Porsche Cups

Porsche Supercup: Nick Yelloly wint in Monaco. Van Lagen buiten het podium en Ten Voorde beste rookie

yelloly

Het is een enorm voordeel om in de nauwe straten van Monte Carlo vanaf poleposition te starten. Nick Yelloly had zich het beste gekwalificeerd en was ook het beste weg na het doven van de startlichten. Ondanks dat Michael Ammermüller er alles aan deed om de 27-jarige Brit te passeren, pakte de Fach Auto Tech-coureur de hoofdprijs. Ook Dylan Pereira mengde zich nog in de strijd om de grootste bokaal, maar op een circuit waar bijna niet is in te halen koos de Luxemburger voor de veilige punten en het podium. Vanaf een vijfde startplaats kon Jaap van Lagen nog één plaats goed maken ten koste van Zaid Ashkanani en behield deze plek ondanks een aandringende Mikkel O. Pedersen. Roar Lindland behaalde in de ProAm klasse zijn tweede overwinning op rij. Een fraaie prestatie leverde Larry ten Voorde door als beste rookie deze race te beëindigen.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: RaceCam.de / PR

Kwalificatie
Niet de "alles winnaar" Michael Ammermüller mocht van pole vertrekken, maar oud-formulewagencoureur Nick Yelloly snoepte de zo belangrijke eerste startplaats af van de geroutineerde Duitser. Jaap van Lagen was in de kwalificatie goed op dreef, maar door een code rood in de slotfase kon de Edenaar niet hoger komen dan een vijfde startplek. Als nieuwkomer moest Larry ten Voorde erg wennen aan het circuit, wat een elfde plaats op de grid opleverde.
  yelloly-start


Race
Nick Yelloly had de beste start met in zijn kielzog Ammermüller en Pereira. Wonderwel ging alles goed door de straten van Monte Carlo. De twee Porscherijders op kop namen voorsprong op Pereira, waarachter een treintje van wagens ontstond. Jaap van Lagen ondervond op de vijfde plaats een flinke druk van Mikkel O. Pedersen. Ook Larry ten Voorde had een prima start en had één plaats goed gemaakt. Datzelfde deed Jaap van Lagen, nadat Zaid Ashkanani te wijd ging in de Grand Hotel hairpin. Aan de kop deed Ammermüller er alles aan om Yelloly te passeren.


pereira

De strijd tussen dit tweetal was heftig, waarvan Pereira profiteerde en aansloot. De strijd om de podiumplaatsen was nu echt ontbrand. Bijna ging Yelloly onder de druk van Ammermüller en Pereira eraf bij het uitkomen van het zwembadgedeelte. De Brit ontsnapte aan een crash en kon zijn leidende positie behouden. Ook Jaap van Lagen kwam steeds dichterbij het strijdende drietal, maar kwam uiteindelijk wat racetijd te kort. Yelloly won voor Ammermüller en Pereira.


larry-ten-voorde

Larry ten Voorde deed goede zaken door extra punten te pakken en Julien Andlauer, de winnaar van de twee Franse/Benelux Porsche races tijdens de Jumbo Racedagen op Zandvoort, te verschalken.

  van-lagen


Maximaal resultaat voor Jaap van Lagen in Monaco Na zijn tweede plaats in Barcelona heeft Jaap van Lagen opnieuw uitstekend gepresteerd. De routinier werd vierde met de Porsche van Face Auto Tech, dankzij een gewaagde inhaalmanoeuvre.
In de derde ronde maakte Zaid Ashkanani in de Porsche met nummer 15 een klein foutje in de bocht voor de hairpin door een fractie te laat te remmen. "Hij gleed misschien 1,5 meter te ver naar buiten. Het gaatje was net groot genoeg om erin te duiken", vertelde Jaap van Lagen over zijn gedurfde inhaalactie. Zij aan zij stormden beide coureurs op de volgende bocht af, waarna Van Lagen definitief de vierde plaats overnam omdat hij aan de goede kant zat.

Positie gewonnen
In het vervolg van de race door het Prinsdom was het voor Van Lagen vooral een kwestie van consolideren en geen fouten te maken. Na 16 ronden incasseerde Jaap opnieuw 14 gezonde kampioenschappunten. "Dit was het maximaal haalbare vandaag. Ik heb een positie gewonnen en ik sta nog steeds tweede in het kampioenschap."

Op 1 juli wordt de volgende race in de Porsche Mobil 1 Supercup op de Oostenrijkse Red Bull Ring gehouden.

  podium-porsche-monaco


Uitslag race Monaco:
1. Nick Yelloly (FACH AUTO TECH) 16 ronden in 25:53,541
2. Michael Ammermüller (BWT Lechner Racing) +0,244
3. Dylan Pereira (MOMO Megatron Lechner) +1,054
4. Jaap van Lagen (FACH AUTO TECH) +7,573
5. Mikkel O. Pedersen (MRS GT-Racing) +8,144
6. Zaid Ashkanani (MRS GT-Racing) +10,788
7. Mattia Drudi (Dinamic Motorsport) +12,745
8. Josh Webster (MOMO Megatron Lechner) +13,233
9. Larry ten Voorde (Rookie) (Team Project 1) +22,142
10. Julien Andlauer (Martinet by Almeras)+22,580

Stand na 2 races:
1. Michael Ammermüller 38
2. Nick Yelloly 32
3. Jaap van Lagen 32
4. Dylan Pereira 32
5. Julien Andlauer 20
6. Larry ten Voorde 17
7. Mikkel O. Pedersen 16
8. Mattia Drudi 15
9. Josh Webster 15
10. Zaid Ashkanani 10

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet