Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
A1GP

A1GP: China grijpt podiumplek ten koste van Nederland

ho_ping_podium

Nederland heeft in de hoofdrace van de A1 Grand Prix op Eastern Creek net naast het podium gegrepen. Jeroen Bleekemolen reed lange tijd op de derde plaats, maar werd uiteindelijk afgetroefd door Ho-Pin Tung. Duitsland won wederom beide races, twee maal voor Nieuw-Zeeland. Nederland eindigde de sprintrace als vijfde.

Tekst: Daan JeukenDe rollende start van de sprintrace verloopt probleemloos. Jeroen Bleekemolen komt perfect weg en rukt van de achtste plaats op naar de zesde. Ho-Pin Tung zakt van die zesde plaats terug naar de zevende. Aan kop behoudt Duitsland simpel de leiding. Daarachter is het Groot-Brittannië dat Nieuw-Zeeland verschalkt voor de tweede plaats.

De eerste uitvaller van de sprintrace is Alex Khateeb. Een grote stofwolk verraadt dat de Libanees van de baan is gespind en de auto in het grind heeft geparkeerd. Op het smalle baantje is het gevaarlijk opruimen, waarop de safetycar het veld weer neutraliseert. Het aardige gaatje dat Hülkenberg reeds had geslagen wordt hierdoor teniet gedaan. Bleekemolen kan nu ook weer aansluiten bij Zwitserland, met wie hij mede door de druk van Ho-Pin Tung de aansluiting enigszins was verloren.

Bij de herstart doet Jonny Reid wat Robbie Kerr bij de eerste start bij hem deed en hij pakt de tweede plaats terug. Reid kan nu wel de aansluiting met Hülkenberg houden, terwijl Kerr weer een treintje auto’s ophoudt. Loic Duval grijpt de koe bij de horens en passeert de Brit. Het vermoeden dat de Brit met problemen kampt wordt bevestigd wanneer de linker voorband het begeeft. Net zoals de rest van het veld schuift Nederland hierdoor een plaatsje op. Die vijfde plaats geeft Bleekemolen niet meer uit handen.

Aan het einde van de sprintrace is daar nog even het traditionele momentje van Pakistan, dat er toch weer niet in slaagt de race te finishen. Nur Ali spint in de laatste ronde van de baan en moet te voet terug naar de pits.

Voor de tweede keer op rij gaat Hülkenberg met de overwinning van de sprintrace aan de haal. Jonny Reid en Loic Duval vullen het podium.


Uitslag sprintrace A1 Grand Prix
Eastern Creek International Raceway, zondag 4 februari 2007

1. Duitsland, 14 ronden
2. Nieuw-Zeeland, op 2.154
3. Frankrijk, op 7.813
4. Zwitserland, op 10.885
5. Nederland, op 12.137
6. China, op 13.092
7. Maleisië, op 13.548
8. USA, op 14.254
9. Tsjechië, op 14.929
10. Ierland, op 15.874 


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet