Formule 1

F1: Hamilton wint Grand Prix van Spanje, Verstappen derde

2018-Barcelona-Hamilton

Lewis Hamilton heeft zijn poleposition op het circuit van Barcelona omgezet in een probleemloze overwinning. De Brit won zijn tweede Grand Prix op rij en kwam ruim 20 seconden eerder over de finish dan zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen reed een strakke race, met een klein schrikmoment toen hij zijn linker voorvleugel kapot reed bij het inhalen van een achterligger. Gelukkig bleek dat niet ten koste te gaan van zijn snelheid en kon hij Sebastian Vettel voorblijven. De Duitser leek na een goede start van de race tweede te gaan worden, maar een tweede pitstop tijdens een virtual safetycarperiode bleek een grote inschattingsfout van Ferrari, want hij kwam achter Verstappen terecht. De Nederlander bracht zijn Red Bull als derde over de finish en pakt daarmee zijn eerste podium dit seizoen, Daniel Ricciardo werd vijfde.


Tekst: Marco Antheunisse

Vanaf poleposition is Hamilton uitstekend weg. Bottas ook, maar hij is zoals altijd voorzichtig en daarvan profiteert Vettel, die hem buiten langs passeert en de tweede positie overneemt. Kimi Räikkönen behoudt zijn vierde positie en ook Verstappen en Ricciardo winnen en verliezen niets.

Toch komt het veld de eerste ronde niet goed door. Romain Grosjean ziet zijn teamgenoot Kevin Magnussen voor hem een beweging maken. De Franse brokkenpiloot doet vervolgens alles verkeerd. Grosjean spint in de bocht naar rechts, stuurt tegen in plaats van mee. Hij komt daardoor dwars op de baan te staan en rolt achterwaarts. Pierre Gasly kan geen kant op en raakt de Haas-bolide vol aan de achterzijde en ook de net ervoor rijdende Nico Hülkenberg wordt geraakt, hij is zijn hele linker achterkant kwijt. Het duurt zes ronden achter de safetycar om de ravage op de baan op te ruimen. De vraag is of Grosjean deze zoveelste blooper ook ongestraft blijft.

In ronde 7 is de herstart en Hamilton doet dat prima, hij geeft Vettel geen kans om de leiding in de race over te nemen. Verstappen heeft even druk van Ricciardo, maar er wordt nu geen risico genomen. De Australiër maakt even later een stuurfoutje en komt even naast de baan, waarna het gat groot genoeg is voor Verstappen om los te komen. Hamilton rijdt per ronde bijna twee seconden weg van zijn achtervolgers. Heeft de kritiek dat hij zijn drive kwijt is dan toch effect op hem?

In ronde 19 is Vettel de eerste rijder in de top tien die een pitstop maakt. Hij valt terug naar de zevende plek. Een ronde later komt er een Mercedes de pits in, maar het is niet Hamilton die direct pareert, het is Bottas. Hij komt net achter Vettel op P7 de baan weer op.

Verstappen rijdt nog steeds door, hij zit 1,1 seconde achter Räikkönen maar kan niet genoeg dichtbij komen om te profiteren van zijn DRS. Maar ineens schiet de Red Bull buitenom langs de Ferrari nummer 7. De Fin is klaarblijkelijk zijn aandrijving kwijt en hij probeert langzaam rijdend de pitst te bereiken. Dat lukt, maar al snel is duidelijk dat het over en sluiten is.

In ronde 26 maakt Hamilton zijn pitstop en neemt Verstappen de leiding in de race over. Weliswaar moet hij zijn pitstop nog maken, maar Verstappen rijdt op zijn supersoft nog steeds goede rondetijden en hij wil zo lang mogelijk door blijven rijden. In het middenveld is de strijd mooi, Fernando Alonso levert strijdt met Marcus Ericsson en Charles Leclerc om de laatste punten.

In ronde 30 maakt Esteban Ocon zijn pitstop en zijn team krijgt re rechter achterband er niet op. Ocon verliest kostbare tijd. Magnussen rijdt een sterke race. Hij maakt zijn pitstop vanaf p6 en kan die positie behouden. Ruim achter Ricciardo inmiddels, maar ver genoeg voor zijn achtervolgers om niet onder druk te komen. Ricciardo komt in ronde 34 als eerste Red Bull binnen, hij gaat van p3 naar p5 en een ronde later komt Max meteen binnen. Ook zijn pitstop is prima, hij komt als vierde weer terug de baan op, acht seconden achter Bottas en negen voor zijn teamgenoot

In ronde 41 blijkt de ellende voor Ocon nog niet voorbij, hij valt zonder aandrijving stil langs de baan en er komt een virtual safetyperiode. Tot grote verbazing van vrijwel iedereen komt Vettel binnen voor een nieuwe set medium banden. Het kost hem twee posities, want hij komt achter Verstappen de baan weer op.

Als in ronde 43 de race weer wordt vrijgegeven raakt Verstappen de nog steeds langzaam rijdende Williams van Lance Stroll en zijn linker voorvleugel lijkt kapot. Het zijschot staat haaks op de vleugel, maar al snel vliegt dat stuk eraf en wonder boven wonder lijkt het weinig van invloed op de snelheid van de Red Bull. Verstappen kan Vettel op ruim twee seconden afstand houden.

In ronde 47 is het over voor Stoffel Vandoorne. Ook hij heeft geen aandrijving meer, maar hij valt stil bij de uitgang van de pitstraat en de wedstrijdleiding vindt die plek voldoende veilig om de race door te laten gaan. Hamilton heeft inmiddels een gigantische voorsprong op zijn teamgenoot, Verstappen volgt Bottas op zo'n acht seconden en Vettel lijkt de moed op te geven.

Na 66 ronden wint Hamilton zijn tweede Grand Prix op rij, Bottas wordt tweede en Verstappen pakt voor het eerst dit seizoen een podiumplek.

Uitslag race Spanje
1. Lewis Hamilton, 66 ronden in 1:35.29.972
2. Valtteri Bottas +20.593
3. Max Verstappen +26.873
4. Sebastian Vettel +27.584
5. Daniel Ricciardo +50.058
6. Kevin Magnussen, op 1 ronde
7. Carlos Sainz, op 1 ronde
8. Fernando Alonso, op 1 ronde
9. Sergio Perez, op 2 ronden
10. Charles Leclerc, op 2 ronden
11. Lance Stroll, op 2 ronden
12. Brendon Hartley, op 2 ronden
13. Marcus Ericsson, op 2 ronden
14. Sergey Sirotkin, op 3 ronden

Uitvallers:
Stoffel Vandoorne
Esteban Ocon
Kimi Räikkönen
Nico Hülkenberg
Pierre Gasly
Romain Grosjean

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet