Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Vierde achtereenvolgende overwinning voor Alon Day op Franciacorta. Loris Hezemans 4e in R2

Tot nu toe werden er op het Italiaanse Franciacorta vier NASCAR Whelen wedstrijden verreden. De Israëliër Alon Day won in 2017 en schreef ook afgelopen weekend beide wedstrijden op zijn naam.

Alon Day 1
NASCAR Whelen wordt in Europa steeds populairder. Volle startvelden en volle tribunes in Italië

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Whelen

Vierde achtereenvolgende overwinning voor Alon Day op Franciacorta
Sinds eind 2017 heeft Alon Day vijf van de zes laatste NASCAR Whelen wedstrijden op zijn naam geschreven. In totaal won Day tot nu toe maar liefst 14 NASCAR Whelen wedstrijden. In de tweede wedstrijd p Franciacorta wist Day ondanks een aantal neutralisaties een voorsprong van zeven seconden op de concurrentie op te bouwen. Achter Day vond een gigantisch gevecht plaats tussen Marc Goossens, 2010 kampioen Lucas Lassere, Loris Hezemans(Hendriks Motorsport Ford Mustang) en de Fransman Frederic Gabillion met een Tepac RDV Competition Toyota Camry. Lassere die vorig jaar zijn comeback in de series maakte ging in de allerlaatste ronde met een fantastische manoeuvre aan de Braxx Racing Chevrolet Camaro van Marc Goosens voorbij. Hezemans eindigde als vierde en was tevens de beste Junior rijder.

Lassere: "Goossens was mijn held toen hij nog op Le Mans reed. Fantastisch om met hem hier in de NWES te mogen duelleren. Ik heb ervan genoten want het was een enorm fair duel."

In de eerste wedstrijd reed Day van start tot finish aan de leiding. Frederic Gabillion en Marco Ercoli(Racers Motorsport Ford Mustang) eindigden resp. als tweede en derde. Alon Day: "Ik had voldoende snelheid om de pole voor R2 te pakken. Mijn teams is absoluut fantastisch. Geen woorden voor. Een neutralisatie voor de gestrande Ford Mustang van Francesco Sini forceerde in de 18e ronde een neutralisatie. Bij de herstart in de 22e ronde knalden Loris Hezemans en Marc Goossens tegen elkaar. Vrijwel de gehele wedstrijd hadden zij om de tweede plek gestreden. Het betekende dat de wedstrijd onder neutralisatie beëindigd moest worden. Gabillion eindigde als tweede en Ercoli pakte zijn eerste NASCAR podium. Daarachter volgden Anthony Kumpen met de No 24 PK Carsport Chevrolet en Lucas Lassere. Oud NASCAR Sprint-cup kampioen Bobby Labonte kwam niet verder dan een 21e plek in de ELITE 1 series.

Rabello Dumarey 1
Prachtige duels tussen PK Teamgenoten Rabello en Dumarey.

Goed weekend voor PK Carsport
In de ELITE II scoorde het team van PK Carsport op zaterdag met Felipe Rabillo en Guillaume Dumarey op zaterdag een dubbeloverwinning. Het verschil tussen de Braziliaan en Belg bedroeg op de streep slechts 1.566 secs. Rabillo: "Ik voel mij gezegend. Mijn team verrichtte fantastisch werk. De auto was perfect maar met mijn teamgenoot achter mij lag er bijzonder veel druk op me waardoor ik tot de laatste ronde moest pushen. "

Dumarey: "Het plan was om als eerste en tweede te eindigen. Het was een fair duel om de kop. Het enige wat we niet moesten doen was elkaar eraf rijden."

In de tweede ELITE II wedstrijd leverde PK Carsport wederom een dominante performance. Ditmaal met Dumarey als winnaar. Rabello: "Ik heb werkelijk alles gegeven maar Dumarey bleef tot het einde snel en maakte geen enkele fout. Felicitaties aan hem. Goed voor het team om een weekend als dit in Italië te mogen ervaren. Guillaume Deflandre eindigde met de Memphis Chevrolet als derde en pakte zijn tweede achtereenvolgende podium. Daarachter volgden Ulysse Delseaux( Tepac RDV Competition Toyota Camry) en de Pool Maciej Dreszer met een CAAL Racing Chevrolet.Oud wielrenner Tom Boonen eindigde als dertiende in de Braxx Chevrolet Racing Camaro, die overigens van een geheel nieuwe body voorzien was.