GT

Blancpain GT: Aston Martin wint onder voorbehoud in Silverstone

20180521 BGTS BES Silverstone astonmartin

Het Blancpain GT Endurance Cup-weekend in Silverstone begon sterk voor het team van Aston Martin. Met een gemiddelde tijd van 1:56.962 pakten Matthieu Vaxiviere, Jake Dennis en Nicki Thiim de pole positie. Na afloop van de kwalificatie bleek echter dat de data logger van de Aston Martin #76 geen gegevens had geregistreerd, waarna de auto uit de uitslag werd gehaald. Het team tekende protest aan tegen die beslissing en mocht de wedstrijd toch aanvangen vanaf de voorste startrij. Na een sterke race kwamen Vaxiviere/Dennis/Thiim als winnaars over de eindstreep. Binnenkort hoort Aston Martin of het de zege mag houden of dat de #76 alsnog wordt gediskwalificeerd.

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

Matthieu Vaxiviere deelde in Silverstone de eerste startrij met Adam Christodoulou (AKKA Mercedes #88). Bij het uitgaan van de startlichten kwam Christodoulou sterk weg en de Brit deed direct een poging om aan Vaxiviere voorbij te gaan. Neus aan neus vlogen de Aston Martin en de Mercedes het rechte stuk over, maar bij het ingaan van de eerste bocht had Vaxiviere de betere lijn en hij kon de koppositie behouden. Vaxiviere bleef Christodoulou voor tot aan de eerste pitstop, waarbij hij het stuur over gaf aan Jake Dennis. Tot frustratie van Aston Martin kwam Dennis vlak achter de Mercedes #88, inmiddels bestuurd door Tristan Vautier, het circuit weer op. Dennis ging prompt in de aanval en slaagde er na enkele ronden in om Vautier in Luffield te passeren. Vanaf dat moment kon Aston Martin de wedstrijd steeds meer controleren. Dennis wist tijdens zijn stint een kleine voorsprong te creëren op de #88, welke in het laatste uur van de wedstrijd door Nicki Thiim werd uitgebreid naar ruim 10 seconden. De Deen kwam onbedreigd als winnaar over de finish. Voor Aston Martin is het nu afwachten of het de zege mag houden of niet. Hier wordt binnenkort uitspraak over gedaan.
  20180521 BGTS BES Silverstone astonmartin2

De tweede helft van de race verliep voor de Mercedes #88 eenzaam. Gedurende zijn stint verloor Vautier het contact met de leidende Aston Martin, maar hij kon zijn achtervolgers goed voorblijven. Na de tweede rijderswissel vergrootte Raffaele Marciello het gat naar de concurrentie tot bijna 15 seconden. Daarmee kon hij veilig afstevenen op de tweede plaats.

Omtrent positie drie was ondertussen niets veilig. In de eerste twee uur van de wedstrijd lag de Aston Martin #62 van Marvin Kirchhöfer/Alex Brundle/Maxime Martin op de derde plaats. De podiumkansen van het trio leken goed, totdat Brundle vlak voor de tweede pitstop een stuurfout maakte. Hij ging wijd en moest zowel de Emil Frey Lexus #114 (Markus Palttala/Stéphane Ortelli/Norbert Siedler) als de Black Falcon Mercedes #4 (Maro Engel/Luca Stolz/Yelmer Buurman) laten passeren. Niet veel later zag Brundle ook de WRT Audi #1 aan zich voorbij komen, die in handen van Dries Vanthoor bezig was aan een opmars. Vanthoor wist zich niet veel later eveneens langs de Mercedes #4 te manoeuvreren en legde in de slotminuten van de wedstrijd het vuur aan de schenen van Siedler in de Lexus #114. Siedler liet zich echter niet in een foutje dwingen. Hij kwam als derde over de eindstreep, tot grote vreugde van Emil Frey Racing, dat met hun nieuwe Lexus-bolide nog niet eerder op het podium had gestaan. Vanthoor bracht de Audi #1 als vierde aan de meet.
  20180521 BGTS BES Silverstone lexus

De deelnemende Nederlanders hadden het moeilijk in Silverstone. Voor Buurman begon het weekend goed, met een zesde plaats in de kwalificatie. Bij de start kon zijn teamgenoot Maro Engel onmiddellijk opklimmen naar plaats vijf en toen Brundle zijn stuurfout maakte kon Buurmans andere autopartner Luca Stolz doorstoten naar de vierde stek. Buurman reed de laatste stint van de race, maar kreeg daarin enkele tegenslagen te verduren. Een aanrijding met de Bentley #7 maakte dat hij de vierde plaats verloor aan Vanthoor in de Audi #1. In de allerlaatste ronde kwam ook Martin in de Aston Martin #62 nog voorbij, waardoor Buurman genoegen moest nemen met een zesde positie in de eindklassering.

De broers Pieter en Steijn Schothorst (Attempto Audi #66) gaven in Engeland eveneens acte de présence. Zij kwalificeerden zich samen met Kelvin van der Linde als vijftiende en eindigden de wedstrijd als negentiende, buiten de punten. Ook Jules Szymkowiak (AKKA Mercedes #90) verliet Silverstone zonder punten. Zijn wagen begon de wedstrijd vanaf de zestiende positie overall, en de tweede plaats in de Silver-klasse, maar de Limburger zag de race vroegtijdig ten einde komen nadat zijn teamgenoot Jack Manchester tegen de bandenstapel was gebotst. De Mercedes raakte daarbij zwaar beschadigd en moest worden weggesleept. Niek Hommerson, die met de Ferrari #53 deelneemt in de PRO-AM klasse, had lange tijd kans op een PRO-AM podiumplaats maar viel 19 ronden voor het einde uit.
  20180521 BGTS BES Silverstone hommerson


In de Silver-klasse won de Black Falcon Mercedes #6 (Abdulaziz Al Faisal/Hubert Haupt/Gabriele Piana), voor de Reiter Lamborghini #24 van Mads Siljehaug, Lenny Marioneck en Patric Niederhauser. De RJN Nissan #22 (Jordan Witt/Ricardo Sanchez/Struan Moore) werd derde. De grote afwezigen op het Silver-podium waren Alex Fontana, Adrian Zaugg en Mikael Grenier (Emil Frey Jaguar #54). Het trio won tijdens de eerste race in Monza en behaalde in Silverstone de pole positie, maar viel door technische problemen in leidende positie uit. In de PRO-AM klasse ging de winst naar Darren Burke, Salih Yoluc en Euan Hankey in de Ram Racing Mercedes #49. De McLaren #188 van Garage 59, bestuurd door Alexander West, Chris Harris en Chris Goodwin, claimde de winst in de AM-klasse.

Op 1-2 juni wordt de volgende ronde van de Blancpain GT Endurance Cup verreden op het circuit van Paul Ricard. Deze race zal als proloog dienen voor de 24 uur van Spa-Francorchamps, die eind juli op het programma staat. De wedstrijd in Paul Ricard zal daarom zes uur duren in plaats van drie. Ook zal de race pas om 17.45h starten, zodat de tweede helft van de wedstrijd in het donker kan worden verreden.

UITSLAG RACE SILVERSTONE

Endurance Cup: tussenstand rijderskampioenschap overall
1. Alex Riberas/Dries Vanthoor/Christopher Mies 37
2. Matthieu Vaxiviere/Jake Dennis/Nicki Thiim 26
3. Luca Stolz/Maro Engel/Yelmer Buurman 23
4. Maxi Götz/Maxi Buhk 22

Reacties

    • 2
    • 0
     
    hansfohr 21 mei 2018 21:01

    Een zeer aantrekkelijke klasse met veel verscheidenheid (waar zie je dat nog?) die veel meer aandacht en toeschouwers verdient!

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet