24H Series

24H Series: Herberth Motorsport terug op het winnende pad bij de 12H Imola

1GT Herberth Motorsport 800pix

De Herberth Motorsport Porsche 991 GT3 R (#911, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer) heeft in Imola de eerste overwinning van 2018 in de 24H SERIES powered by Hankook behaald. Met een totaal van 347 ronden op het 4,909 kilometer lange Autodromo Enzo e Dino Ferrari kwam Robert Renauer als winnaar over de eindstreep en bezorgde het Beierse team zo de eerste overwinning in de serie sinds de finale van het afgelopen jaar in Texas in de Verenigde Staten.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

In een dramatisch laatste uur van de Hankook 12H IMOLA 2018, waarin vrijwel alle teams in de kopgroep bij hoge temperaturen problemen kenden, bleef Herberth Motorsport de IDEC SPORT RACING-Mercedes-AMG GT3 (#17, Patrice Lafargue / Paul Lafargue / Dimitri Enjalbert) en de Forch Racing-Porsche 991 GT3 R (#29, Zeljko Drmic / Patrick Eisemann / Robert Lukas) net vooor. De twee laatstgenoemde teams streden tot ver in de eindfase voor de laatste podiumplaatsen in de klasse A6-Pro.

Aanvankelijk leek de Ram Racing-Mercedes-AMG GT3 (#5, Remon Leonard Vos / Tom Onslow-Cole) op weg naar de tweede plaats in de klasse A6-Pro. De pole-sitter in de GT-divisie voerde gedurende vrijwel de volledige vier uren op vrijdag het veld aan en zette de Herberth Motorsport-Porsche tot ver in de slotfase flink onder druk. Problemen met de remmen en een aanrijding op de baan zorgden ervoor dat het Britse team terugviel naar de vijfde plaats. Na schade in een vroeg stadium kende de Bohemia Energy racing with Scuderia Praha-Ferrari 488 GT3 (#11, Jiří Písařík / Josef Kral / Matteo Malucelli) daarentegen een sterk herstel en veroverde in de laatste ronde van de wedstrijd nog de vierde plaats.

"De race was heel erg lang", verzuchtte 24H-GT-racewinnaar Robert Renauer tegenover Radiolemans.com. "Uiteindelijk had de Ram Racing-Mercedes in de slotfase problemen, maar het team zette ons zwaar onder druk. Het was een flinke strijd, maar uiteindelijk hoefden we alleen de auto nog naar de finish te brengen. Ik ben heel blij, het is onze eerste podiumplaats van het seizoen en ik ben trots op ons team!"

Ondanks motorproblemen, slechts 30 minuten voor het einde, behaalde de PROsport Performance-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster) zijn eerste A6-Am-klassezege van het seizoen. De tweede plaats was voor de Swiss Team-Mercedes-AMG GT3 (#15, Roberto Pampanini / Christoph Lenz / Mauro Calamia) die tot in het laatste uur ook nog meestreed om een podiumplaats in het algemeen klassement, totdat schade aan de ophanging en de remmen letterlijk te elfder ure een einde aan de ambities van het team maakte. De laatste A6-Am-podiumplaats ging naar de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#34, Johannes Dr. Kirchhoff / Gustav Edelhoff / Ingo Vogler), ondanks tijdverlies als gevolg van een geëxplodeerde remschijf op vrijdagmiddag. Dankzij dit resultaat voert het Duitse team nu met een voorsprong van een punt de tussenstand van het Europees Kampioenschap 2018 in de GT-divisie aan.

Verderop in het veld kwam de GDL Racing-Lamborghini Huracán Super Trofeo (#77, Gianluca De Lorenzi / Andres Josephsohn / Dimitris Deverikos) op de indrukwekkende zesde plaats algemeen achter de A6-Pro-teams over de eindstreep en behaalde daarmee voor eigen publiek een luidkeels bejubelde zege in de SPX-klasse. Het team uit San Marino eindigde met een ruime voorsprong op de Speed Lover-Porsche 991-II Cup (#78, Andrey Mukovoz / Stanislav Sidoruk / Sergey Peregudov / Kim André Hauschild), terwijl de VDS Racing Adventures MARC Focus V8 (#58, Raphaël van der Straten / José Close / Gregory Paisse) derde in de klasse werd. Vanwege langdurige reparatie van schade aan de frontpartij van de auto bedroeg de achterstand van het regerend SP2-kampioensteam bijna 50 ronden.

Finish 800pix

Ondanks een lekke band in een laat stadium in de race won de EBIMOTORS-Porsche 991-I Cup (#73, Lino Curti / Carlo Curti / Marco Frezza) bij de Hankook 12H IMOLA voor de tweede achtereenvolgende keer dit seizoen na het eerdere succes in Navarra de 991-klasse. De snelste van de beide Porsche Lorient Racing-Porsche 991-I Cups (#64, Philippe Polette / Frederic Lelievre / Pascal Gibon / Mathieu Pontais) werd tweede in de klasse en achtste agemeen, terwijl de Van Berlo Racing-Porsche 991-I Cup (#56, Kay van Berlo / Marcel van Berlo) sterk terugkwam na een flinke crash op de baan, waarbij zelfs het portier aan de bestuurderszijde eraf gerukt werd. Het team completeerde nog de top tien in het algemeen klassement en eindigde als derde in de 991-klasse.

Ook in de GT4-klasse werden teams geteisterd door technische probkemen. De klasse-winnende Allied Racing-Porsche Cayman GT4 MR Evo 2018 (#263, Dominique Schaak / Detlef Schmidt / Nicolas Schöll / Jörg Viebahn) raakte in de slotfase in een zware botsing met de Ram Racing-Mercedes verwikkeld en kwam in de laatste ronde op de baan tot stilstand. De QSR Racingschool-Mercedes-AMG GT4 (#254, Mario Timmers / Bert Redant / Michiel Verhaeren / Jimmy de Breucker) verloor veel tijd vanwege een gebroken voorwielophanging, maar werd niettemin nog tweede in de klasse.

UITSLAG

Overall Podium GT 800pix

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet