VLN

Div: Buurman beste Nederlander, Martin beste Belg in zwaar ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring

180513 24h Nbr Manthey Porsche winnaar
De Manthey-Porsche met Lietz, Makowiecki, Pilet en Tandy won onder zware omstandigheden

Aan superlatieven is er bij het jaarlijkse ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring toch al geen gebrek, maar de editie van dit jaar was wel een bijzondere. Na een start voor 210.000 bezoekers onder perfecte omstandigheden bij fraai zomers weer werden de omstandigheden in de nacht door onweer en zware regenval steeds slechter. Aan het eind van de ochtend moest de race zelfs worden onderbroken, omdat door slecht zicht vanwege mist de omstandigheden te onveilig waren om de wedstrijd te kunnen voortzetten. Na de onderbreking konden nog de laatste 90 minuten worden voltooid, waarbij het Porsche-team Manthey Racing met de 911 GT3 R, bestuurd door de Brit Nick Tandy, de Oostenrijker Richard Lietz en de beide Fransen Patrick Pilet en Fred Makowiecki de overwinning voor zich opeiste. De best geklasseerde rijder uit de Benelux was Yelmer Buurman, die met zijn Duitse teamgenoten Jäger, Seyffarth en Stolz in de Bilstein-Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 als derde eindigde. De beste Belg in de eindstand was Maxime Martin, die samen met teamgenoten Thiim, Turner en Sörensen in de Aston Martin Vantage GT3 als vierde algemeen geklasseerd werd. Het team won daarmee tevens de SP9-LG-klasse. Ook in diverse andere klassen waren er successen voor Belgische en Nederlandse rijders en teams.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

180513 24h Nbr Laurens Vanthoor Pole
Laurens Vanthoor behaalde in de nummer 911-Manthey-Porsche de pole-position

In de top 30-Superpole-kwalificatie leverde de Belgische Porsche-fabrieksrijder Laurens Vanthoor een overtuigende prestatie door met een fabuleuze ronde in de Manthey-Porsche 911 GT3 R in een tijd van 8:09,105 minuten de pole-position voor zich op te eisen. In de race reed de Porsche lange tijd in de kopgroep, maar in de nacht verloor Vanthoors teamgenoot, de Fransman Romain Dumas, de controle over de auto en raakte aan de leiding rijdend van de baan. Dat betekende het voortijdige einde voor het team, een van de favorieten voor succes in de wedstrijd. Laurens Vanthoor was bepaald niet de enige rijder uit de Benelux die niet werd beloond voor zijn inspanningen. Ook zijn broer Dries Vanthoor haalde samen met Robin Frijns in een Audi R8 van het Belgische WRT-team de eindstreep niet. Renger van der Zande in de MANN-Filter-Mercedes-AMG GT3 met het nummer 47, Nicky Catsburg in de nummer 98-ROWE-BMW en Jeroen Bleekemolen in de AutoArena Motorsport-Mercedes behoorden ook tot de uitvallers.

180513 24h Nbr Mercedes Buurman
Yelmer Buurman eindide in de nummer 5-Mercedes op de derde plaats

Succes was er daarentegen voor Yelmer Buurman, die met een bijzonder sterk optreden in de slotfase in de nummer 5-Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 nog de derde plaats voor zich opeiste en daarmee de best geklasseerde rijder uit de Benelux was. Een plaats verder in het algemeen klassement eindigde Maxime Martin als beste Belg met de Aston Martin Vantage GT3. Het team won tevens de SP9-LG-klasse, waarmee Martin een van de Benelux-klassewinnaars in de race was. Andere klassesuccessen waren er voor de Nederlander Carlo van Dam met de Subaru WRX STi van het fabrieksteam Subaru Tecnica International in de klasse SP3T, voor de Nederlandse Belg Xavier Maassen als winnaar in de Prosport Performance-Porsche 911 Cup in de klasse SP7 en voor de Belg Nico Verdonck in de Lamborghini Huracán Super Trofeo van het Duitse team Dörr Motorsport als winnaar in de klasse SP-Y. Het Nederlandse team Bas Koeten Racing won met een SEAT Leon Cupra en een combinatie van drie Finse en een Spaanse rijder de TCR-klasse.

180513 24h Nbr Martin Aston Martin
Maxime Martin was de beste Belg met de vierde plaats algemeen en een klassezege

Ook de dit jaar nieuwe FIA WTCR-klasse kan terugzien op een geslaagde première in het voorprogramma van de 24-uursrace. In de drie wedstrijden waren er ook diverse Nederlandse en Belgische successen. Met name de Belgische rijder Frederic Vervisch scoorde goed met de derde plaats in de tweede en de derde plaats in de derde race met de Audi RS 3 LMS TCR van het eveneens Belgische Audi Sport Team Comtoyou Racing. Ook de Honda-rijders van het Belgische Boutsen Ginion Racing deden het goed met Benjamin Lesennes als vierde in de derde race en top-tien-klasseringen en daarmee kampioenschapspunten voor Tom Coronel in alledrie de races.

180513 24h Nbr FIA WTCR Vervisch
Frederic Vervisch en het Belgische Comtoyou-team waren succesvol in FIA WTCR
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet