GT

British GT: TF Sport brengt Aston Martin dubbelzege in GT3-klasse

20180527 BritishGT Snetterton start

In de GT3-klasse kon dit weekend niemand om Aston Martin heen. Na afloop van de vrije trainingen stonden de Aston Martins van TF Sport, Jetstream en Optimum steevast bovenaan de tijdenlijsten. In de beide kwalificatiesessies zetten TF Sport-rijders Mark Farmer en Nicki Thiim de pole-tijd neer en op race dag was het opnieuw TF Sport dat als sterkste uit de bus kwam. Race 1 werd een zegeloop voor Farmer/Thiim, race 2 viel ten prooi aan hun teamgenoten Derek Johnston en Marco Sørensen. In de GT4-klasse waren er overwinningen voor McLaren (David Pattison/Joe Osborne) in race 1 en BMW (Ben Tuck/Ben Green) in race 2.


Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

GT3 Race 1
Het Britse GT-kampioenschap had op Snetterton twee wedstrijden op het programma staan. De eerste van deze twee races werd verreden op de zondag voormiddag, onder een prachtig blauwe hemel. Het is in het British GT de regel dat de AM-rijders de openingsstint van race 1 voor hun rekening nemen en zodoende was het Mark Farmer die bij het uitgaan van de startlichten achter het stuur zat van de TF Sport Aston Martin #11.

start-r1-snetterton

Hij kwam goed weg en wist in de eerste ronden van de wedstrijd de leidende positie te behouden. Graham Davidson (Jetstream Aston Martin #47) en Rick Parfitt Jnr (Team Parker Bentley #1) waren echter nooit ver weg. Toen Farmer vlak voor het openen van het pit window een paar langzamere ronden liet noteren, zagen zij direct hun kans schoon. Davidson kwam als eerste voorbij, Parfitt Jnr enkele bochten later.
Het zag er op dat moment niet goed uit voor Farmer. Zijn langzamere rondes zouden zijn team zomaar de overwinning gekost kunnen hebben, ware het niet dat het geluk hem toelachte. Kort nadat Farmer was teruggevallen naar P3 strandde de McLaren GT4 van Balfe Motorsport met pech langs de baan. De safety car moest naar buiten komen om er voor te zorgen dat de marshalls veilig hun werk konden doen. Het bergen van de McLaren nam veel tijd in beslag; zoveel tijd zelfs dat bij het openen van het pit window het circuit nog altijd niet was vrijgegeven. Het gevolg hiervan was dat, op één bolide na, het volledige veld tegelijkertijd binnen kwam. De pitstraat raakte hierdoor overvol en het was voor de monteurs lastig om hun werk te doen. Mede door de chaos wist TF Sport haar Aston Martin #11, ditmaal met PRO-rijder Nicki Thiim achter het stuur, als eerste weer de baan op te sturen.
  20180527 BritishGT Snetterton winst11

Thiim liet de leiding in de wedstrijd geen moment meer los. Hij kwam zeven seconden eerder aan de finish dan de nummers 2, Graham Davidson en Maxime Martin (Jetstream Aston Martin #47). De derde plaats ging naar Jon Minshaw en Phil Keen (Barwell Lamborghini #33), die door de pitstop chaos voorbij hadden weten te komen aan de Bentley #1 van Team Parker Racing. De Bentley equipe had dusdanig veel problemen gekend tijdens de rijderswissel, dat zij terug waren gevallen naar plaats 10. De Nederlandse deelnemer Yelmer Buurman werd zesde na een langdurig gevecht met Struan Moore (RJN Nissan #24).
  podium-gt3-r1-snetterton

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet