VLN

Yelmer Buurman zorgt na herstart 24U Nürburgring voor spektakel. Zesde overwinning voor Manthey Racing

Na een onderbreking van ruim twee uur vanwege mist ontaardde de slotfase in een zinderende finale waarbij een hoofdrol was weggelegd voor de beide Black Falcon Mercedes AMG GT3's en de winnende 912 Manthey Porsche.

2018 Buurman 2
Enorme blijdschap bij Yelmer Buurman na het behalen van de derde plek tijdens 24U Nürburgring.

Tekst en Foto's Willem J. Staat


Yelmer Buurman zorgt na herstart 24U Nürburgring voor spektakel. Zesde overwinning voor Manthey Racing
Direct na de herstart leverden de Fransman Fred Makowiecki(Manthey Porsche) en de Brit Adam Christoudoulou een verbitterde strijd om de kop waarbij beide auto's elkaar in de Mercedes Arena elkaar even raakten en Christoudoulou de AMG Mercedes GT3 op miraculeuze wijze weer in de juiste richting kreeg. Adam Christoudolou: "Ik heb van alles geprobeerd maar eigenlijk kon ik niets doen. Volgend jaar komen we zeker weer terug."

Bij de finish bedroeg het verschil tussen beide auto's 28 secs. Het team van Manthey Racing behaalde haar zesde overwinning op de Nordschleife en zegevierde in 2011 voor het laatst in 24U Nürburgring. Voor lange-afstandsbegrippen was dit de tweede maal in de geschiedenis van 24U Nürburgring dat het verschil minimaal was.

Winnende Porsche

De winnende Manthey Porsche 911 GT3 R was duidelijk de maatstaf voor het gehele wedstrijdweekend.

De Brit Nick Tandy: " Wat voor een race. Zeer emotioneel en fantastisch voor Porsche en de autosport in zijn geheel. Dit is één van de zwaarste wedstrijden. Er zijn zoveel auto's die kunnen winnen. Waarschijnlijk krijg je slechts twee of driemaal in je leven de kans om deze wedstrijd op je naam te schrijven. Gewoon fantastisch. Voor 2015 Le Mans-winnaar Nick Tandy, de Oostenrijker Richard Lietz en de Fransen Patrick Pilet en Fred Makowiecki betekende het hun eerste Nordschleife-overwinning. Dr. Frank Steffen Wallisser van Porsche: " Voor Porsche kon het in haar 70 jarige bestaan gewoon niet beter. Deze overwinning zullen wij zeker aan Dr. Porsche wijden. Wij hebben het rondenrecord verbroken. Zo mag het voor ons doorgaan."

2018 Buurman 1
Indrukwekkende performance van Yelmer Buurman op de Nordschleife tijdens het laatste uur.

Buurman zorgt na herstart voor spektakel
Na de herstart zorgde Yelmer Buurman vanaf een vijfde plek voor een schitterend optreden op de Nordschleife. De Nederlander werd bij de herstart in de Mercedes Arena aangetikt en verloor ruim 25 seconden. Buurman wist in de slotfase de Aston Martin van Maxime Martin te verschalken. Zowel Buurman als Martin beschikten over Michelin banden.

Buurman: "Tijdens de onderbreking hebben ze net als wij veranderingen aangebracht. Ik reed niet op de z.g. moonsoon banden. Ik reed zeker 20/25 secs. dicht op mijn voorliggers. Elke ronde had je wel een momentje van oef, dit ging net even goed. Zeker vanwege het vele water dat op de baan stond. In tegenstelling tot onze teamgenoten speelde de rode vlag ons volledig in de kaart. Dit moet ik wel zeggen. Martin had waarschijnlijk wel iets andere banden. " Ondanks de dramatische weersomstandigheden was het een "impressive drive" van de Nederlander. Anders kunnen wij het niet verwoorden.


2018 Finish Mist
Zelden zagen we zo'n mistige finish......

De No 1 Land Motorsport Audi met de winnaars van 2016 eindigde als zesde. Door het team in de ochtenduren een beetje pokerde verloor men eigenlijk de wedstrijd. Anders kan men het niet zien. De WTM Wochenspiegel Ferrari F488 GT3 van de combinatie Kainz/Krumbach/Menzel was eigenlijk het enige niet Duitse fabrikaat in de Top 10. Het BMW optreden op de Nordschleife was uitermate teleurstellend te noemen. De 102 Walkenhorst BMW M6 GT3 van de combinatie Farfus/Paltalla/Krognes/Schiller eindigdigde als 12. De Falken BMW M6 GT3 van Dumbreck/Klingmann/Dusseldorp/Imperatori werd als vijftiende geklasseerd. Positief punt voor het merk uit Beieren was dat men nog drie klasse-overwinningen kon boeken. Wel verzekerde sportdirecteur Jens Marquardt dat het merk volgend jaar weer van de partij zal zijn.

2018 Beitske
Waarschijnlijk had men van het BMW GT4 optreden ook iets meer verwacht....

In de SP3T klasse ging de overwinning naar de Subaru WRX STI van Carlo van Dam/Tim Schrick/ Hideki Yamauchi en Takuto Iguchi. In de SP7 zegevierde de Prosport Performance Porsche 911 GT3 Cup van de combinatie Charles Putman/Charles Espenlaub/Joe Foster/Xavier Maassen. Ook een prachtig weekend op de Nordschleife voor Bas Koeten Racing. Het Nederlandse team behaalde met Antti Buri/Kari Pekka Laksoonen/Olli Kangas en Jordi Gene de overwinning in de TCR klasse. De Sorg Rennsport BMW M4 GT4 van Dirk Adorf/Tom Coronel/Beitske Visser/Nico Menzel werd in de SP8T klasse als zesde geklasseerd. In de SP6 Klasse pakte de Hofor BMW M3 CSL van Martin Kroll/Bernd Küpper/Roland Eggimann/Christian Frankenhout de tweede plek.

2018 Van Dam
Carlo van Dam: "Ik heb hem weer uitgereden"

Door de wisselvallige weersomstandigheden had deze wedstrijd alle verschillende parameters in zich. Wedstrijdleider Walter Hornung: "In deze wedstrijd zat nu werkelijk alles wat deze sport zo fascinerend maakt. Sensationele auto's, een weergod die steeds ingegrepen heeft en een circuit die van elke minuut iets van haar coureurs verlangt" Een wedstrijd die ondanks de magere weersomstandigheden in de slotfase een spectaculair verloop kende. In totaal werd het evenement door 210.000 mensen bezocht. In 2019 vindt de 24U van 20-23 juni plaats.

Engel Christoudolou
Adam Christoudoulou wordt na zijn megavoorstelling geinterviewd. Maro Engel kijkt toe

Uitslag(Provisional)
1. #912 Manthey Racing / Porsche 911 GT3 R / Lietz, Pilet, Makowiecki, Tandy 136 ronden
2. #4 Mercedes-AMG Team Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Engel, Christodoulou, Metzger, Müller 136 ronden
3. #5 Mercedes-AMG Team Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Buurman, Jäger, Seyffarth, Stolz 136 ronden
4. #7 Aston Martin Racing / Aston Martin Vantage GT3 / Martin, Sorenson, Thiim, Turner 134 ronden
5. #6 Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Haupt, Bastian, Johansson, Piana 134 ronden
6. #1 Land Motorsport / Audi R8 LMS / Mies, van der Linde K., van der Linde S., Rast op 2 rondne
7. #3 Audi Sport Team Phoenix / Audi R8 LMS / Haase, Stippler, Vervisch, Müller op 2 ronden
8. #16 16 Landgraf Motorsport / Mercedes AMG GT3 / Vautier, Asch, Heyer, Sandström op 3 ronden
9. #22 Wochenspiegel Team Monschau / Ferrari 488 GT3 / Weiss, Kainz, Krumbach, Menzel op 3 ronden
10. #44 Falken Motorsports / Porsche 911 GT3 R / Bachler, Müller, Ragginger, Werner op 3 ronden

2018 Porsche Winnaars
De winnende Porsche wordt binnengehaald. Recordzege voor Manthey Racing.

Reacties

  • 1
  • 17
   
  Anonieme gebruiker 13 mei 2018 18:12

  Niet van gezien. Niets van gehoord. Eurosport had de GIRO en uiteraard lekker op Ziggo naar Max gekeken. Diezelfde Max Verstappen komt overigens volgende week 2 dagen lang naar CPZ. Gaat echt een gekkenhuis worden ben ik bang. Ik hou jullie op de hoogte in tegenstelling tot deze website...

  • 3
  • 1
   
  ace1 13 mei 2018 21:48

  @Anonieme gebruiker wedden dat deze website wel er aandacht aanbesteed, dat deden ze vorig jaar ook. http://autosport.nl/klasse/nieuws/28694/20-en-21-mei-jumbo-racedagen-driven-by-max-verstappen-op-circuit-zandvoort-lang

  • 4
  • 0
   
  Racing-Fan 13 mei 2018 21:53

  Als je moet kiezen tussen F1 en de 24 uren van de Nurburgring dan is de keuze eenvoudig: N24. Dit jaar helaas weinig van de race gezien maar van wat ik heb gezien was weer geweldige autosport.

  • 3
  • 0
   
  Dirk 13 mei 2018 22:04

  Geweldige race, met volop drama, Crashes van Vantoor, van der linde en 911 Porsche... De Glickenhaus heb ik weinig gezien trouwens, hoe was het daarmee?

  • 0
  • 0
   
  Rush 14 mei 2018 11:54

  Ik heb wederom 4 dagen genoten, dit was mijn 20e maal met inderdaad weer volop drama, spanning, mooi weer en Zondag, vrij mistig en nat ;-). @ Dirk ; De Glickenhaus, had in het beging een probleem en gisterenochtend een aanrijding wat ook weer tijd kostte, ze zijn ald 19e geeindigd. Volgend jaar komen zij met een nieuw model, erg lijkend op de Ferrari 488, dus mooi;-).

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 14 mei 2018 11:55

  Via de website van 24h was er online een 25 uurs uitzending met live beelden en uitstekend commentaar van de mannen van radio le mans. Tevens live timing en je kon van diverse teams onboard beelden bekijken. Heb ademloos de nachtritten en de ritten zondagmorgen in de regen zitten kijken. Zoals in verslag vermeld reed Yelmer Buurman snelste tijden op de zondagmiddag in de regen. Glickenhaus reed rond de 12e plek gehele wedstrijd maar na code rood vielen ze terug naar iets van de 19e plek geloof ik.

  • 0
  • 0
   
  Rush 14 mei 2018 11:56

  Correctie eerder geschreven bericht : begin is zonder g op het einde en ald is als ;-).

  • 3
  • 0
   
  Willem J. Staat 14 mei 2018 14:33

  @Anonieme gebruiker Niets gehoord niets gezien? Vreemd want de huidige generatie weet de livestreams toch overal te vinden. De directeur van Vodafone Duitsland verkondigde vol trots na afloop dat de livestream van de 24U zes miljoen kijkers trok..............

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 14 mei 2018 21:39

  24 uurs race was ook in zijn geheel op RTL Nitro te zien. Vrij kanaal te ontvangen via een schotel op de Astra satelliet. Deze hadden een eigen groep deskundige commentatoren, zowel in de studio als in de paddock o.a. Dirk Adorf, Christian Menzel, Peter Reichert incl. veel interviews met diverse coureurs. De Vodafone lifestream werd op het circuit gepromoot door o.a. Patrick Simon. Deze reed samen met Bernd Schneider in een Mercedes AMG GT4. Fantastische race inderdaad. Alleen de zondag niet op het circuit geweest door het het slechte weer en dat gedeelte van de race dus op TV gezien.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet