NASCAR

NASCAR: Regerend kampioen Martin Truex Jr. behaalt tweede seizoensoverwinning op Pocono

Regerend kampioen Martin Truex Jr. heeft op Pocono zijn tweede seizoensoverwinning behaald. De Furniture Row-coureur profiteerde van een paar neutralisaties in de slotfase van de Pocono 400. Tevens betekende het zijn tweede overwinning op Pocono. Eerder won Truex Jr.hier in 2015.

2018 Truex Jr. Pocono
Met zijn tweede seizoensoverwinning voor het team van Furniture Row heeft Martin Truex Jr. weer de aansluiting gevonden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Regerend kampioen Martin Truex Jr. behaalt tweede seizoensoverwinning op Pocono
Furniture Row-coureur Martin Truex Jr. behaalde op Pocono zijn 17e NASCAR Cup-overwinning. Tevens betekende het zijn tweede zege op de tri-oval sinds 2015. Achter Truex Jr. volgden Kyle Larson, Kyle Busch en Kevin Harvick. Dit drietaal won in totaal elf van de veertien verreden races tot nu toe. Slechts drie coureurs wisten dit seizoen tot nu twee races te winnen. Kevin Harvick heeft dit seizoen vijf overwinningen op zijn naam staan en Kyle Busch vier. In de 160 ronden tellende wedstrijd reed Truex Jr. in totaal 31 ronden op kop.

Truex Jr: " Omdat er veel kan gebeuren maak je je altijd zorgen over de herstarts. Crewchief Cole Pearn besloot dat ik maar buiten moest blijven. Maar toen die auto zich in "clean air" bevond, man het was gewoon een raket. Ik heb nu het gevoel dat wij ons op hetzelfde punt als vorig jaar bevinden. De 4(Harvick), 18(Busch) en 78(Truex Jr) gingen ervoor en wij kwamen als besten uit de bus." Evenals Truex Jr. besloten Harvick en Larson in de slotfase niet meer naar binnen te komen.


Blaney Harvick Ryan Blaney en Kevin Harvick mochten vanaf de eerste startrij vertrekken.

Truex Jr. schreef ook het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Kevin Harvick eindigde op 1.15 secs. als tweede gevolgd door Kyle Busch, Clint Bowyer, Denny Hamlin, Chase Elliott, Ryan Blaney, Kyle Larson, Jimmie Johnson en Brad Keselowski. Joey Logano verloor in het eerste segment zelfs een ronde doordat hij zonder brandstof viel. Zelfs Jimmie Johnson reed in de openingsfase twee rondjes aan de leiding. Weinig schokkend maar sinds oktober 2017 was dit niet meer voorgekomen.

Het tweede segment kwam op naam te staan van Kevin Harvick gevolgd door Kyle Busch, Clint Bowyer, Martin Truex Jr, Chase Elliott, Kyle Larson, Brad Keselowski, Ryan Blaney, Jimmie Johnson en Alex Bowman. Vervolgens viel Bubba Wallace in de 108e ronde met een motorprobleem uit. Voor de eerste maal kwam de Petty-coureur dit seizoen niet aan de finish. 22 ronden voor het einde moest er vanwege "debris"(brokstukken) geneutraliseerd worden. Veertien ronden voor het einde moest er andermaal geneutraliseerd worden toen Denny Hamlin en Alex Bowman elkaar raakten. Tien ronden voor het einde zorgen Joey Logano en Erik Jones voor de laatste neutralisatie toen laatstgenoemde bij een een herstart van de Penske-rijder een duwtje kreeg.


Kyle Busch Pitstop
Perfect pitwerk bij JGR Racing voor Kyle Busch.

Tussen zeven coureurs wisselde de leiding maar liefst elfmaal. Naast Truex Jr. reden ook Kyle Busch, Brad Keselowski, Ryan Blaney, Jimmie Johnson, Darrell Wallace en Kevin Harvick aan de leiding.

Kevin Harvick reed ruim 89 ronden aan de leiding. Kevin Harvick: "Eigenlijk verloren we de wedstrijd in de pitlane toen we niet als eerste weer terug op de baan kwamen. Soms win je, soms verlies je. Als je tegen de 78 (Truex Jr) en de 18(Kyle Busch) racet, tja dan staan je haren soms recht overeind. Zeker omdat ze beiden bijzonder goed waren vandaag. " In totaal telde de wedstrijd op Pocono zes neutralisaties waarvan twee voor het beëindigen van de wedstrijdsegmenten.

Martin Truex Jr. overwinning
Martin Truex Jr. op weg naar zijn tweede seizoensoverwinning.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 160 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 160 ronden
3. Kyle Busch Toyota 160 ronden
4. Kevin Harvick Ford 160 ronden
5. Brad Keselowski Ford 160 ronden
6. Ryan Blaney Ford 160 ronden
7. Aric Almirola Ford 160 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 160 ronden
9. Joey Logano Ford 160 ronden
10. Chase Elliott Chevrolet 160 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet