Sportscars

Sportscars: Winst in Detroit voor Nasr/Curran, Van der Zande en Bleekemolen maken plaatsen goed

180602 IMSA race Whelen
De Whelen-Action Express-Cadillac DPi won in Detroit

Felipe Nasr en Eric Curran hebben met de Whelen-Action Express-Cadillac DPi de Chevtolet Sports Car Classic op het Belle Isle-circuit in Detroit gewonnen. Een snelle ronde van Nasr terwijl de concurrerende Penske-Acura van Ricky Taylor en Helio Castroneves in de pits stond voor de rijderswissel bracht de beslissing in het voordeel van de Action Express-combinatie. Renger van der Zande en Jordan Taylor reden in de Konica-Minolta-WRT-Cadillac DPi goed naar voren en eindigden als vijfde. In de GTD-klasse gingen de eerste twee plaatsen naar de Acura's van Meyer Shank Racing with Curb/Agajanian, met winst voor Katherine Legge en Mario Farnbacher, gevolgd door Justin Marks en Lawson Aschenbach in de zusterauto van het team. Jeroen Bleekemolen en Ben Keating behaalden met de Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT3 de vierde plaats in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Voor het Tequila Patrón-ESM-team, dat vanaf de pole-position startte, was de hoop op een goede klassering in de 100 minuten lange race al snel vervlogen, toen Pipo Derani al na enkele minuten snelheid verloor vanwege schakelproblemen. In de pits werd een nieuw stuurwiel gemonteerd, maar met de opgelopen achterstand was de kans op een goed resultaat weg. Vooraan bepaalden de beide Penske-Acura's het tempo, maar de Action Express-Cadillac bleef er goed bij en nam zoals gemeld tijdens de fase van de pitstops de leiding, kort nadat Felipe Nasr de auto had overgenomen van Eric Curran. In de slotfase wist Nasr de aanvallend rijdende Ricky Taylor in de nummer 7-Penske-Acura achter zich te houden en won zo met een voorsprong van iets meer dan een seconde. De beide Acura's van Taylor/Castroneves en Montoya/Cameron eindigden op de tweede en derde plaats.

180602 IMSA race Renger Wayne
Renger van der Zande met teambaas Wayne Taylor

Renger van der Zande eindigde met zijn teamgenoot Jordan Taylor in de Konica-Minolta-WRT-Cadillac DPi op de vijfde plaats. "Op zich ben ik blij met de vijfde plek, zeker als je ziet hoe hard we ervoor hebben moeten vechten", vertelde Van der Zande. "De auto was niet snel genoeg, het hele weekeinde niet, we hadden heel veel last van de hobbels op het 'bumpy' circuit. Ik had zelf een goede stint, reed van zeven naar vier en dat was gaaf. Een beetje contact hier en daar, maar 'rubbing is racing', zoals ze hier zeggen. Toen kwam Jordan erin en die werd eraf gereden door Dane Cameron, waardoor we nog wat extra posities verloren. Met nog één ronde te gaan kwamen de Action Express-auto (de Mustang-Sampling-auto van Albuquerque en Barbosa, red.) en de Mazda (van Jarvis en Nuñez, red.) zonder benzine te staan, dus die konden we nog pakken, waardoor we twee posities pakten en als vijfde finishten."

180602 IMSA race NSX
Winst voor de Meyer Shank Racing-Acura NSX van Katherine Legge en Mario Farnbacher in GTD

Een slimme pitstrategie hielp het Meyer Shank Racing-team uiteindelijk aan de eerste twee plaatsen voor de Acura's in de GTD-klasse, ten koste van de vanaf pole gestarte Paul Miller Racing-Lamborghini. Toen Katherine Legge ondanks zware druk er niet in slaagde om pole-sitter Bryan Sellers te passeren, besloot het team bij de pitstop op beide Acura's alleen aan de linker kant nieuwe banden te monteren, terwijl de Lamborghini bij de stop wel vier nieuwe Continental-slicks kreeg. Dat bleek de beslissende move om beide Acura's naar voren te brengen, posities die de respectievelijke rijders tot aan het eind van de race wisten vast te houden. Zo won Katherine Legge net als vorig jaar de klasse in Detroit, terwijl Mario Farnbacher voor het eerst sinds vorig jaar in Sebring op de hoogste trede van het GTD-podiu, stond. Teamgenoten Justin Marks en Lawson Aschenbach eindigden op de tweede plaats, voor het Lamborghini-duo Bryan Sellers en Madison Snow.

180602 IMSA race 33
Jeroen Bleekemolen en Ben Keating eindigden op de vierde plaats in de klasse

Jeroen Bleekemolen eindigde samen met Ben Keating in de Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT3 op de vierde plaats, nadat hij in de slotfase erin slaagde om Jeff Segal in de Scuderia Corsa-Ferrari achter zich te houden. Vanuit het vliegtuig, op weg naar Le Mans, meldde hij: "Het was een 'ok-race' vandaag. We hebben het maximale eruit gehaald. We hadden een iets andere strategie, maar de eerste drie auto's voor ons rijden gewoon met pro/pro-combinaties, dus dan is het heel moeilijk. De snelheid was wel goed, we hebben het goed naar onze zin gehad, de auto ging lekker, dus echt maximaal. We hopen dat we voor de volgende wedstrijd, de zes-uursrace op Watkins Glen, iets meer hulp krijgen vanuit de BoP. Daar moeten we gewoon heel sterk zijn."

180602 IMSA Detroit uitslag race

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet