IndyCar

Indycar: Scott Dixon behaalt in R1 Detroit 42e Indycar-zege. Polesitter Andretti vierde.

Ganassi-coureur Scott Dixon behaalde in de eerste wedstrijd van de Detroit Twins zijn 42e Indycarzege. In zeven races tot nu toe telde Indycar maar liefst vijf verschillende winnaars. Dixon versloeg Andretti Autosport-coureur Ryan Hunter Reay met een voorsprong van 1.8249 secs. Polesitter Marco Andretti eindigde slechts als vierde.

2018 Marco Sidepod
Op de sidepod van Marco Andretti's Dallara Honda De sticker Fight with John. Bij neef John Andretti is de kanker afgelopen week opnieuw teruggekomen. Kort voor de wedstrijd werd deze sticker aangebracht.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Scott Dixon behaalt in R1 Detroit 42e Indycar-zege
Op het tijdelijke circuit van Bell Isle Detroit behaalde Ganassi-coureur Scott Dixon zijn 42e Indycar-zege en kwam daarmee op de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met Michael Andretti. Beiden staan nu als derde genoteerd. A.J. Foyt is met 67 overwinningen nog steeds lijstaanvoerder, gevolgd door Mario Andretti met 52 overwinningen. In 2012 won Dixon voor de laatste maal op Belle Isle. "Deze auto beschikt over tonnen snelheid" grapte Dixon na zijn eerste seizoensoverwinning.

Scott Dixon Winners Circle
Scott Dixon winnaar en titelkanshebber. Verlies de oude rot in de titelstrijd niet uit het oog.

In de 70 ronden tellende wedstrijd reed de Nieuw Zeelander er ruim 39 aan de leiding. Gedurende de wedstrijd wisselde de leiding tussen vier coureurs viermaal. Marco Andretti , Ryan Hunter Reay en Graham Rahal reden eveneens aan de leiding.

Polesitter Marco Andretti reed de eerste 22 ronden probleemloos aan de leiding maar verspeelde deze in de pitcyclus. Daarna was Andretti in de strijd om de kop niet echt een factor meer. Voor Graham Rahal, die vorig jaar de beide wedstrijden in Detroit op zijn naam wist te schrijven, werd het een teleurstellende eerste wedstrijd. Na zijn tweede reguliere stop ging Rahal op koude banden in de fout en crashte tegen de muur. Rahal bleef ongedeerd maar een hattrick zat er niet meer in.


Marco Andretti
Teleurstellende wedstrijd van Marco Andretti. Strategie ging niet op.


Na het uitvallen van Rahal was de weg vrij voor Scott Dixon. Tot aan Detroit had veteraan Dixon nog geen enkele ronden aan de leiding gereden. De Top 6 werd volledig beheerst door Honda-aangedreven bolides. Achter Hunter Reay eindigde zijn Andretti Autosport teamgenoot Alexander Rossi als derde.Will Power is zijn leiding in de tussenstand van het kampioenschap alweer kwijt en leidt Rossi nu in de tussenstand van het kamopioenschap. Indy 500 winnaar Will Power kwam met zijn Dallara- Chevrolet niet verder dan een zevende plek. Slechts drie Chevrolet-aangedreven bolides wisten zich in de Top 10 te klasseren.

RHR Detroit
Podium voor  Ryan Hunter Reay in Detroit.

De wedstrijd kende twee neutralisaties. De eerste werd door Rahal veroorzaakt terwijl Charlie Kimball debutant Santino Ferrucci in Turn 7 in de bandenstapels liet belanden. Kimball kreeg voor deze actie terecht een sanctie opgelegd.

In de slotfase van de wedstrijd wist Rossi Marco Andretti nog van de derde plek te verdringen. Een killer-instinct move zoals de Amerikaanse media het omschreef. Takuma Sato eindigde als vijfde en Ed Jones als zesde. Voor de tweede wedstrijd op zondag wordt overigens in Detroit regen verwacht.

Rossi
Alexander Rossi ontpopt zich duidelijk als titelkandidaat.


Uitslag
1 Scott Dixon Chip Ganassi Racing Dallara/Honda 1u39m24.6189s
2 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Dallara/Honda 1.8249s
3 Alexander Rossi Andretti Autosport Dallara/Honda 4.1771s
4 Marco Andretti Andretti Herta Dallara/Honda 11.5191s
5 Takuma Sato Rahal Letterman Lanigan Dallara/Honda 11.8757s
6 Ed Jones Chip Ganassi Racing Dallara/Honda 13.7649s
7 Will Power Team Penske Dallara/Chevrolet 15.0733s
8 Robert Wickens Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda 21.4715s
9 Josef Newgarden Team Penske Dallara/Chevrolet 21.5622s
10 Spencer Pigot Ed Carpenter Racing Dallara/Chevrolet 21.9523s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet