Formule 3

F3: Conclusies na het eerste FIA EK F3-raceweekeinde in Pau

180513 F3 Fenestraz finish R1
Renault-F1-junior Sacha Fenestraz wint de tweede race in Pau en leidt in het EK

Sacha Fenestraz is na het eerste van de in totaal tien raceweekeinden in het FIA EK Formule 3 2018 de leider in de tussenstand van het kampioenschap. Op het stratencircuit van Pau, dat hij als zijn thuiscircuit beschouwt omdat zijn familie van moederskant ervandaan komt, won hij tot groot enthousiasme van het talrijk aanwezige publiek de tweede race. In combinatie met zijn vierde plaats uit de eerste wedstrijd was dat genoeg om in het kampioenschap de leiding te nemen. In de andere twee races werd historie geschreven: Guanyu Zhou werd met zijn winst in de openingsrace de eerste Chinese racewinnaar in het EK en in een internationaal FIA-formulewagenkampioenschap, terwijl Ralf Aron met zijn zege in de vanwege regen verkorte derde wedstrijd de eerste Estse winnaar van de prestigieuze Grand Prix de Pau werd. De historie van het evenement gaat al terug tot 1933, maar zo nat als vandaag was het zelden...

Tekst: René de Boer (vanuit Pau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

180513 F3 Zhou
Guanyu Zhou schreef geschiedenis door als eerste Chinees een EK-F3-race te winnen

Een paar conclusies mogen er na het eerste F3-raceweekeinde van het seizoen worden getrokken. Allereerst dat de toppers uit de teams Prema Theodore Racing, Carlin, Motopark en Hitech Bullfrog GP redelijk aan elkaar gewaagd lijken, wat mede blijkt uit het feit dat rijders van allevier deze teams podiumplaatsen behaalden. Ten tweede het feit dat starten in de Formule 3 een lastig gegeven blijft: twee van de drie pole-sitters van dit weekeinde wisten door een matige start hun ideale uitgangspositie niet om te zetten in een overwinning, alleen Sacha Fenstraz lukte dit in race twee. Vervolgens dat tweedejaars Mick Schumacher zijn goede vorm tijdens de tests voorafgaand aan het seizoen in ieder geval dit weekeinde in Pau nog niet heeft kunnen vertalen naar goede raceresultaten. In de eerste kwalificatie had hij daarvoor nog een gebroken wielophanging na contact met de vangrails als excuus, maar in de tweede kwalificatie bleef hij wel buiten de begrenzing en ging het toch nauwelijks beter.

180513 F3 Petrov
De rijders van Van Amersfoort Racing, hier Artem Petrov, kwamen er niet echht aan te pas

Een andere conclusie is dat er een paar interessante 'rookies' rondrijden, bijvoorbeeld Enaam Ahmed, die verraste met de pole-position voor race drie en heel keurig als tweede eindigde, maar ook de jonge Zwitser Fabio Scherer, die het in de tweede race pole-sitter Sacha Fenestraz heel lastig maakte. Ook F4-promovendus Marcus Armstrong deed het goed, inclusief een podiumplaats. Verder moeten we helaas stellen dat het voor Van Amersfoort Racing, het enige team dat dit weekeinde nog geen podiumplaats behaalde, waarschijnlijk lastig wordt om daarin op korte termijn verandering te brengen. De beide rijders van het team scoorden in Pau geen punten. Datzelfde geldt voor Carlin-rijder Devlin DeFrancesco, die het presteerde om in elke sessie (!) schade te rijden. Daar helpt dan ook de aanwezigheid van Juan Pablo Montoya als adviseur weinig aan.

180513 F3 Aron
Ralf Aron voert in de derde race het veld aan

Ralf Aron trad met zijn overwinning tijdens de derde en afsluitende race van het weekeinde, de eigenlijke 'Grand Prix de Pau', in de voetsporen van illustere voorgangers, van Tazio Nuvolari en Juan Manuel Fangio via Jim Clark en Jochen Rindt tot de al genoemde Juan Pablo Montoya en Lewis Hamilton. De Est was enigszins teleurgesteld dat de race vanwege de regen voortijdig gestaakt en daarna ook niet meer hervat werd. "Ik reed vooraan, dus ik had geen problemen met het zicht", zei hij, maar hij wist heel goed dat dat voor de rijders achter hem heel anders was. Dat de wedstrijdleiding geen risico nam was dan ook zonder meer begrijpelijk, en aan zijn overwinning doet dat uiteindelijk ook niets af, want zo zijn nu eenmaal de regels. Was het volledige aantal punten toegekend, in plaats van zoals nu het halve aantal, omdat er minder dan 75 procent van de geplande raceduur was afgelegd, dan had Aron nu ook bovenaan gestaan in de tussenstand van het kampioenschap, en niet Fenestraz. Die gokte in de regen in de hoofdrace als enige verkeerd door op slicks te starten, maar kwam al na één ronde binnen en was daarmee op slag kansloos voor een goed resultaat. Toch zal hij morgen prominent in de lokale en regionale kranten staan, want lokale winnaars, daar houden ze in Frankrijk wel van!

180512 FIA EK F3 Pau uitslag race 1

180513 FIA EK F3 Pau uitslag race 2

180513 FIA EK F3 uitslag race 3

180513 FIA EK F3 Stand na 3 van 30 races

180513 F3 Scherer
De Zwitserse rookie Fabio Scherer kwam met name in de tweede race sterk voor de dag
Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 14 mei 2018 00:07

  Is echt nog een jaartje 'uitzingen', voordat het volgend seizoen onderdeel is van de FIA autosportladder.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 14 mei 2018 09:10

  Ja zo zie ik het ook, natuurlijk wel leuke kalender met top evenementen. Maar gezien de toekomstvisie komen de toptalenten nu even niet hier in actie. Neemt niet weg dat Fenestraz en Aron wel aardig kunnen doorrijden.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet