TCR Series

FIA WTCR: Fraaie autosport door Zandvoortse duinen. Pech voor Tom Coronel

IMG 0822

Voor de alles beslissende kwalificatie moeten de rijders al vroeg uit de veren. Het is fraai weer in Zandvoort. Na de spectaculaire acties van gisteren beloofd deze tweede Pinksterdag weer fraaie autosport te brengen. Hopelijk dat Tom Coronel zijn prima prestatie van de zondag kan herhalen.

Tekst: Marco Antheunisse en Gerrie Hoekstra
Foto's: Co van der Gragt en Erik van der Schaaff


Jumbo-Max-1699


Kwalificatie voor race 2 en 3:
Deze kwalificatie, die uit drie delen bestaat,bepaalt de startgrid voor de derde race vanmiddag. De eerste tien van de tweede sessie worden omgekeerd voor de start van de tweede race.

De auto's van zowel Yvan Muller als Norbert Michelisz, die elkaar gisteren raakten, zijn weer door de hard werkende monteurs hersteld. Michelisz krijgt wel door zijn ondoordachte actie 10 plaatsen gridstraf. Het zijn halverwege de eerste sessie weer de bekende namen die bovenaan de lijst staan. Vernay, Huff en Ehrlacher voeren de kwalificatie aan. Het veld ligt echter heel dicht bij elkaar, de coureurs zijn aan elkaar gewaagd. Tom Coronel heeft het nog niet voor elkaar en blijft steken op een 22ste plaats. Michael Verhagen ligt twee plaatsen lager en Bernhard van Oranje is voorlaatste.
  Jumbo-Max-1598

Met nog drie minuten gaat Coronel er nog een keer goed voor zitten, maar de goede prestatie van de eerste kwalificatie van gisterochtend kan hij niet herhalen. De Honda Civic-rijder blijft steken op een 24ste plaats, net één plaatsje voor Bernhard van Oranje. Michael Verhagen is laatste.

De eerste 12 rijders gaan door naar Q2. Vernay, Huff, Vervisch, Ehrlacher, Guerrieri, Shedden, Oriola, Bennani, Filippi, Panis, Thompson en Comte gaan bepalen welke vijf rijders naar Q3 gaan voor de shoot-out. James Thompson wordt 10de en pakt de pole voor de tweede race. Ehrlacher mist in de slotfase net de top vijf, Bennani eindigt als zevende voor Oriola en Comte. Door naar de shoot-out gaan Guerrieri (5), Shedden (4), Vernay (3), Huff (2) en de snelste van Q2 Fréderic Vervisch.

De eerste die op de baan moet verschijnen voor de shoot-out is Esteban Guerrieri, maar die heeft technische problemen en laat zijn beurt voorbij gaan. Gordon Shedden is de eerste die een tijd moet zetten met de Audi RS3 LMS. Jean-Karl Vernay pakt de pole, nadat Vervisch een technisch probleem krijgt en moet afhaken. Tweede wordt Rob Huff, ondanks een foutje in de Hugenholzbocht. Derde wordt Gordon Shedden voor de uitgevallen Vervisch en de niet gestarte Guerrieri.

Volledige uitslag kwalificatie

Race 2
Jean-Karl Vernay, de snelste rijder in de kwalificatie van vanmorgen, start helemaal achteraan. Zijn Audi Sport Leopard Lukoil Team besloot een motor te wisselen, zodat de Audi vanaf de 27ste plaats vanuit de pits de tweede race moet aanvangen. James Thompson start vanaf poleposition met naast hem Aurélien Comte met de Peugeot 308.

  Jumbo-Max-1829

Comte heeft de beste start ten koste van Thompson. Tom Coronel heeft wat plaatsen goed gemaakt en komt als 19de door. Oriola moet zijn derde positie verdedigen tegenover Ehrlacher. Daarachter een knokkend drietal met Bennani, Shedden en Guerrieri als hoofdrolspelers. Huff daarachter krijgt wat tikken te verduren van Frédéric Vervisch, die daarvoor een waarschuwing krijgt. Aurélien Panis heeft Fabrizio Giovanardi geraakt en deze moet zijn beschadigde Alfa in de Gerlachbocht parkeren. Safetycar de baan op. Ook einde verhaal voor Jean-Karl Vernay, die geen voordeel van zijn nieuwe motor heeft en de pits moet opzoeken.

Comte heeft de beste herstart, gevolgd door Thomson en Oriola. Coronel ligt inmiddels op de 15de plaats, nadat Yvan Muller voor hem uit de race spinde. Shedden doet er alles aan om Bennani te passeren maar maakt een aanvallende fout waar Guerrieri optimaal van profiteert. Voor fantastische autosport zorgt Ehrlacher, die zij aan zij in de Tarzanbocht Oriola probeert te pakken. Beide auto's raken elkaar licht. Tussen bocht 9 en 10 lukt het Ehrlacher met het nodige contact Oriola definitief te verschalken. De strijd om plaats vier is spannend. Een lint van wagens strijdt om deze plek. De op de tweede plaats rijdende Thompson laat vlak voor de finish zijn teamgenoot Yann Ehrlacher passeren, omdat de Fransman veel hoger in de titelstrijd staat. Tom Coronel passeert in de slotfase Berthon en wordt 14de.

Jumbo-Max-3286

Bernhard van Oranje eindigt als 21ste, één plaats voor zijn Bas Koeten Racing teamgenoot Michael Verhagen.
Uitslag: 1. Comte 2. Ehrlacher 3. Thompson 4. Oriola 5. Bennani 6. Shedden 7. Guerrieri 8. Huff 9. Vervisch 10. Filippi

  Jumbo-Max-3398

Volledige uitslag race 2


IMG 1372

Race 3

Met Jean-Karl Vernay op pole en Rob Huff naast hem staan er indrukwekkende namen op de eerste startrij. Tom Coronel start net als in race twee vanaf P22, met achter zich Bernhard van Oranje. Michael Verhagen begint de laatste race in zijn drukke weekend, hij reed ook twee races in de Supercar Challenge, vanaf de 25e startplek.
  IMG 1382

Gordon Shedden verliest in de openingsronde twee plekken. Tom Coronel wordt in de Gerlachbocht aangetikt door Zsolt David Szabo. De Hongaar heeft daarvan het meeste last, hij raakt de muur van Hugenholtzbocht en zijn race is over. De DHL Honda komt echter ook meteen de pits in, het is niet de dag van Tom. Verhagen klimt op naar P19, maar gaat te hard door de Tarzanbocht, moet door het grind en verliest daarmee veel tijd, hij zakt weer terug naar de achterhoede.

Er zijn weinig positiewisselingen. Yvan Muller, die als FIA WTCR klassementsleider naar Zandvoort kwam, moet opnieuw opgeven. Yann Ehrlacher, die nu op P6 rijdt, lijkt dit weekend de beste zaken te gaan doen, hij neemt de koppositie over en rijdt nu op P6.
  IMG 1430

In ronde 7 blijkt dat de start van raceleider Vernay under investigation is, maar een ronde later blijkt het loos alarm. Ronden lang zijn er geen positiewisselingen in de top 15, het geweld van eerder dit weekend blijft voorlopig uit.

In ronde 13 valt Gianni Morbidelli uit na een tik die hij kreeg van Denis Dupont. Verder geen positiewisselingen meer, dus Vernay wint voor Huff en Vervisch. Guerrieri wordt vierde met Shedden op zijn bumper. Klassementsleider Ehrlacher finisht als 6e. Bernhard van Oranje wordt 19e, één positie beter dan Michael Verhagen.

Volledige uitslag race 3


Stand:

1. Yann Ehrlacher (FRA) ALL-INKL.COM Münnich Motorsport -HONDA 146
2. Yvan Muller (FRA) MRacing – YMR - HYUNDAI 137
3. Rob Huff (GBR) Sébastien Loeb Racing - VOLKSWAGEN 130
4. Jean-Karl Vernay (FRA) Audi Sport Leopard Lukoil Team - AUDI 121
5. Gabriele Tarquini (ITA) BRC Racing Team - HYUNDAI 118
6. Thed Björk (SWE) MRacing – YMR - HYUNDAI 112
7. Esteban Guerrieri (ARG) ALL-INKL.COM Münnich Motorsport - HONDA 109
8. Norbert Michelisz (HUN) BRC Racing Team - HYUNDAI 102
9. Frédéric Vervisch (BEL) Audi Sport Team Comtoyou - AUDI 65
10. Pepe Oriola (ESP) Campos Racing - CUPRA 63
11. Mehdi Bennani (MAR ) Sébastien Loeb Racing - VOLKSWAGEN 63
12. Aurélien Comte (FRA) DG Sport Competition - PEUGEOT 58
13. Gordon Shedden (GBR) Audi Sport Leopard Lukoil Team - AUDI 58
14. Daniel Nagy (HUN) M1RA - HYUNDAI 36
15. James Thompson (GBR) ALL-INKL.COM Münnich Motorsport - HONDA 36
16. Benjamin Lessennes (BEL) Boutsen Ginion Racing - HONDA 36
17. Nathanaël Berthon (FRA) Comtoyou Racing - AUDI 21
18. Tom Coronel (NLD) Boutsen Ginion Racing - HONDA 16
19. Rene Rast (GER ) Audi Sport Leopard Lukoil Team - AUDI 10
20. John Filippi (FRA) Campos Racing - CUPRA 3
21. Zsolt David Szabo (HUN) Zengo Motorsport - CUPRA 2
22. Aurélien Panis (FRA) Comtoyou Racing - AUDI 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet