IndyCar

Indycar: Regenpole voor Alexander Rossi in Detroit voor R2

Voor de tweede maal dit weekend ging de pole naar een Andretti Autosport-coureur in Detroit. Alexander Rossi pakte onder regenachtige omstandigheden met een tijd van 1.33.3143 (90.661 mph) de pole voor R2 vandaag. Gisteren pakte zijn Andretti-teamgenoot Marco Andretti de pole.

Alexander Rossi
Nooit eerder een pole voor Alexander Rossi in de regen. Gaat hij ook op het natte Detroit winnen?

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Regenpole voor Alexander Rossi in Detroit voor R2
Afgelopen jaar pakte Alexander Rossi tweemaal de pole in Long Beach en Watkins Glen International. Hij won dan ook beide wedstrijden. Dit keer verdiende hij de pole onder uiterst verraderlijke omstandigheden.

Alexander Rossi: "Het was moeilijk. Onder alle omstandigheden zijn de regenbanden hard. Echter ik wil Firestone een hart onder de riem steken. Het nieuwe loopvlakpatroon dat ze bedachten was echt heel stevig. Het had veel grip, was voorspelbaar en ik wist meteen waar de limiet was. Het maakte het werk zeker gemakkelijker. Het wordt dan een sessie van proberen om zoveel mogelijk grip te vinden. De auto beschikte over een goede balans die mij in staat stelde om dit te doen."

Rossi was de snelste rijder in de tweede kwalificatiegroep nadat de baan na een regenbui iets begon op te drogen. Robert Wickens start naast hem op de eerste startrij met een tijd 1.33.6605( 90 mph).

Robert Wickens: "Het was een zware sessie. Voor de eerste maal op Firestone regenbanden en voor de eerste maal in de regen op een stratencircuit. Op een stratencircuit moet je enige unieke lijnen nemen. Normaal gezien wil je de rubber en olie vermijden omdat de auto's overal overheen gaan en het permanent glad is. Op een stratencircuit is het altijd uniek om grip en snelheid te vinden.
Het hebben van helder zich in de kwalificatie hielp mij een beetje. Ik ben erg verheugd om vanaf P2 te starten. Dit is mijn derde start vanaf de eerste startrij dit seizoen. Ik mag niet klagen."

Eerder dit seizoen pakte Wickens de pole in St. Petersburg en startte vanaf P2 voor de GP van Indianapolis.Een aantal rijders kwamen tijdens de natte sessie in de problemen waaronder Tony Kanaan. De populaire Braziliaan maakte afgelopen zaterdag zijn 350e Indycar-start en ging direct bij het uitkomen van de pits de muur in. Doordat hij een rode vlag situatie veroorzaakte moet hij achteraan starten.
Ryan Hunter Reay ging in Turn 3 rechtdoor en veroorzaakte een gele vlag situatie. RHR moest zijn snelle ronde afbreken en kwam niet verder dan een tiende tijd. Regerend kampioen Josef Newgarden ging in Turn 11 de bandenstapels en veroorzaakte een rode vlag situatie waardoor zijn twee snelste ronden geschrapt werden. Newgarden start als 19e.

Scott Dixon die gisteren de wedstrijd voor het team van Ganassi won, kwalificeerde zich als vijfde met 1.33. 9544. Indy 500 winnaar Will Power kwalificeerde zich met een tijd van 1.33.8295 als derde in de Penske Dallara Chevrolet. Graham Rahal die vorig jaar beide wedstrijden in Detroit won en gisteren crashte start met de reserve-auto vanaf een negende startplek.


Wickens Regen Robert Wickens blijft verrassen.

Kwalificatie R2
1 Alexander Rossi Andretti Autosport Dallara/Honda 1 min33.3143s
2 Robert Wickens Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda 0.3462s
3 Will Power Team Penske Dallara/Chevrolet 0.5152s
4 Ed Jones Chip Ganassi Racing Dallara/Honda 0.6113s
5 Scott Dixon Chip Ganassi Racing Dallara/Honda 0.6401s
6 James Hinchcliffe Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda 0.8227s
7 Zach Veach Andretti Autosport Dallara/Honda 1.3321s
8 Simon Pagenaud Team Penske Dallara/Chevrolet 0.9172s
9 Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Dallara/Honda 1.7113s
10 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Dallara/Honda 1.1878s
11 Jordan King Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 1.8231s
12 Marco Andretti Andretti Herta Dallara/Honda 1.2332s
13 Santino Ferrucci Dale Coyne Racing Dallara/Honda 2.1521s
14 Gabby Chaves Harding Racing Dallara/Chevrolet 2.2902s
15 Spencer Pigot Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 3.0570s
16 Sebastien Bourdais Dale Coyne Racing Dallara/Honda 2.3549s
17 Max Chilton Carlin Dallara/Chevrolet 3.6653s
18 Matheus Leist AJ Foyt Enterprises Dallara/Chevrolet 2.7296s
19 Josef Newgarden Team Penske Dallara/Chevrolet 4.9898s
20 Takuma Sato Rahal Letterman Lanigan Dallara/Honda 3.7708s
21 Charlie Kimball Carlin Dallara/Chevrolet 6.0454s
22 Tony Kanaan AJ Foyt Enterprises Dallara/Chevrolet -
23 Rene Binder Juncos Racing Dallara/Chevrolet -

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet