Sportscars

Sportscars: ESM-Nissan-DPi op pole in Detroit, Paul Miller-Lamborghini snelste in GTD

180602 IMSA kwali ESM
Pipo Derani was met de ESM-Nissan-DPi het snelst in de kwalificatie

Pipo Derani was het snelst in de kwalificatie voor de Chevrolet Sports Car Classic, de 100-minuten-race voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het Belle Isle-circuit in Detroit. Met de TSM-Tequila Patrón-Nissan-DPi kwam de Braziliaan tot een tijd van 1:22,273 minuten en was daarmee ruim zeven tienden van een seconde sneller dan Juan Pablo Montoya in de snelste van de beide Penske-Acura's. Renger van der Zande kwalificeerde de Konica Minolta-WTR-Cadillac DPi als zevende. Bryan Sellers reed in de Paul Miller Racing-Lamborghini de snelste tijd in de GTD-klasse. Met zijn tijd van 1:28,942 minuten bleef hij als enige dit weekeinde onder de 1:29. De Riley-Mercedes-AMG GT3 van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating, waarin laatstgenoemde als altijd de kwalificatie voor zijn rekening nam, start vanavond (Nederlandse tijd) vanaf de zesde plaats in de klasse. De GTLM's zijn er, zoals altijd in Detroit, vanwege de officiële testdag van morgen in Le Mans, niet bij. De beide Nederlanders in het IMSA-veld, Renger van der Zande en Jeroen Bleekemolen, behoren tot de vele rijders die vandaag in Detroit rijden en morgen in Le Mans in actie komen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

In de beide vrije trainingen bepaalden de Penske-Acura's het tempo, maar in de kwalificatie voor de thuiswedstrijd moest het team van Roger Penske, die tevens promotor is van het IMSA- en IndyCar-evenement op het stratencircuit van Detroit, zijn meerdere erkennen in Pipo Derani in de ESM-Nissan. De slotfase van de kwalificatie voor de prototypes was hektisch, nadat Robert Alon in de JDC-Miller Motorsport-Oreca met nog zes minuten te gaan in de rondte ging. Toen de berging langer in beslag bleek te nemen dan gepland, leidde het incident uiteindelijk tot een rode vlag, zodat de teams in de slotfase nog maar drie minuten over hadden om hun tijden te verbeteren. Derani slaagde daarin en veroverde de pole-position voor zichzelf en teamgenoot Johannes van Overbeek. Daarachter eindigde de beide Penske-Acura's met respectievelijk Juan Pablo Montoya en Helio Castroneves. João Barbosa kwalificeerde de snelste van de beide Action Express-Cadillac DPI's als vierde.

180602 IMSA kwali WTR
Zevende startplaats voor Renger van der Zande in de Konica Minolta-WTR-Cadillac

Renger van der Zande eindigde als zevende en zei: "We waren een tijdlang op zoek naar de juiste afstelling voor dit hobbelige circuit, maar voor de kwalificatie hebben we een goede stap vooruit gemaakt. Na de rode vlag hadden we nog maar tijd voor twee ronden, wat enerzijds cool was, maar het was aan de andere kant beter geweest om de volledige sessie ter beschikking te hebben. Ik heb het uiterste eruit gehaald en reed een behoorlijk goede ronde. Voor de race zouden we nog wel een stap vooruit kunnen maken."

180602 IMSA kwalificatie Lamborghini
GTD-pole voor Bryan Sellers in de Paul Miller Racing-Lamborghini

In de GTD-klasse was Bryan Sellers met de Paul Miller Racing-Lamborghini het snelst, nadat de Michael Shank-Acura's en de 3GT-Lexus in de vrije trainingen bovenaan eindigden. De Acura's eindigden in de kwalificatie op de plaatsen twee en drie, met Katherine Legge op 0,448 seconde achter Sellers als tweede en Justin Marks in de andere Acura als derde. De beide 3GT Racing-Lexussen starten als vierde en vijfde, gevolgd door de Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT3, waarin Ben Keating de kwalificatie voor zijn rekening nam.

180602_IMSA_Detroit_uitslag_kwalificatie.pdf

180602 IMSA kwali Riley
Zesde startplaats voor de Riley-Mercedes van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet