Formula E

Formule E: Perfecte score Daniel Abt met pole, winst en snelste ronde voor eigen publiek

180519 FE Race Abt podium
Blijdschap na een dag van dominantie voor Daniel Abt

Voor Daniel Abt had de Formule E-race op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn niet beter kunnen zijn. Met pole-position, een onbedreidge start-finishzege en de snelste raceronde beleefde de 25-jarige Duitse coureur van het Audi Sport Abt Schaeffler-team een perfecte racedag voor een uitverkocht huis. De race stond grotendeels in het teken van het merk met de vier ringen, want teamgenoot Lucas Di Grassi kwam als tweede over de eindstreep en completeerde zo het succes voor Audi. Techeetah-rijder Jean-Eric Vergne eindigde als derde en vergrootte daarmee opnieuw zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap, temeer omdat zijn naaste concurrenten slechts matig, in het geval van Sam Bird, die zevende werd, of zelfs helemaal niet scoorden, zoals Felix Rosenqvist, die buiten de top tien eindigde. Daarentegen reden naast Abt ook Maro Engel, André Lotterer en Nick Heidfeld in de punten, waarmee voor de eerste maal, en dan ook nog eens voor eigen publiek, alle Duitse rijders scoorden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Mattias Persson

180519 FE Race Start
Start van de race met Abt aan de leiding voor Turvey en Vergne

Daniel Abt start vanaf de pole-position en heeft daarmee de optimale uitgangspositie. Bij het uitdoven van het startlicht neemt hij meteen de leiding, voor Oliver Turvey en Jean-Eric Vergne. Voor Felix Rosenqvist, als zesde gestart, loopt een poging om in de beginfase naar voren te komen, op niets uit: de Zweed gaat wijd in de eerste bocht en valt terug tot aan de staart van het veld, nota bene op de plek waar hij vorig jaar zijn eerste overwinning in de Formule E behaalde. Na de hectiek van de startfase wordt de strijd wat kalmer, Abt leidt voor Turvey, Vergne, Di Grassi, Buemi en D'Ambrosio. Terwijl Abt met ogenschijnlijk gemak uitloopt op Turvey en na tien ronden al drie seconden voorsprong op de Brit heeft, komt Vergne meer en meer onder druk. In de elfde ronde passeert Di Grassi de Fransman in de strijd om de derde plaats en nog in dezelfde ronde verliest Vergne ook de vierde positie aan Buemi. Voor Di Grassi is de opmars daarmee nog niet ten einde: in de 13e ronde passeert hij Turvey en neemt zo de tweede plaats over. Vergne haalt in de 20e ronde Buemi in en is daarmee weer vierde.

180519 FE race Rosenqvist
Felix Rosenqvist verliest de controle in de eerste bocht

In de 23e ronde is Turvey, met nog maar één procent energie, de eerste die binnenkomt voor de pitstop met autowissel, een ronde later gevolgd door Abt als leider in de wedstrijd. Nadat alle rijders gewisseld hebben, is de volgorde aan de kop van het veld gelijk als voorheen: Abt leidt voor Di Grassi, Turvey en Buemi, Vergne is vijfde en heeft daarmee als enige in de voorste gelederen een plek verloren. Turvey kan zijn derde positie niet al te lang behouden: in de 34e ronde gaan zowel Buemi als Vergne hem voorbij, terwijl de Zwitser en de Fransman in de ronde erna van positie wisselen. Zo zijn de posities in de top drie betrokken met Abt nog steeds onbedreigd aan de leiding, voor Di Grassi en Vergne. Buemi rijdt op de vierde plaats, gevolgd door Turvey.

180519 FE Race Abt Voor DiGra
Abt en Di Grassi zorgen voor de 1-2 voor Audi

In de slotfase wordt het achterin nog spannend in de strijd om de laatste kampioenschapspunten. Lotterer, na muurcontact in de kwalificatie als 18e geklasseerd en vanwege zijn gridstraf van tien plaatsen als 20e en laatste gestart, is sterk opgeklommen en verschijnt in de voorlaatste ronde in de top tien. In de laatste ronde maakt hij zelfs nog een plek goed ten koste van Nick Heidfeld. Terwijl Abt als winnaar over de eindstreep komt, completeert Di Grassi het Audi-succes met de tweede plaats. Vergne eindigt als derde, voor Buemi, Turvey, Evans, Bird en de drie Duitsers Engel, Lotterer en Heidfeld. Met nog drie races te gaan leidt Vergne met 162 punten en een voorsprong van 40 punten op Bird (122), terwijl Rosenqvist met 86 punten nu zo goed als volledig uit de titelrace is.

180519 FE Race crowd

Uitslag:

1. Daniel Abt (Dui), Audi e-tron FE04, 45 r. in 55:35,546 (gem. 115,4 km/u)
2. Lucas Di Grassi (Bra), Audi e-tron FE04, op 6,758
3. Jean-Eric Vergne (Fra), Renault Z.E. 17, op 12,894
4. Sébastien Buemi (Zwi), Renault Z.E. 17, op 17,282
5. Oliver Turvey (GBr), NextEV NIO Sport 003, op 19,620
6. Mitch Evans (GBr), Jaguar I-Type II, op 24,586
7. Sam Bird (GBr), DS Virgin DSV-03, op 34,610
8. Maro Engel (Dui), Venturi VM200-FE-03, op 37,814
9. André Lotterer (Dui), Renault Z.E. 17, op 44,359
10. Nick Heidfeld (Dui), Mahindra M4Electro, op 45,931

180519 FE Race Team
Vreugde bij het Audi-team na het succes in Berlijn

Stand na 9 van 12 races:
1. Jean-Eric Vergne, 162 punten
2. Sam Bird, 122
3. Felix Rosenqvist, 88
4. Daniel Abt, 85
5. Sébastien Buemi, 82
6. Lucas Di Grassi, 76
7. Mitch Evans, 51
8. Nelson Piquet, 45
9. Oliver Turvey, 44
10. André Lotterer, 43

180519 FE Race Ver
Jean-Eric Vergne eindigde als derde en vergrootte zijn voorsprong in de tussenstand
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet