Formule 2

Formule 2: Antonio Fuoco wint safety car rijke race. Weer geen punten voor De Vries

 56I6094

Weer een vreemde Formule 2 wedstrijd in de straten van Monte Carlo. Antonio Fuoco startte van pole en won een safety car rijke race, met vele incidenten en crashes. Weer pech voor Nyck de Vries die zijn motor liet afslaan bij de start, met één ronde achterstand weer op de baan kwam en nog bijna in de punten belandde. Lando Norris werd tweede en doordat zijn directe tegenstanders minder of geen punten behaalden, weer meer voorsprong nam in de titelstrijd.

UPDATE: Na afloop van de wedstrijd werden zowel Norris als winnaar Fuoco door de wedstrijdleiding bestraft omdat ze na een virtual safety car procedure te snel op het gas gingen. Fuoco kreeg een straf van 0.8 seconde en bleef de winnaar. Norris zakte naar een derde plaats achter Louis Delétraz door een straf van 1.1 seconde. Roberto Merhi kreeg een 5 seconde straf na het inhalen van Arjun Maini achter de safety car. De MP motorsport coureur zakte naar een zevende plaats terug.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: Formula 2

Alexander Albon kreeg voor de sprintrace nog eens vijf plaatsen gridstraf en moet helemaal achteraan de sprintrace beginnen. De DAMS rijder kwam gisteren in de ingang van de pits in botsing met Nyck de Vries. De Fries werd het slachtoffer van deze ondoordachte actie en moest even later de strijd staken. Onze landgenoot had na de tot nu toe zeven gereden races veel hoger in de kampioenschapstand moeten staan, foutjes van hemzelf en van anderen hebben er voor gezorgd dat hij al ruim 42 punten achterstand heeft opgelopen op koploper Lando Norris.

Antonio Fuoco mag na het omdraaien van de acht eersten uit de hoofdrace van pole postie starten. Met naast hem de snelle Brit Jack Aitken. Geen verplichte bandenwissels in deze sprintrace. Als je vanaf de eerste rij het beste weg bent, is het op dit stratencircuit, waar inhalen bijna onmogelijk is, een groot voordeel om de race te winnen.

Fuoco was het beste voor Norris, Louis Delétraz en Arjun Maini. Hele slechte start voor Jackn Aitken die terugzakte naar de tiende plaats en later moest opgeven. Weer pech voor Nyck de Vries die zijn motor op de grid liet afslaan, Ghiotto en Makino schrokken daar zo van dat ze vol tegen elkaar botsen. Drie wagens versperden de weg na de start. Virtual safety car om gelegenheid te geven om de wagens weg te halen.

Na de herstart pakten Fuoco en Norris voorsprong. Het duurde niet lang voordat de safety car op de baan moest verschijnen. Sean Geleal lanceerde zich zelf bij het insturen van de zwembad chicane en klapte in de vangrail. Veel schade aan de wagen, de coureur was gelukkig ongedeerd maar wel flink aangeslagen na deze heftige klap.
Nyck de Vries was inmiddels met een ronde achterstand weer op de baan gekomen. Het blijft Monaco, je weet het maar nooit. In de tiende ronde volgde de herstart, met wederom een prima start van Fuoco, dichtbij gevolgd door Norris.

Halverwege de 30 ronden durende race vergrootte Fuoco zijn voorsprong op Norris die ergens een foutje had gemaakt. Louis Delétraz reed op de derde plaats gevolgd door het vechtende trio Maini, Artem Markelov en MP coureur Roberto Merhi op een zesde plaats. Maini twijfelde voor La Rascasse en liet een gat vrij voor Markelov die daar van profiteerde en gelijk aansluiting vond bij Delétraz.

In de 20ste ronde ging George Russell de rail in na de bocht bij het zwembad. Wederom een virtual safety car periode. Na de herstart viel Boschung stil wat voor plaatselijk geel zorgde. De strijd tussen Markelov en Delétraz om de derde podiumplaats was fraai om te zien, zij aan zij richting Casino waarbij de Fransman zich prima wist te verdedigen. De twee rijders raakten elkaar zelfs. Fraaie autosport, prachtig om te zien.

Een safety car kwam de baan op voor de laatste drie ronden. Roy Nissany en Alexander Albon raakten elkaar bij het uitkomen van de Tunnel. De wagens werden snel weggehaald. Het hele veld sloot weer aan voor de herstart met nog twee ronden te gaan. Nirei Fukuzumi en Santino Ferrucci verremden zich in Rascasse en raakten licht de rail. De wedstrijd werd daarna afgevlagd achter de safety car. Fuoco won voor Norris en Delétraz. Ondanks het aandringen van Markelov bleef de Rus op de vierde plaats steken voor Mehri, die alweer punten binnen haalde voor MP Motorsport. Maini werd zesde voor Gunther en Latifi, die het laatste puntje pakte. Het doorzettingsvermogen van Nyck de Vries werd bijna beloond met een punt. De ongelukkige rijder eindigde als negende.Uitslag Sprintrace Monaco
1. Antonio Fuoco - Charouz – 30 ronden in 48:44.373
2. Louis Delétraz - Charouz - +2.069
3. Lando Norris - Carlin - +1.172
4. Artem Markelov - Russian Time - +4.091
5. Arjun Maini - Trident - +7.449
6. Maximilian Günther - Arden - +7.955
7. Roberto Merhi - MP - +6.099
8. Nicholas Latifi - DAMS - +12.242
9. Nyck de Vries – Prema - + 1 ronde
10. Luca Ghiotto – Campos - + 1 ronde

Stand:
1. Norris 98
3. Markelov 71
3. Albon 71
4. Russell 62
5. Aitken 49
6. De Vries 46
7. Sette Camara 46
8. Fuoco 39
9. Gelael 29
10. Latifi 26

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet