VLN

Yelmer Buurman zorgt na herstart 24U Nürburgring voor spektakel. Zesde overwinning voor Manthey Racing

Na een onderbreking van ruim twee uur vanwege mist ontaardde de slotfase in een zinderende finale waarbij een hoofdrol was weggelegd voor de beide Black Falcon Mercedes AMG GT3's en de winnende 912 Manthey Porsche.

2018 Buurman 2
Enorme blijdschap bij Yelmer Buurman na het behalen van de derde plek tijdens 24U Nürburgring.

Tekst en Foto's Willem J. Staat


Yelmer Buurman zorgt na herstart 24U Nürburgring voor spektakel. Zesde overwinning voor Manthey Racing
Direct na de herstart leverden de Fransman Fred Makowiecki(Manthey Porsche) en de Brit Adam Christoudoulou een verbitterde strijd om de kop waarbij beide auto's elkaar in de Mercedes Arena elkaar even raakten en Christoudoulou de AMG Mercedes GT3 op miraculeuze wijze weer in de juiste richting kreeg. Adam Christoudolou: "Ik heb van alles geprobeerd maar eigenlijk kon ik niets doen. Volgend jaar komen we zeker weer terug."

Bij de finish bedroeg het verschil tussen beide auto's 28 secs. Het team van Manthey Racing behaalde haar zesde overwinning op de Nordschleife en zegevierde in 2011 voor het laatst in 24U Nürburgring. Voor lange-afstandsbegrippen was dit de tweede maal in de geschiedenis van 24U Nürburgring dat het verschil minimaal was.

Winnende Porsche

De winnende Manthey Porsche 911 GT3 R was duidelijk de maatstaf voor het gehele wedstrijdweekend.

De Brit Nick Tandy: " Wat voor een race. Zeer emotioneel en fantastisch voor Porsche en de autosport in zijn geheel. Dit is één van de zwaarste wedstrijden. Er zijn zoveel auto's die kunnen winnen. Waarschijnlijk krijg je slechts twee of driemaal in je leven de kans om deze wedstrijd op je naam te schrijven. Gewoon fantastisch. Voor 2015 Le Mans-winnaar Nick Tandy, de Oostenrijker Richard Lietz en de Fransen Patrick Pilet en Fred Makowiecki betekende het hun eerste Nordschleife-overwinning. Dr. Frank Steffen Wallisser van Porsche: " Voor Porsche kon het in haar 70 jarige bestaan gewoon niet beter. Deze overwinning zullen wij zeker aan Dr. Porsche wijden. Wij hebben het rondenrecord verbroken. Zo mag het voor ons doorgaan."

2018 Buurman 1
Indrukwekkende performance van Yelmer Buurman op de Nordschleife tijdens het laatste uur.

Buurman zorgt na herstart voor spektakel
Na de herstart zorgde Yelmer Buurman vanaf een vijfde plek voor een schitterend optreden op de Nordschleife. De Nederlander werd bij de herstart in de Mercedes Arena aangetikt en verloor ruim 25 seconden. Buurman wist in de slotfase de Aston Martin van Maxime Martin te verschalken. Zowel Buurman als Martin beschikten over Michelin banden.

Buurman: "Tijdens de onderbreking hebben ze net als wij veranderingen aangebracht. Ik reed niet op de z.g. moonsoon banden. Ik reed zeker 20/25 secs. dicht op mijn voorliggers. Elke ronde had je wel een momentje van oef, dit ging net even goed. Zeker vanwege het vele water dat op de baan stond. In tegenstelling tot onze teamgenoten speelde de rode vlag ons volledig in de kaart. Dit moet ik wel zeggen. Martin had waarschijnlijk wel iets andere banden. " Ondanks de dramatische weersomstandigheden was het een "impressive drive" van de Nederlander. Anders kunnen wij het niet verwoorden.


2018 Finish Mist
Zelden zagen we zo'n mistige finish......

De No 1 Land Motorsport Audi met de winnaars van 2016 eindigde als zesde. Door het team in de ochtenduren een beetje pokerde verloor men eigenlijk de wedstrijd. Anders kan men het niet zien. De WTM Wochenspiegel Ferrari F488 GT3 van de combinatie Kainz/Krumbach/Menzel was eigenlijk het enige niet Duitse fabrikaat in de Top 10. Het BMW optreden op de Nordschleife was uitermate teleurstellend te noemen. De 102 Walkenhorst BMW M6 GT3 van de combinatie Farfus/Paltalla/Krognes/Schiller eindigdigde als 12. De Falken BMW M6 GT3 van Dumbreck/Klingmann/Dusseldorp/Imperatori werd als vijftiende geklasseerd. Positief punt voor het merk uit Beieren was dat men nog drie klasse-overwinningen kon boeken. Wel verzekerde sportdirecteur Jens Marquardt dat het merk volgend jaar weer van de partij zal zijn.

2018 Beitske
Waarschijnlijk had men van het BMW GT4 optreden ook iets meer verwacht....

In de SP3T klasse ging de overwinning naar de Subaru WRX STI van Carlo van Dam/Tim Schrick/ Hideki Yamauchi en Takuto Iguchi. In de SP7 zegevierde de Prosport Performance Porsche 911 GT3 Cup van de combinatie Charles Putman/Charles Espenlaub/Joe Foster/Xavier Maassen. Ook een prachtig weekend op de Nordschleife voor Bas Koeten Racing. Het Nederlandse team behaalde met Antti Buri/Kari Pekka Laksoonen/Olli Kangas en Jordi Gene de overwinning in de TCR klasse. De Sorg Rennsport BMW M4 GT4 van Dirk Adorf/Tom Coronel/Beitske Visser/Nico Menzel werd in de SP8T klasse als zesde geklasseerd. In de SP6 Klasse pakte de Hofor BMW M3 CSL van Martin Kroll/Bernd Küpper/Roland Eggimann/Christian Frankenhout de tweede plek.

2018 Van Dam
Carlo van Dam: "Ik heb hem weer uitgereden"

Door de wisselvallige weersomstandigheden had deze wedstrijd alle verschillende parameters in zich. Wedstrijdleider Walter Hornung: "In deze wedstrijd zat nu werkelijk alles wat deze sport zo fascinerend maakt. Sensationele auto's, een weergod die steeds ingegrepen heeft en een circuit die van elke minuut iets van haar coureurs verlangt" Een wedstrijd die ondanks de magere weersomstandigheden in de slotfase een spectaculair verloop kende. In totaal werd het evenement door 210.000 mensen bezocht. In 2019 vindt de 24U van 20-23 juni plaats.

Engel  Christoudolou
Adam Christoudoulou wordt na zijn megavoorstelling geinterviewd. Maro Engel kijkt toe

Uitslag(Provisional)
1. #912 Manthey Racing / Porsche 911 GT3 R / Lietz, Pilet, Makowiecki, Tandy 136 ronden
2. #4 Mercedes-AMG Team Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Engel, Christodoulou, Metzger, Müller 136 ronden
3. #5 Mercedes-AMG Team Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Buurman, Jäger, Seyffarth, Stolz 136 ronden
4. #7 Aston Martin Racing / Aston Martin Vantage GT3 / Martin, Sorenson, Thiim, Turner 134 ronden
5. #6 Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Haupt, Bastian, Johansson, Piana 134 ronden
6. #1 Land Motorsport / Audi R8 LMS / Mies, van der Linde K., van der Linde S., Rast op 2 rondne
7. #3 Audi Sport Team Phoenix / Audi R8 LMS / Haase, Stippler, Vervisch, Müller op 2 ronden
8. #16 16 Landgraf Motorsport / Mercedes AMG GT3 / Vautier, Asch, Heyer, Sandström op 3 ronden
9. #22 Wochenspiegel Team Monschau / Ferrari 488 GT3 / Weiss, Kainz, Krumbach, Menzel op 3 ronden
10. #44 Falken Motorsports / Porsche 911 GT3 R / Bachler, Müller, Ragginger, Werner op 3 ronden

2018 Porsche Winnaars
De winnende Porsche wordt binnengehaald. Recordzege voor Manthey Racing.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet