Formula E

Formule E: Daniel Abt start op pole-position voor thuisrace in Berlijn

180519 FE kwali Abt
Daniel Abt reed in de kwalificatie op het voormalig vliegveld Tempelhof de snelste tijd

Daniel Abt, een van de in totaal vier Duitse rijders die vandaag in Berlijn in de Formule E zijn thuisrace beleeft, start om 18.00 uur vanaf de pole-position. In de Super Pole voor de vijf snelste rijders uit de kwalificatie reed de rijder van het Audi Sport Abt Schaeffler-team een tijd van 1:09,472 minuten, waarmee hij de voltallige concurrentie te snel af was. Voor Abt, die eerder dit seizoen in Hong Kong als eerste over de eindstreep kwam, maar naderhand werd gediskwalificeerd vanwege een foute barcode op de omvormer van de elektromotor in zijn auto, was het zijn eerste pole-position van het seizoen.

Tekst: René de Boer (Twittter: @renedeboer)
Foto: PR

Aanvankelijk leek NIO-rijder Oliver Turvey op weg naar de pole-position. De Brit voerde met zijn tijd van 1:09,735 minuten een tijdlang de ranglijst aan, maar uiteindelijk was Abt 0,263 seconde sneller en stelde daarmee de pole-position veilig. Jean-Eric Vergne, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, kwalificeerde zich als derde, terwijl zijn voornaamste rivalen in de titelstrijd, de Brit Sam Bird en de Zweed Felix Rosenqvist, niet verder kwamen dan de tiende respectievelijk de zesde startplaats. De Belg Jerôme d'Ambrosio en Abts teamgenoot Lucas Di Grassi completeerden de 'Fast Five' in de Super Pole-sessie.

Voor de andere drie Duitse rijders in het deelnemersveld verliep de kwalificatie niet echt tevredenstellend. Maro Engel kwalificeerde zich als 13e, één plaats voor Nick Heidfeld, terwijl André Lotterer niet verder kwam dan de 18e tijd. De oud-Le Mans-winnaar start echter als laaste, omdat hij als straf voor het veroorzaken van een aanrijding met Sam Bird in de slotronde van de vorige E-Prix in Parijs tien plaatsen op de grid wordt teruggezet.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet