indycar-overwinning. Hunter Reay versloeg Indy 500 winnaar Will Power met een voorsprong van ruim 11.3549 secs. Alexander Rossi verremde zich in de 64e ronde en viel naar de twaalfde plek terug.

RHR Fontein 2
Na een indrukwekkende performance van Ryan Hunter Reay een indrukwekkende duik in de Scott Memorial Fontein.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Ryan Hunter Reay wint R2 Detroit. Rossi verspeelt zege
Voor RHR werd Detroit zeker één van de beste wedstrijden uit zijn carrière. Zeker omdat hij constant kwalificatietijden reed! Ryan Hunter Reay: " Om telkens sneller te zijn dan de rest van het veld beschouw ik dit als één van mijn topwedstrijden. De Indy 2014 in het duel met Helio Castroneves staat echter bovenaan. Maar dit is een totaal ander soort wedstrijd. Deze was gebaseerd op pure snelheid, geen fouten maken en vervolgens in de fontein springen."

Met nog 17 ronden te gaan en zich bevindend op een driestop strategie bevond Hunter Reay zich op acht seconden achter Alexander Rossi. Vijf ronden achter elkaar draaide Hunter Reay bijna kwalificatietijden en zette de Andretti-coureur zodanig onder druk dat deze zich voor de eerste keer verremde. In de 64e ronde verdween Rossi in de nooduitgang en nam Hunter Reay de leiding van zijn Andretti Autosport teamgenoot over. Rossi moest voor vers rubber naar binnen en voor Hunter Reay waren er eigenlijk geen bedreigingen meer.


Rossi start Polesitter Rossi neemt direct de leiding.

Alexander Rossi: " Vanaf pole reden we de meeste ronden aan de leiding en dit is wel erg teleurstellend. Wij beschikten niet over Ryan's snelheid. Die bevond zich gewoon op een andere planeet. Met nog ongeveer tien ronden te gaan veranderde ons geluk. Wij weten niet precies wat er gebeurde, dit moet nog nader onderzocht worden omdat we eigenlijk het gehele weekend geen problemen hadden. ''

Hunter Reay Race
Constant kwalificatietijden van RHR in de slotfase van de wedstrijd. Mooie prestatie.

In acht races telde Indycar dit jaar zes verschillende winnaars. Hunter Reay: "Bij het begin van mijn laatste stint lag Rossi nog ver voor ons. Ik kon hem zelfs nog niet eens zien. Toen ben ik er maar eens even voor gaan zitten. Een prachtig gevecht op het einde om hem zo onder druk te zetten en nu staan we in Victory Lane. Fantastische auto, strategie en werk in de pits waardoor ik alles kon geven!"
Indy 500 winnaar Will Power was verheugd om als tweede te eindigen.

Will Power: "Dit geeft gewoon een erg goed gevoel. Zo snel als Hunter Reay was, kon niemand hem vandaag verslaan. We hebben het beste eruit gehaald. Meer hadden wij vandaag gewoon niet in huis. Ik ben er erg blij mee."

Ed Jones
Prachtig resultaat voor Ed Jones.


Ed Jones behaalde voor het team van Chip Ganassi met een derde plek zijn beste Indycar resultaat. Ed Jones: " De snelheid correspondeerde met de plek waar wij ons bevonden maar wij hadden onvoldoende in huis om Will Power te passeren maar voor het team was het met de overwinning van Scott Dixon op zaterdag een fantastisch weekend. De wedstrijd telde in de beginfase slechts één neutralisatie nadat Spencer Pigot na contact met Santino Ferrucci achterstevoren ging. Ferrucci ging overigens in de slotfase van de wedstrijd nogmaals in de fout waarbij hij over zijn eigen verbogen voorvleugel heen reed.


Rossi koploper
Rossi reed ruim 46 ronden aan de leiding.

Achter Jones volgden Rahal, Wickens en Kanaan. Laatstgenoemde wist vanaf een 22e startplek als zevende te eindigen. Robert Wickens was eigenlijk als snel geen factor meer in de wedstrijd.

Zak Brown Bouillier
Overbekende McLaren bazen op studiereis.

Robert Wickens: "Eigenlijk gemengde gevoelens vandaag. Zeker als je vanaf de eerste startrij begint dan ga je eigenlijk voor een podium. Wij gingen voor een driestopstrategie waarbij de zaken er eigenlijk best goed uitzagen. Helaas konden we geen balans vinden om de levensduur van de band iets te verlengen. Eigenlijk gingen we te vroeg naar binnen waardoor we het van Ryan Hunter Reay verloren en ook verloren we "track position" doordat we er niet in slaagden om in "clean air" te komen. Met P6 mogen we eerlijk gezegd niet klagen. Met een derde en een tweede plek in de kwalificaties hoop je minstens een top 5 resultaat te behalen. Wij zijn een beetje teleurgesteld maar achteraf gezien was het voor de punten een goed weekend."


Wickens scenic pix
Van Robert Wickens hadden we na P2 in de kwalificatie iets meer verwacht.

Scott Dixon: "Goed werk van het PNC Team. Ik weet eigenlijk niet precies van wat er met de rode banden gebeurde. Ze werden gewoon minder. Vergeleken met gisteren hadden we nauwelijks iets aan de auto veranderd als een paar kleinigheden om de achterkant te stabiliseren. Een goede dag met mooie punten voor ons."

Graham Rahal: " Trots op de performance die het team geleverd heeft. Het team heeft gedurende de nachtelijke uren schitterend werk verricht. Wij moesten naar de reserveauto overstappen en het was een beetje late start vandaag. Een auto zonder mechanische problemen of wat dan ook. Op zaterdag hadden we het gewoon voor elkaar moeten hebben maar dat was mijn fout. Ik ben nog steeds kwaad op mijzelf maar we sloegen goed terug vandaag."

Tony Kanaan Detroit
Prachtige inhaalwedstrijd van Tony Kanaan.

Tony Kanaan: "Een mooie dag voor ons. Het mooie is van wat er ook gebeurt dat teameigenaar A.J. Foyt altijd achter je blijft staan. Na de kwalificatie was ik behoorlijk "down" omdat ik een fout had gemaakt. Hij probeerde nog een reden te vinden waarom het mijn fout eigenlijk niet kon zijn. Maar ik zei tegen hem: "A.J het is gewoon mijn fout" Maar het gaf me wel vertrouwen en motivatie om te doen. En de mensen in de pits hebben goed werk verricht. Ik had een snelle auto en eigenlijk heb ik ervan genoten. Eigenlijk ben ik opgebrand maar dit is wel ons beste resultaat dit seizoen tot nu toe en dit met de slechtste kwalificatie. Ik ben meer dan happy."

Ferrucci
Santino Ferrucci voor Indycar nog te onbesuisd....

Santino Ferrucci: "Ik kan de crew van de No 19 niet genoeg bedanken. Ze gaven me een perfecte auto. Omdat ik een rookie ben, ben ik toch een beetje kwaad op mijzelf omdat ik bij het uitkomen van de pits een fout maakte en in de rondte ging. Gedurende de wedstrijd beschikten we over een fantastische snelheid. Dit team verdient gewoon een goed resultaat. Ik hoop dat ik na Detroit nog een keer terug mag komen." Will Power heeft de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overgenomen en heeft resp. vijf en elf punten voorsprong op Scott Dixon en Alexander Rossi.

Hunter Reay fontein
Tja, het is nog eens wat anders dan Victory Lane.Uitslag
1. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 70 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 70 ronden
3. Ed Jones Dallara Honda 70 ronden
4. Scott Dixon Dallara Honda 70 ronden
5. Graham Rahal Dallara Honda 70 ronden
6. Robert Wickens Dallara Honda 70 ronden
7. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 70 ronden
8. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 70 ronden
9. Marco Andretti Dallara Honda 70 ronden
10. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 70 ronden

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet